Türk Hava Yolları’nın 3. çeyrek zararı analist beklentilerinin altında kaldı. Analistlerin değerlendirmesine göre THY’nin zararının düşük olmasında ertelenmiş vergi geliri önemli rol oynadı.
THY, salgının etkisinin yoğun bir şekilde hissedildiği 3. çeyrekte beklentilerin altında zarar yazarken, analistlere göre zararın beklentilerin altında kalmasında ertelenmiş vergi gelirleri ve artan uçak-motor alımlarına ilişkin hibe kredi gelirleri etkili oldu.
THY”nin 3. çeyrek finansal sonuçlarına göre şirketin zararı 946 milyar lira oldu. Analistler şirketin 3. çeyrekte 1,42 milyar lira zarar yazmasını bekliyordu. 2019 yılının 3. çeyreğinde şirket 3,71 milyar lira kâr açıklamıştı. Şirketin bu yılın 3. çeyreğinde net satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 düşüşle 11 milyar lira olarak kaydedildi.
Geçen yılın aynı döneminde kâr açıklayan şirketin bilançosunda Kovid-19 salgınının etkileri izlenirken zararın analistlerin beklentilerin altında kalmasında birkaç unsur öne çıktı.
Kur farkı giderleri bilançoyu baskıladı
3. çeyrekte Türk Lirası’nın dolar karşısında gösterdiği yaklaşık yüzde 13’lük gerilemenin de Türk Hava Yolları bilançosu üzerinde baskı yarattığı görüldü. İş Yatırım’ın analizine göre 1,5 milyar TL tutarındaki toplam kur farkı giderlerinin net zarar rakamı üzerinde arttırıcı etkisi oldu.
Garanti Yatırım da birim giderlerin baskı altında olduğuna dikkat çekti. THY’nin 3. çeyrekte birim yolcu getirisi dolar bazında yüzde 10,5 azalırken, birim giderleri ise yüzde 54 arttı. Yakıt dışı giderlerde ise yıllık artış yüzde 79 oldu. Garanti Yatırım’ın analizine göre bunda uçak sahipliği ve yer hizmetlerine ilişkin giderlerdeki artış başı çekti.
Çeyrek esnasında faaliyet gösterilen bölgelerden Ortadoğu ve Asya birim yolcu gelirlerine olumlu katkıda bulunurken Türkiye yüzde 36, Amerika yüzde 11 ve Avrupa yüzde 10 düşüşle gelirleri aşağı çekti.
Garanti Yatırım’ın hesaplamalarına göre şirketin net borcu çeyrek esnasında 87 milyar TL’den 109 milyar TL’ye yükseldi. (bloomberght)
Teknik bu ay evden çalışma süresince vardiya primi ve Pazar primini bu ay ödemeyerek ortalama %10 luk ek kesinti yaptı.
Yukarıda verilen gerekçeler TL bilançolar üzerinde geçerli olabilir ama ben bu TL bilançoların gerçeği yansıttığına kesinlikle inanmıyorum. THY, sadece iç hatlar uçan, tüm gelir ve giderleri (uçak alımları veya kiralamaları) TL bazında olan yöresel bir havayolu değil. Gündelik (aylık veya dönemsel de değil) döviz kurlarını kullanıp USD olarak çeviren ve yine günlük (aylık veya dönemsel de değil) gelir ve giderleri USD’a çevirerek oluşturulan bir bilanço çok daha realist olurdu. Bu THY’da dediğim tarzda ne ölçüde yapılıyor, bilemiyorum… İşte o zaman THY’nın performansını diğer yabancı havayolları ile karşılaştırmak sağlıklı olarak mümkün olabilirdi…
THY Yatırımcı İlişkileri sayafasındaki fonksiyonel para birimi olan dolar bazlı rapora bakarsanız istemiş olduğunuz bilgilere ulaşırsınız. KAP Bildirimleri yasal olarak TL bazlı rapor üzerinden yapılmak zorunda olduğu için, yatırımcı ve analistlerin değerlendirmeleri için Dolar bazlı rapor Yatırımcı İlişkileri sayfasında yayınlanmaktadır.