Değerli okurlarım; Airlinehaber olarak en büyük özelliğimiz, kaza ve kırımların analizleri ve halka açık havayolu şirketlerimizin bilançolarını mukayeseli tablolar ile detay bilgiler eşliğinde sunmamızdır.
Bu nedenle “profesyonel havacıların adresiyiz” diyoruz.
İşte yine AirlineHaber farklılığı ile THY’nin 2017 ilk üç aylık bilançosu ve tabii ki yorumumuz.
Türk Hava Yolları 2017 yılı ilk çeyrek kar/zararını açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı iyi bir yıl geçireceklerini, önlemler aldıklarını falan söylüyordu, bakalım ne kadar iyi bir yıl oluyor. 2017 yılı ilk çeyrek esas faaliyet zararı 172 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Yani THY asıl işi olan yolcu, kargo taşımacılığı ve teknik faaliyetlerden 172 milyon dolar zarar etmiş durumda.
THY Teknik A.Ş. konsolide olarak kar zarar içerisinde yer almasına rağmen sonuç zarar olsa da tek başına ele aldığımızda kar etmiş durumda. 2017 yılı ilk çeyrek net karı 30 milyon dolar.
THY vergi sonrası ise 373 milyon dolar zarar etmiş durumda. Geçen seneye göre daha başarılı, yaklaşık 50 milyon dolar zararını azaltmış durumda, tabii ki bu bir başarı(!) ise…
Şimdide bakalım,THY Gelir ve gider olarak,2017 yılı ilk çeyreğinde nasıl bir performans göstermiş?
THY’nin gelirleri 2016 yılına göre %9,5 buna karşılık giderleri ise %11,3 azalmış durumda.
Ancak biliyoruz ki THY, 2017 yılı ilk çeyreğinde, 2016 yılına göre daha az uçmuştur. Bazı uçaklarını hiç uçurmayarak belirli meydanlarda park ettirmiştir. Bu da tabii ki bazı maliyet kalemlerinde düşüşe sebep olmaktadır. (üst geçiş ücretleri, catering,yer işletme,bakım,vb)Daha az uçuş, daha az yolcu sayısı bir çok maliyet kalemini etkilemektedir.
Acaba hangi maliyet kalemlerinde en çok gider azaltmasına gidilmiştir bunlara bir bakış atalım.
Gelir ve giderlere üçer aylık dönemlerde baktığımızda:
Yukarıda belirttiğimiz gibi THY esas faaliyetlerinden geçen seneye göre 42 milyon dolar daha az zarar etmişti. Gelirleri 208 milyon dolar, giderleri ise 279 milyon dolar azalmış. Giderlerin en çok düştüğü maliyet kalemi %21,5 ile ve rakamla ifade edersek 106 milyon dolar olarak personel giderleridir.
Yani, THY aslında dolar olarak personeline bir önceki sene ile aynı parayı ödeseydi, THY’nin esas faaliyet zararı azalmayıp artacaktı.
THY’nin mevcut sendikasına(!) ve sendikasının aracılığı ile, işten çıkartılırım diye korka korka,istemeye istemeye, hak ettikleri ve alın teri ile kazandıklarından feragat eden çalışanlarına ne kadar teşekkür etse azdır.
Yine THY uyguladığı amortisman sistemini değiştirerek oradan da belirli bir maliyet düşüşü yaşamış. İşin gerçeği THY’nin performansı hiç iyi değil. Umarım söyledikleri gibi önümüzdeki dönemlerde bu durumu değiştirebilirler. Bu işler radyolara, televizyonlara ve gazetelere çıkarak düzelmiyor, arkasında doğru stratejilerin ve emeğin olması gerekir.
Süpermen Batmana karşı olmayınca reklam giderleri de azalmış. Bir daha bu ikisi karşı karşıya umarım gelmezler.
THY daha az personel giderini hangi durumda elde etti ona bir göz atalım:
Bu başarı hem de 1.064 daha fazla kişi işe alınarak sağlanmış. 2016 yılında 39 milyon dolar personele prim dağıtılmıştı ancak 2017 yılında böyle bir prim ödenmedi. Bunu da akıllardan çıkartmamak gerekir.
Arz edilen koltuk kilometre, kilometre başına gider ve gelir olarak karşılaştırma tablosu da aşağıda yer almaktadır:
Net Operasyonel Zarara Esas faaliyetlerden gelir ve gideri eklediğimizde zaten esas faaliyet zararı olan 172 milyon dolara ulaşıyoruz
İştiraklerde ise göze çarpan husus: