THY'NİN 2017 DETAYLI KARNE BİLGİLERİ

Değerli okurlarımız;
Her sene ve her 3 aylık dönemlerde THY’nin bilançolarını,bir önceki seneye göre daha mı iyi yoksa daha mı kötü mantığında bakarak detaylı yayınlamaya çalışıyoruz. Bu bilançoları detaylandırmak sizlere gidişat hakkında daha iyi bilgilendirme sunmak amaçlıdır.
Bu arada,THY’de yaşanan sendikal gelişmelere yönelik bilgilendirmeleri de atlamıyor ve hafta içinde yazdığım, THY-SEN isimli makale ile,THY’deki sendikal kaos’ta yaşananları bir nevi eleştirme adına ilgili konuyu farklı bir bakış açısı ile değerlendirmeye çalışmış ve THY üst yönetimine, madem işiniz olmayan göreve soyundunuz,oldu olacak THY olarak sendika kurun ve hem çalar hem oynarsınız demeye getirmiştim.
Geçen hafta ki not aldığım diğer gelişme ise THY’nin basın müşavirliği tarafından atılan bir twit ile ilgiliydi.
Bakalım ne demiş Yahya kardeşimiz
“3 Mart Cumartesi İstanbul – Ankara seferini yapan TK 2182 sefer sayılı uçağımıza ilişkin olarak haberlerde bahsi geçen bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuyla ilgili Türk Hava Yolları olarak hukuki süreci başlatmış bulunmaktayız”
Basın müsaviri makamında bulunan bir kişinin, medyada yayınlanan bir dedikodu haber üzerine ( THY uçağının yetersiz yakıt ile kalmaya çalışması) ilgili konuya yönelik,neyin ne olduğuna yönelik bilgi sunmaksızın, yani konuyu aydınlatıcı bir metin yazmaksızın direk olarak haberi yazan gazeteye yönelik, hukuki süreç başladı beyanı oldu. THY’nin hukuki süreci başlatması mümkün ama okurlar öncelikle yaşanan olayın nasıl geliştiğini bilmek isterler. Çünkü anlatılan olay doğru ama bilgiler yanlıştı. Uçak,kule ile pilot arasında ki bir yanlış anlama nedeniyle ani fren yapmış, kabin memurunun kolu incinmiş ve yakıt ilavesi istenmişti. Tabii ki bu süreç uçağı da rötara sokmuştu. 
İlgili konuyu ben araştırmış ve aldığım bilgileri okurlarımla paylaşmışken, ATV kökenli olması münasebetiyle medya ile ilgili geçmişi olan basın müşavirinin, hukuki sürecin başlamasını değil, öncelikle yanlış anlamaları önlemek adına olayın aslını izah etmesi gerekirdi diye düşünüyorum.
***
Türk Hava Yolları 2017 yılı kar zararını açıkladı. Esas Faaliyet Karı 1 milyar 22 milyon dolar. Yani THY asıl işi olan yolcu, kargo taşımacılığı ve teknik faaliyetlerden 1 milyar 22 milyon dolar kar elde etmiş. Net Kara baktığımızda (vergi sonrası) ise 223 milyon dolar. Bildiğiniz üzere, tüm medya organları THY’nin karlılığını 1 Milyar 22 Milyon dolar olarak yayımlamışken,Airlinehaber olarak biz net kara odaklanmış ve sizlere aynı haberi diğerleri gibi değil net kar üzerinden yani 223 Milyon dolar olarak vermiş ve detaylı tablonun sizlere sunulacağına söz vermiştik.
THY Teknik A.Ş. konsolide olarak kar zarar içerisinde yer almaktadır.
THY Teknik A.Ş. 85 milyon dolar net kar elde etmiştir.
Aşağıdaki tabloda THY, THY Teknik, THY Eğitim ve Çıldır Havalimanı konsolide olarak yer almakta.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Untitled 1
Burada dikkati çeken en önemli husus, THY’nin finansman giderleri. Her bilanço döneminde THY yönetiminin Tablodan görüleceği üzere; Şimdi de bakalım elinde olmadan oluşan finansman gelir/gider durumu.
Hamdi Topçu ve Coşkun Kılıç ikilisi döneminden kalma japon yeni ile uçak alma vs  durumlarından oluşan durum. Japon yeni gelirleri fazlaymış gibi japon yeni üzerinden borçlanırsan bu durumları yaşarsın işte… Bu kur zararı olmasa THY çok daha fazla kar açıklayacaktı.
Coşkun Kılıç’ın işten nasıl çıkarıldığını hepimiz biliyoruz, THY’nin kendisi açıklama yapmıştı. Hamdi Topçu hakkında yorum yapmaya gerek yok, herkes ilgili kişiyi biliyor. Devlet gücünü arkasında hissedemeyince Borajet macerası herkesin malumu.
Şimdide bakalım, THY 2017 yılında gelir ve gider olarak nasıl bir performans göstermiş.

Tablodan görüleceği üzere, THY’nin gelirleri 2016 yılına göre %11,9 buna karşılık giderleri ise %0,2 artmış durumda.
THY uçak amortisman ayırma yöntemini değiştirmesinden dolayı yaklaşık 90-100 milyon dolar daha az gider oluşmuştur.  
           Aşağıda maliyet kalemleri tek tek ele alınarak yüzdesel farklılıklar gösterilmiştir.

İştiraklerİştirakleİştir                                                               İştiraklerde ise göze çarpan husus:

Yukarıdaki tabloda görüleceği üzere iştiraklerin durumu da gayet iyi görünmekte.
                                                               THY’nin 2018 hedeflerine bakalım 
2018 bütçe hedefleri ise: İç Hatlar yolcu sayısını 30,1 milyondan 33 milyona, Dış Hatlarda ise 38,5 milyondan 41 milyona çıkararak toplamda 79-80% dolulukla 74 milyon yolcu taşımak.
THY, 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da uçak sayısı olarak büyümeyecek. Geçmiş dönemlerde her sene büyümeye gidildiğinden uçulan noktalara frekans artırılıyor bu durum da kapasite artışından dolayı fiyatı baskılıyordu.
2017 yılında olduğu gibi, 2018 yılında da yüksek kar beklenmekte.
 
 

Exit mobile version