featured

THY'de Tek Taraflı Uygulamalar- Teknik A.Ş ye Ne verildi de geri isteniyor

TEK TARAFLI UYGULAMALAR. TEKNİK AŞ YE NE VERİLDİ DE GERİ İSTENİYOR?
Sevgili okurlarım;
Bir süredir Avşa’da bulunmam nedeniyle, sizler kadar sektörü takip edemesem de can alıcı gelişmelerin hepsinden haberim oluyor. Bildiğiniz üzere yaşananları kendi gözümden değerlendirerek, ben olsam ne yapardım, diye düşünüyorum. THY’deki çalışma hayatım çok renkli geçtiydi. THY emeklilerin kurduğu whatsapp grupları var. Bunlara da üye olduğumdan yazılarımı onlar da okuyorlar. Kısaca beni tanıyan ve yaptıklarımı veya yapamadıklarımı yakından izleyen binlerce eski THY’li var.
Bu hafta yine birilerini kızdıracağım gibi içimde bir his var. Hadi Hayırlısı diyelim.
Önce toplu iş sözleşmelerine ve toplu iş sözleşmesi dışında yapılan iyileştirmelere bir göz atalım.
İşveren ve sendika arasında akdedilen toplu iş sözleşmesi kararlarına uyulmaksızın alınan tek taraflı kararlar hukuki olmayıp, karşılıklı imza atılarak yürürlüğe konulan anlaşmaları hiçe saymak olur” Bu çok doğdu bir cümle.  Bu haftaki yazımı öncelikle bu gerçek doğrultusunda değerlendireceğim.
Çalışanların farklı işlerde görev yaptığı THY gibi şirketlerdeki toplu iş sözleşmeleri sıklıkla delik deşik ediliyor. Bu uygulamalar, THY gibi çalışan gruplar arasında bilimsel ücret/iş değerlendirmesi yapılmamış şirketlerde tamiri imkânsız sorunlara yol açıyor.
Yine bir başka yazımda iş değerlendirmelerine atıfta bulunarak bu gerçeği belirttiğimde bazı kaptanların “bizi örnek göstermeyin” diye cevap yazdığını hatırlatmak isterim ki, kaptan ve pilotların bu değerlendirme skala seviyesinin en üstünde olduğu halde…
Bu değerlendirmeler, şirketin tüm iş kollarına yönelik yapılır. THY Yön Kur Bşk Cem Kozlu zamanında, yabancı bir firma tarafından yüksek ücretler karşılığı ve aylar süren çalışmalardan sonra bitirilen değerlendirme çalışması her nedense sümen altı yapılmış ve üst yönetim dışında çalışan diğer bireylere gösterilmemişti. Kapalı kapılar ardında neler döndü ki bu skala bir türlü yayınlanmadı bilinmiyor. İşverenin hoşnut kalmadığı bazı sonuçları gösterdiğini sanıyorum.
Bu çalışma yayınlanmayınca bizler de aynı firmanın başka havayollarındaki çalışmalarını elde etmiş ve yurt dışı sendikalar ile yazışarak, THY’de kendi kendimize uygulamaya çalışmıştık. Çok güzel bir değerlendirme idi. Şimdilerde ise bilimsel verilere veya yurt dışı örneklerine göre değerlendirme yapılmış bir skala yok. Yapılanlar Tam bir Türk İşi… Ben yaptım oldu mantığı hâkim.
Bu konuda değerlendirilmesi yapılmış ama uygulama aşamasına geçilmemiş THY’de geçmişte yapılan sözleşme sisteminin doğru olduğunu kabul edilip, her iş grubuna belirli rakamlar ilave edilerek toplu iş sözleşmesi hazırlanıyor.  Yamalı bohça gibi. Eski sözleşmeye yeni ilaveler veya çıkartmalar eşliğinde yeniden yayınlanıyor. THY’de İşte bu kadar demode bir sistem hakim.
Hal böyle olunca;
Bildiğiniz üzere, karşılıklı imzalanmış THY Toplu İş sözleşmesi dışında tek taraflı iyileştirmeler ile toplu iş sözleşmesi kevgire dönmüş durumda. Kim çok bağırır ve “bak başka şirketlere gideriz haaa” derse, ona biraz sus payı verilir hale geldi.
Aynı İş kolunda farklı farklı sendikalar oluştu. THY Taşımacılık İş kolunda ama THY uçaklarının bakım, onarım ve arızaları ile uğraşan bölümü ise Metal İş kolunda. Sanırsın Teknik A.Ş’de metalden uçak imal ediliyor :)
Tabii ki bu değiştirmeler yani yeni değerlendirmeler belirli iş grubuna yapılığında “bravo işte bu” sözcükleri ile yönetim alkışlanırken sendika bu tek taraflı toplu iş sözleşmesi dışında yapılan iyileştirmelere ses çıkartmıyor. Bu tek taraflı yapılan iyileştirme, aynı sendikaya üye olan herkese yapılmayınca birileri sevinirken birileri küstürülüyor.
Burada önemli olan toplu iş sözleşmesi dışındaki tek taraflı yapılan değişiklikler, artı veya eksi (hele hele tek bir gruba yönelik ise) yeni toplu iş sözleşmesine kadar yapılmamalı. Toplu iş sözleşmesini, çalışanın lehine de olsa, bir kez dahi deldirdiğinizde, ondan sonra ne denge kalır ne iş değerlendirmesi ve ne de yazılı toplu iş sözleşmesi…

İŞTE THY’DE DURUM MAALESEF BUDUR. 

İşte şimdilerdeki gibi… Uçuş işletmede ki Pazar yevmiyelerinden sonra şimdi de pandemi döneminde eksiye doğru giden yeni ücret skalası…
Sendika ve çalışanların Pazar mesaileri gittiğinde verdikleri sıradan tepkiyi birlikte gördük. Formalite olarak da olsa Genel Müdürlüğün önünde Pazar mesailerinin gitmemesi için toplantı yapan Hava-İş’i tiye aldık. Kimse o toplantıya gitmedi ve Hava-İş de “mahkemeye verdik” diyerek topu taca attı.        Bu fiyasko girişim işverenin ağzını sulandırdı. Çalışanların sendikaya olan güvensizliğin had safhada olduğunu gören İşveren, tek taraflı negatif uygulamalarına (fiyakalı sözler eşliğinde) devam ediyor.
Aslına bakacak olursanız, işverenin Toplu İş Sözleşmesini (+) olarak deldiğinde ne sendikadan nede çalışanlardan ses çıkmayınca, bu sefer pandemi dönemi nedeniyle yapılması planlanan (–) uygulamalara da karşı çıkmak zor. Sendika çıkıp Toplu İş Sözleşmemizi deldirmeyiz demedi ve diyemiyor. Başka bir yöntem bulmak lazım. Çünkü Toplu iş sözleşmesi deline deline kevgire dönmüş durumda.
Kısaca;  Her ne olursa olsun sendika ile yazılı olarak yapılan toplu iş sözleşmesini, iyi veya kötü anlamda bozucu her değişikliğe karşıyım.
Bazı pilotların devamlı olarak örnek gösterip “şu şirket bu kadar veriyor, şu şirket şu kadar veriyor, vermezseniz gideriz” söylemleri ile şirketin sıkıştırıldığını ve bu sıkıştırılma neticesinde sadece kaçabilecek çalışanlara yönelik iyileştirme yapıldığını unutmayalım. Şimdi ise çark tersine dönmüş ve işveren “nereye gidersen git ya” der hale gelmiş.
İşverenler, bu aralar “giden gitsin” mantığında bakıp burunlarından kıl aldırmıyorlar. İşvereni “biz de uçmayız o halde” diyerek tehdit etmek mümkün mü? Bu toplumla imkânsız.  Bence en büyük yanlış, toplu iş sözleşmesini deldirtmekti. Bu toplu iş sözleşmesi neden delinmişti? Pilotlar kaçıyor diye…
Peki, şimdi kaçan maçan yok. Ne olacak şimdi?
Aslına bakacak olursanız ben kişilik yapısı olarak pansumanı tedbirleri sevmem. Bu işin çözümü aslında çok kolay ama bunu yapabilecek yürekler olmalı. Hak verilmez alınır sözünün içeriğine baktığınızda anlarsınız. Bu işler için başkan değil lider lazım. Bizim buradan şunu yapın bunu yapın diyerek ahkâm kesmemiz normal değil. Hak verilmez alınır sistemini devreye sokamıyorsanız, ılımlı bir politika izlemek zorunda kalırsınız.
Bu tür durumlarda herkes atar tutar. Pek inandırıcı değildir. Umar ve dilerim ki, önünüze mevcut işveren görüşünü kabul edenler ve etmeyenler diye bir seçenek konmaz. Bu sandık konduğunda çıkacak neticeyi sizde ben de biliyoruz.    
TEKNİK AŞ DE NEDEN KESİNTİYE GİDİLİYOR Kİ…
Hepimizin bildiği üzere Pilotlar kaçıyor diye toplu iş sözleşmesi dışında iyileştirmeler yapılarak pilotların kaçışının önü kesilmeye çalışıldı. Şimdi de önü kapalı olunca paraları verin bakalım geriye deniyor. Bu uygulamayı anladık diyelim. Peki, Teknik A.Ş nin o rezil toplu iş sözleşmesinden sonra verilen ekstra bir zam oldu da ben mi atladım diye düşünüp durdum. Neyi geri alıyorsunuz? ŞAKA MI BU?
Geçen sözleşmede enflasyon + 2 veya bilemedim 3 zam verip sözleşmeyi imzaladınız. Enflasyon farkı zaten verilmek durumundaydı. Eeeeeee o halde sendika ne almıştı? %2 -3 civarında değil miydi?
Sendika ve dernekler ne diyorlar acaba? Hadi diyelim ki UTED çok büyük bir çalışma içinde “Kurumsal Kimlik” değişimine girişmişler. Yok, yok genel kurulda değil keyfi olarak biz yaptık oldu diyecekler. . Bu değişim için gece gündüz cansiperane çalışıyorlar. Onları rahatsız etmek de istemiyorum. Kurumsal Kimlik değişimi tamamlandığında her şey çözülecek ve dernek bir anda atılıma geçerek, kaybedilen hakları tek tek geriye alacaktır J Bu kötü gidişatın faturası eski dernek yönetimlerinin, UTED’in kurumsal kimliğini bilmediğinden kaynaklanmıştır. Bekleyin ve Görün…
Bu arada Özçeliik İş sendikasının çalışmalarından haberim yok. Mutlaka gece gündüz uğraşıyorlardır. Özçelik İş sendika yönetimini sizlerde hangara çağırabilirsiniz?  Sakın ola ki siz onların yanına gitmeyin. Onlar sizin yanınıza gelmeli.  Onlarda Hava-İş gibi sizlerden maaş alıyorlar. PATRONLARI SİZSİNİZ…
Ayarlayın bir salon ve Sadece şube değil asıl sendika yönetimini de davet edin.
Kimsenin ayağına gitmeyin onlar sizin ayağınıza gelmek zorundalar. Bu davet konuları çok önemli. Örneğin; THY’nin genel kurulunda İlker beyle tartışmıştık. Genel kurul bittiğinde İlker Aycı beni odasında çay içmeye davet ettiydi.  Makam odalarına gitmek Âdetim değil deyip teşekkür etmemin yanı sıra ben sizi davet edeyim birlikte yemek yiyelim dedim. İlker Bey’de tamam neden olmasın bir gün ayarlayalım dediydi. Tabii ki o gün hala gelmedi :) Kısaca kendi sahanız varken deplasmana gitmenin bir alemi yok.
Eyyyy işveren; sizin zamanınızda Teknisyen pilota, pilot teknisyene, kabin memuru pilota, teknisyene ve diğer yer çalışanlarına, velhasıl, herkes birbirine düşmüş durumda. Kısaca İş barışı bozuldu. Aynı sektörde iki ayrı sendika peydahlattınız. Özçelik İş ve Hava-İş… Bu yanlışların mimarı olan Bay Hamdi şimdi ne yapıyordur acep? Bu beceriksizliklerinin acısını çekiyor şirket.
Müsaade ederseniz zaman tünelinde biraz ilerleyeyim;  305 olarak anılan eyleme ve 211 olarak hatırlanan listeye kısa bir bakış atalım.
Hava-İş’in Atilay Ayçin döneminde yapılan ve 305 diye anılan o eylemi neden yapıldı? Eyleme katılanlara ne söylendi? Yasal mıydı? Peki, Hava-İş bu eylemin yasal olmadığını bilmiyor muydu?
Peki, Neden çalışanları riske attı? ÇÜNKÜ HAVACILIK SEKTÖRÜNDE GREV YASAĞI UYGULAMASI İMZALANMA AŞAMASINDAYDI. BU EYLEMLE O GREV YASAĞI KANUNUNUN ÇIKMASINI ERTELETMEK VEYA GEÇİŞTİRMEK İSTENİYORDU.
Bu 305 eylemine katılanları o zaman yoldan çevirmeye çalıştım ama olmadı. Bir dolu saf kabin memuru İŞÇİYİZ-GÜÇLÜYÜZ nidaları ile bağırdıklarında YASAL GREV BAŞLADI SANIYORLARDI. Kısaca KANDIRILDILAR.  Bu arada fotoğraf makinelerin flaşları Hamdi Topçu ya servis edilmek için patlıyordu. Bu eyleme katılanların fotoğrafları Bay Hamdi’nin eline odasına rahatlıkla giren haber sitesi tarafından taşınıyordu. Kısaca o eyleme bilinçsizce katılanlar servis edilen fotoğraflardan tek tek tespit edilip işten çıkarıldılar
Peki, 211’e ne diyelim? FETÖ suçlaması ile işten çıkartılan ve mahkemelerimizde suçsuz bulunan bu kişilere kim destek verdi? BYLOCK’culara ne demeli? Onları sadece Airlinehaber gündem de tutmadı mı? Diğerleri “aman ha bize de bulaşmasın” diye kaçacak yer ararken Airlinehaber’de haksızlıklar var tarzında kaç tane yazı çıktı hatırlar mısınız bilmem. Ayrıca, kayıtları, devlet kademelerine kadar giden THY’nin genel kurulunda, “211 olayında yanlışsınız, hata yaptınız” diyerek bu görüşü ve isteği kayda geçirten kimdi?
Kendi mesai arkadaşları boyunlarında haksız yere suçlu yaftaları ile dolaşırken sendika ve dernekler neden destek olmadı? Kanarya sevenler derneği bile bunlardan daha aktif
Onlar aidatlarını vermiyorlar mıydı? Üyeleri değiller miydi? Dün bu korkaklığı sergileyenlerden bugün ne beklenir ki?
Affedersiniz yine konudan saptım gibi :) Aklıma geleni yazıyorum işte.
Şimdi de gelelim, THY pilotlarının sendikayı bastı haberimize…
Herkes gibi benimde bir dolu pilot arkadaşım var. Bu arkadaşlarımdan birisi bana telefon ederek, “THY’nin 100 ü aşkın pilotu şu anda Hava-İş sendikasında” dedi. Davet mi edildiler? diye sordum. Hayır, davet yok, bizim telegram grubunda karar alındı ve hepimiz birden buradayız dedi.
Bu önemli bir haberdi. Her haber gibi ilginç başlıklar ile okuru habere çekmek ilk defa yapılan bir uygulama değildir.  Ayrıca toplantının videosu da tarafımıza yollandı tabii ki, pilot arkadaşlar tarafından.
Biz de haberi yaptık. Birde baktım ki esas konu unutulmuş, herkes “bastı” sözüne odaklanmış. Yahu randevu veya davet alınmadan 100 ü aşkın pilotun birlikte sendikaya gitmesi şimdiye kadar rastlanmış bir olay değildi ki. Bu, habersiz baskın şeklinde yapılan ziyaret şimdi de olsa, Pilotlar Hava-İş i bastı başlığı ile servis ederim.
Ayrıca basılmayacak gibi de değil ki. Bir türlü işveren ve sendika anlaşamıyor. Topu birbirlerine atıp duruyorlar. Tabii ki pilotların işverene gidip bağırıp çağırması farklı, maaşını verdiği, kendine hizmet etmek ve haklarını aramak için var olan sendikasında görev yapan elemanlara bağırıp çağırması farklı uygulamalar. Parayı verenin, çalışanına her zaman için hesap sorma hakkı vardır.
Ancak, önemli bir yanlışlık var bu ziyarette. Pilotlar değil, sendika yönetimi, pilotların istediği yere gelmek zorundaydı. Aynı yanlışı TALPA’da yapmıştı. Parasını verdiğiniz çalışanınızın ayağına siz neden gidiyorsunuz ki?
Gün ve salon belirleyin, davet edin. Gelmek zorundalar. Gelmezlerse, bağıra çağıra basarsınız orayı. Mevcut sendika yönetimi seçildiğinde, o zamanlar yönetim kurulunda olan Sedat Emanet beni sendikaya davet etmiş ve seni başkanla tanıştırayım demişti. Bende ona benim ne işim var orada ya saçmalama lütfen diyerek geri çevirmiştim. Hala da gitmiş değilim. Medyada gidenler oldu mu derseniz oldu tabii ki… Bu bir tarz meselesi.
Hiç unutmam;
Hava-İş’in eski başkanı Atilay Ayçin ve yönetimini, benim UTED başkanı olduğum zaman teknisyen odasına çağırıp herkesin içinde tartışmıştık. (yine bir sözleşme öncesi idi) Yanımda da bizim o zamanki UTED yönetimi vardı. Hatta bir ara ortam elektriklenmiş ve yönetim kurulu üyemiz Cahit Yurtsever ile Atilay Ayçin teknisyen dinlenme odasında birbirine girecek hale gelinmişti.
Ayçin ve ekibi full kadro gelmişti. Ayrıca aynı uygulamayı Teknik AŞ’nin motor atölyesinde de gördük. Yine başka bir grup tarafından sendika yönetimi çağrılmış ve sendika yönetimi tüm kadro ile oradaydılar. İŞİN DOĞRUSU BUDUR?
Bu nedenle beni arayıp “yüzün üzerinde pilot sendikadayız” dendiğinde ben bu girişimi BASKIN olarak algılarım. Bu baskın sözü, öyle vurup kırarak yasalara aykırı yapılan bir eylem değil, oldukça fazla sayıda üyenin habersiz ve davetsiz olarak beklenmedik bir zamanda yaptıkları sürpriz bir ziyaret

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 Yorum

  1. 4 sene önce

    Teknikte işler virüs zamanı da durmadı. Uçaklar yerdeyken de ciddi bakımları var. Maaşlarda %30-50 indirim yerine ücretsiz izne çıkarsınlar. Zaten uzun süre çıkaramazlar. İş çok çünkü personel de az. Ayda 1 hafta hatta 2 hafta ücretsiz izne de çıkarsalar teklif edilen protokolden her türlü iyidir. En azından kendimize, ailemize, kişisel gelişimimize zaman ayırabiliriz. Birim adam saatimizin düşürülmesi asla kabul edilebilir bir şey değil. Şirketimiz için elbet fedakarlık yaparız ama yapılan fırsatçılığa da göz yummayız. Selamlar saygılar.

    Cevapla
  2. Birlik olmaktan bile o kadar korkar hale gelmişiz ki kimse bu sessizliği bozmak bile istemiyor. Cok garip bir hava var. Herkes sadece yorumları okumaya giriyor sitelere. Utedin de zaten birleştirici hiç bir yönü kalmadı.

    Cevapla
  3. 4 sene önce

    Zamlar hayırlı olsun arkadaşlar

    Cevapla
  4. 4 sene önce

    Teknik AŞ de gn md yrd ları değişikliği oldu, hiç haber olmadı
    O kadar olağan ki haber değeri yok bile

    Cevapla
  5. 4 sene önce

    Hat Bakım tarafından uygulanacak eylem planına destek verilmeli. Personelin borçları dağ gibi olmuş durumda. 13 yılımı verdiğim çok sevdiğim şirketimi maalesef bırakmak zorunda kalıcağım.

    Cevapla
  6. 4 sene önce

    Bırakın olum bu ayakkları teknikmiş thy miş kılmış tüymüş gelin buraya adımı vern gelin

    Cevapla
  7. 4 sene önce

    Çözüm belli,
    SXS’te hangi pozisyon ve tecrübeye hangi maaşlar veriliyorsa, hepimize o maaşlar verilsin ben razıyım.
    Ama bazı personelde maaş artışı olacaksa ona kimse ses çıkarmayacak.

    Cevapla
  8. 4 sene önce

    An itibariyle, aldigimiz maaş itibariyle dünyanın en ucuz teknisyeni bizleriz. Flag Carrier, Global Dev THY’ye daha da maaş indirimi yakısır mı soruyorum?
    Pegasus’tan , SXS ‘ten daha az maaş vermek yakışık alır mı?
    Kaldı ki SXS bizim alt markamız , nasıl bizden daha çok alıyorlar?

    Cevapla
  9. 4 sene önce

    Son 2 günde zaten personel maaşlarından gereken indirimi kur sayesinde yapılmış oldu. Maaşlarımız yine eridi. Corona öncesi 6.30 olan euro kuru şu an 8.60 , Avrupa Havayolları euro maaş verdiği için indirim yaptı, bizde indirime gerek yok.
    Enflasyon altında zaten ezildik. Muadilim 5000 euro brüt maaş alırken, ben 3000 euro brüt almıyorum. Net maaşım 2000 euro bile etmezken, C/S Avrupa’da 3500-4000 net alıyor. Daha da indirim olmaz canımızı mı verelim?

    Cevapla
  10. 4 sene önce

    Sefa abi ayakta alkışlıyorum seni

    Cevapla
  11. 4 sene önce

    Haftalık ve ramp bende rahat olun

    Cevapla
  12. 4 sene önce

    silivri soğuk

    Cevapla
  13. 4 sene önce

    Organik yumurta var çatalcadan isteyen olursa bana ulaşsın yerimi biliyorsunuz çay ocağı filitre kahve önü

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Organik olduğum doğrudur da ben yumurta satmıyorum bilgin olsun. Yanlış bilgi verme lütfen, kahve konusuna gelince her zaman beklerim gel kahvemi iç yerimi biliyorsun nede olsa :)

      Cevapla
      • 4 sene önce

        En yakın zamanda gelicem inş:) bi kahvenizi alırım geldiğimde beni tanımanız için kopya veriyorum üzerimde thy teknik tshirt’ü olcak:)

        Cevapla
    • 4 sene önce

      Hat bakımda yumurta Akalan’lı İbo’dan alınır.. sarısı SAPsarı, beyazı süt beyazı.
      Toplu siparişlerde indirim uygulanır.
      Çocuğu olmayan ailenin hergün 2 yumurta yiyerek 17 tane çocuğu olmuştur.
      Saç dökülmelerine iyi gelir.
      Pro vitamin a,b,c,d,e,v,y,z deposudur.
      Kısmet arayanlara çözüm çift sarılı yumurtamızdadır.
      Çatalca easa onaylı lisans basılır. 2. Tip ücretsizdir.
      Yumurtanın doğru adresi Akalanlı İbo..

      Cevapla
      • 4 sene önce

        Seni tanımıyorum ama bundan sonra yumurtalar senden:)

        Cevapla
  14. 4 sene önce

    Thyde çalışan 60 bin kişi bu çalışan personelin teknik ekibi her yıl acundan fazla vergi veriyor,Bu THY yönetimi reisin 2023 projesini çöpe atıyor, Şöyle 60 bin kişi haksızlığa uğruyor ve haksızlığa uğrayan her aileden en az 3 veya 2 kişi oy kunlanıyor.THY yönetimi geçmiş hakları kör ederek vatana millete ihanet içindedir.Gereğin yapılmasını cuhmurbaşkanlığına iletilmesini buradan duyuruyorum vesselam

    Cevapla
  15. 4 sene önce

    O gün oraya çay kahve içmeye değil, anlaşmanın imzalanmasını önlemek için gitti insanlar. Ayağına gitmek falan değil yani mesele. Ayrıca bir sonraki toplantı için yer zaman belirlendi merak etmeyin, yakında duyarsınız.

    Cevapla
  16. 4 sene önce

    Sefa abi sizi atladiginiz birsey var lutfen bunu da bir dahaki yazinizda dile getirin lutfen.A.O da kaptanlarin gideriz tehdidine sirket kendiliginden enflasyon + %50 zam yapti. Kaptanlar disinda kalan tum kadrolara sözlesmeden dolayi %8,5 enflasyon uzerine +1,5 oraninda yani %10 zam yapildi.yani kaptanlara ilker bey %50 ekstra zam yaparken diger personele +1,5 zam vermis olmustu.ama simdi ayni sirket yonetimi %50 zam yaptigi kaptanlardan o verdigi %50 zammi geri alabilmek icin %1,5 zam verdigi yer personelinden %30-35 kesinti yapmanin pesinde bu adalet midir?zaten yer personelinin en eskisi bile 9-10 bin maas aliyor kaptanla kiyaslanamacak bunun %30 asagi cekerseniz ve 1,5 yil zam yapmadiginizda bu insanlar nasil gecinecekler tek calisip benim gibi kredi ödeyenler var. yer personelinin maasi zaten dusuk oldugundan zor durumda birakacaktir. zaten 4 aydir 5 bin lira ile gecinmeye calisiyoruz. ricam teknigi yazarken A.O daki bu durumu da atlamayin.selamlar saygilar.

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Yalan yanlış verdiğiniz değerler sizi haklı değil haksız yapar. Kokpite yüzde 30 zam yapıldı. Baktılar istifalar durmuyor, sonra normal zam alınacağı zaman hak edişimiz yüzde 8 di, kokpitin 8i 20ye yuvarladilar, bizim de 10 a yuvarlanıp akılları sıra gönlümüzü aldılar. Ama sizin sallandığınız gibi enflasyon üstüne yüzde 50 derseniz çok kolay yalancı çıkarsınız ve haklılığınızı yitirirsiniz. Ayrıca şunu belirteyim, kokpitin maaşı ne kadar kesilirse kesilsin, onların yarın öbür gün, tekrar dünya standartına gelme ihtimali var (olmaya da bilir ama bu ihtimal var). O zaman onlar yüzde 300 zam alır, biz olduğumuz yerde kalırız. O yüzden sen onun bunun maaşı ile ilgileneceğine otur kendi maaşını kendi kaybedeceğin refahı düşün

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Uzman arkadaş haklı.

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Uzman arkadaşım, başka yorumlarda da söyledim. Bıraktım yurtdışını, ben kokpit personeli olarak low cost olarak nitelendirilen ve sendikasız çalışan Pegasus ve Sunexpress şirketlerinin verdiği ücrete razıyım. Siz de bu şirketlerde kendi eşidinize verilen ücretle çalışmaya razı iseniz sendikaya teklif verelim, bu sorunu çözelim. Aksi takdirde sendika, kokpit personelinin ücretini günün, ülkenin ve dünyanın gerçekleri ile eşitlemediği her durumda sıkıntı yaşamaya devam ederiz. Mümkün olsa kokpit ücretleri sendika konusu hiç olmasa ve siz de bu ücret politikalarından hiç etkilenmeseniz.

      Cevapla
      • 4 sene önce

        Ben pegasus ve sunexpresin mühendise verdiği maaşa razıyım. Çünkü özellikle Thynin ortağı olduğu sunexpressde bile maaşlar bizden çok fazla. Zaten sektörde en çok maaşı pilot, ardından teknik personel mühendis ve yetkili teknisyen alır. Daha sonra kabin personeli gelir. Ama biz Thy de öyle değil. Yani bu sunexpress pegasus maaşlarını ilk başta hostesler kabul etmez.

        Cevapla
  17. 4 sene önce

    İşimizi dört elle sarılalım iş aksatmak yok

    Cevapla
  18. Sefa Bey, bilimsel maaş dediğiniz raporu HayGroup hazırlıyor. Sizin pozisyonlar arası denge (oransal) savınıza katılmamakla birlikte saygı duyuyorum.
    Şirket öylesine basiretsiz yöneticilere sahip ki, dünyanın parasını da verse ilk fırsatta bu krizde personelini kendini değersiz hissettirmemiş bir şirkete geçeceğim.
    Son sözüm de yönetici pilotlara. Yahu ne ballı kaymaklı koltuklarınız varmış, meslek onurunu korumak için istifa etmek aklınıza bile gelmiyor. Sakın biz olmasak neler yapacaklar demeyin, bir üstüne gıkını çıkaramayan, koltuğunu mesleğinden ve meslektaşından daha çok sevenler olarak adınızı diğer çürük yumurtalarla birlikte şirket tarihine yazdınız.
    Bu bayramı işçisine zehir eden, kendini fil dişi kulelerde sanan, liyakatle değil siyasetle gelen ve bugün bu şirketi içler acısı hale getiren herkesten iki cihanda hesap sormak bu memleketin evladı, bu bayrağın taşıyıcısı olarak hepimizin boynunun borcudur.

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Ağzına sağlık….

      Cevapla
    • Helal olsun, anca alkışlanır bu yorum.
      Birlik olup hepsi görevlerinden istifa etseydi kimse bu kadar tepesine çıkamazdı pilotun. Nasıl hala o koltuklardasınız?!

      Cevapla
    • Siz niye suların durulmasını bekliyorsunuz ki. Kendi yapamadığınızı başkalarından beklemeyin. İlk fırsatları çok duyduk biz. Giden arkasına bakmıyor kalanlarda siz gibi biz gibi burada ağlıyor. Syg lar

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Vallahi ben çıktım gittim. Şirkete fake nickle atıp tutmak kolay. Delikanliysan çık git ne bekliyorsun.
      Hep başkalarını işaret edip , hep başkalarını suçlayan bir tip daha.
      Ben yönetici olsam yüzde 50 keserim sizden

      Cevapla
    • 737 Til müdürü fil dişi kulenin en tepesinde oturuyor sanki. Muhtereme ve zevatına ulaşabilen cennetlik. Telefonunu bilen yok. Maillere cevap vermiyor. Ofis telefonları da kapı duvar. Teknik pilotların bile numaraları silinmiş. Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.

      Cevapla
  19. 4 sene önce

    Yuzde 3 farkla tis imzalanmişti ama sendika aidati yuzde 1 den 2.2 ye cikartti ve aylik kidem tazminatinida ekledi. Aşagi yukari 60 liradan 130 liraya çikmişti aidat.(eksik hatirliyor olabilirim)yani yuzde 3 te inmişti yuzde 1 e… Geriye kalan enflasyon farkinida alin.2018 maaşiyla 2022 ye kadar geçinmeye çalişalim da , ikramiyelerde olmayinca kredi kartlarimizin ekstrelerinide şirket mi odeyecek nasil olacak!Kesinti yapilacaksa 10 bin uzerindeki maaşlardan yapin, 4-5 bin civari alanin neyini keseceksiniz.

    Cevapla
    • 4 sene önce

      10bin uzerindeki maaslardan keselim seninle ayni olsunlar. o zaman da o adamlar sikayet etsin?

      Cevapla
      • 4 sene önce

        Misal 13 den 10 a duşerse aynimi olacak? Biz burada insanlarin geçinebilmesinden bahsediyoruz.O zaman herkesten yuzde 50 kessinler olsun bitsin.Ben yuzde 70 kesintiyede raziyim. Hodri meydan hadi.

        Cevapla
  20. 4 sene önce

    sene 1919 mayısın 19 u hala da orda mısınız? Sizin zamanınızdaki derneğe 1250 kişi üyeydi zaten sektörde çalışan o kadar da insan vardı. Fakat zaman değişti yeni insanlarda dernek bilinçi yok .15 16 bin kişilik sektörde derneğe üye sayısı kaç haberiniz var mı hep mi yönetim suçlu kişiler baki değildir dernek bakidir. 30 lira vermekten kaçan derneğe üye olmayan kişilerin hiç mi kabahati yok ne yapsın dernek talpa gibi 5000 bin üyesi var ki oda ne yapıyor ortada

    Cevapla
    • 4 sene önce

      TALPA otoparkçılık yapıyor, gömlek satıyor, cep telefonu hattı pazarlıyor. Daha ne yapsın :)))

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Dernek dediğiniz uted ise eğer, başkanları disk, çelik iş seçimi varken oda oda gezmiş şirketin yalakası olarak insanları disk e katılmaması için kandırmaya çalışmıştır, türlü türlü taklalar atmış, şirket yönetiminin gözünde parlamıştır, ama aynı uted 2018 deki maaş kesintilerinde de, son sözleşmedeki trajik rakamlar konuşulurken de, şu anki kesinti muhabbetlerinde bile ortaya çıkmamış, dergisinde bile bahsetmemiş, hatta kapalı kapılar arkasında bile konusunu açmamıştır, kısacası dernek dediğinizin içi boş, ancak yoğurt dökersen cacık olur,. Sendika seçiminde yönetim çığırtkanlığı yapan adamlar, şirket çalışana dayamaya başlayınca ortadan kayboluyorsa benim gözümde sağda solda kumar oynatan kuş sevenler derneğinden bir farkı yoktur. Adınıda uted değil nejted diye değiştirirse bence daha iyi olur.

      Cevapla
  21. 4 sene önce

    AO ya iyileştirme yapılırken tekniğe yapılmadı.şimdi aynı oranlarda indirim teklif etmek saçma.allah hepimizin yardımcısı olsun…

    Cevapla
  22. İşte tam da bu yüzden pilotların ayrı bir sendikaya ihtiyacı var. Masaya yumruğunu vuran hatta icabında baskın yapan tek zümre olarak. Gerektiğinde sendikalar arası yine birlik olunur ama bu şekilde pilotlara siz savaşın biz gelecez diyerek yalnız bırakılıyorlar. Yazınızda pilotlara özel zam verildi demişsiniz, verilmedi alındı ve şimdi de kaybetmemek için uğraşıyorlar.

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Katar’a mı gideceksin Çin’e mi gideceksin nereye gideceksen git Defol git bu ülkeden. senin gibi aç gözlü Kaptanlar yüzünden pilotluk mesleğine olan saygımız dibe vurdu Açgözlü olmayın. gözünüzü Toprak Doyursun Senin gibilerin Ülkesini seven kaptanlarımız istisna.

      Cevapla
      • 4 sene önce

        Sanayiden toplanan adam kendini kaptanla kıyaslıyor.Vatan sevgisinin de ardına saklanıyor.Senin gibilerin Pilotluk mesleğine saygı duyup duymaman kimsenin s.kinde değil civatacı.Ülke senin gibi sümsüklerin verdiği oylarla bu hale geldi, size 5bin bile fazla , asgari ücrete civata sıkarsın artık.

        Cevapla
        • 4 sene önce

          ne kadar terbiyesiz bir insansın sen! eğer gerçekten kokpitte senin gibi bir insanın uçmasına izin veriliyorsa yazıklar olsun! kaptan değil astronot olsan adam olamadıktan sonra boş umarım bir gün o beğenmediğin tekniğin eline düşersin de anlarsın

          Cevapla
        • argo kelimeler hariç dediklerine katılıyorum bir teknisyen olarak. Bakma sen eksilere, kendilerini tarif ettiğin için canları acımış. Amm ve ipc ile.

          Cevapla
        • 4 sene önce

          Bu kadar haysiyetsiz bir yorum olamaz, senin gibi cahilden de değil kaptan b.k olmaz.
          Civataci dediğin adamlarin çoğu üniversite mezunu ki olmayanında kafası senden çok çalıştığı asikar.
          Sen kimsin TK daki gece gunduz şerefiyle çalışana sümsük dersin.
          Senin gibi şeref yoksunlarini zaten kovsa şirket saygideger kaptanlarimizda hiçbir kesintiye gerek kalmaz.

          Cevapla
        • Arkadaşlar TikTok pilot değil olamaz mesleği bilen biri değil çünkü. Bi pilot bunları yazmaz kardeşlerim bilirler tekniğin ne olduğunu. O olsa olsa ara sıra 10dk lık uçuşlara çıkan bi organ olur kusuruna bakmayın. Trol dicem ama iltifat olacak organa.

          Cevapla
        • 4 sene önce

          Sanayiden toplama dedigin adam sayesende havada kalıyosun maharet sende oldugu kadar bizdede var bunun ışıgı nedn yandı yaa diyerek agladıhın zamanı unutma akıllı ol. Biz bir olunca güçlüyüz ama böle ayrım yaparsan o uçaga bakacak uçabilir onayı verecek adam bulamayınca yumrugu agzına yersin.

          Cevapla
        • 4 sene önce

          teknik civata sikmayip uçağı sefere vermese a.a ile uçarsın.

          Cevapla
  23. 4 sene önce

    Liderler lazım

    Cevapla
  24. 4 sene önce

    Sefa bey, şu virüs işini bir halledemediniz gitti. Siteyi ziyaret etmeyelim mi yani?

    Cevapla
  25. 4 sene önce

    İki senede enflasyon anasının nikahı olmuş yüzde 3 verip yüzde 30 geri istiyorlar 2021 yıl sonu teklifi sıfır maaşa çalışın olacak salam ve dua ile..

    Cevapla
  26. 4 sene önce

    Teknik için doğru sözler. toplu iş sözleşmesinde alınan enflasyon artı %3 zam dan sonra biz zam beklerken bu nasıl bir saçmalık. Maaşlar astronomik değil ki teknikte.

    Cevapla
  27. Sefa bey hak verilmez alınır ifadesinin ne anlam içerdiğini herkes biliyor ama onu tatbik etmek için birlikte hareket etmek şart. %100 başarılı olunur ama o yürek bizlerde yok işte. Ayrıca pilotların sendikanın ayağına gitmesi yanlıştı.

    Cevapla
    • 4 sene önce

      TALPA’nın gitmesi en büyük yanlıştı. Dernek böyle yaparsa üyeler de onun ixinden gider.

      Cevapla
  28. 4 sene önce

    Motor atölyesi halen daha bugün ki çatıları altında işin doğrusunu yapmaya devam etmektedir. Durum ortada.

    Cevapla