THY’den resim ayıbı!

Ressam Süleyman Karakul’un, resimleri THY bagaj biriminde hasar gördü

Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçakta resimleri hasar gören Ressam Süleyman Karakul Aydınlık’a konuştu. Karakul, “Taşımada özensiz davranıldığı için 11 adet resmim hasar gördü. Zararımın karşılanmasını istediğimde de THY’den ilginç cevaplar aldım. Ancak bu işin peşini bırakmayacağım” dedi.

Olay, ressam Süleyman Karakul’un 22 Eylül tarihinde Fransa’nın Lyon kentinde açacağı serginin yolculuğu sırasında yaşandı. THY’ye ait uçakla seyahat eden Karakul, sergi için hazırladığı resimleri uçağın bagajına verdi ancak Lyon’a inişinde resimlerin içinde bulunduğu kolilerden biri bulunamadı. Kaybolan kolinin bir gün sonra adresine getirildiğini anlatan Karakul yaşadıklarını Aydınlık’la paylaştı.
RESİMLERİM SERGİLENEMEDİ!’
Gelen kolideki resimlerinin ciddi hasar gördüğünü söyleyen Karakul şöyle konuştu: “Ankara Esenboğa Havalimanın’da koliler bagaja verilirken, içinde çerçeveli yağlıboya tablolar olduğu, kırılma ihtimali bulunduğu için, ‘Kırılabilir’ uyarı yazılarının yapıştırılması gerektiği söylenmiş olmasına rağmen, bu uyarı yazılarının yapıştırılmadığını Lyon Hava Limanı’nda bagajları teslim aldığımda gördüm. Fransa’ya indiğimde bulunamayan koli de bir gün sonra bana hasarlı olarak teslim edildi. 27 Eylül 2017 tarihinde dönüş sonrasında da kolilerde yine hasar görmüş yeni resimlerle karşılaştım. Bunlara ilişkin, Lyon’da tespit tutanağı düzenlendi ve hasarlı resimlerin fotoğraflarını da içeren bir dosyanın açılması sağlandı. Taşımada özenli davranılmadığı için toplam 11 adet resmin çerçevesi hasar gördü. Bu olumsuz olaylar nedeniyle, sergimin açılışında aksamalar yaşadık, çok sayıda resmim sergilenemedi. Ülkemi sanat ve kültür alanında temsil etmek için heyecanla gittiğim Fransa’dan üzüntüyle dönmek zorunda kaldım.”
ÖNCE RED SONRA KABUL’
Türkiye’ye döndüğünde zararının karşılanması için THY’ye başvuruda bulunan Karakul şunları ifade etti: “Benden, hasarlı resimlerin fotoğrafları, biletler ve bagaj belgeleri istendi. Gönderdiğim görseller, olayı anlatan yazım kabul edildi ve hasar karşılama birimine gönderildi. Birkaç gün sonra, bagajın sağlam olmamasından dolayı hasar oluştuğu, bu nedenle hasar talebimin kabul edilmediği bildirildi. Bunun üzerine marangoza özel olarak yaptırdığım ve içinde her türlü koruma aparatlarının bulunduğu sandığın fotoğraflarını çekerek gönderdim. Bu kez de; bagajın sağlam olduğu kabul edilerek, içinde kırılacak eşya bulunduğu gerekçesiyle talebim reddedildi. Ben de daha sonra THY ‘Fragıle/Kırılabilir’ etiketinin fotoğraflarını çekerek ‘Madem kırılacak eşya almıyorsunuz, bu etiketlerin anlamı nedir?’ diye sordum. En son olarak bana gelen yanıt şu oldu: ‘Belirli kurallar çerçevesinde dosyaları değerlendirmekteyiz ve herkese eşit mesafede davranmaktayız. Talebiniz doğrultusunda incelediğimiz dosyanızı ne yazık ki değerlendirmeye alamamaktayız.’ Yani kısacası sorumluluktan nasıl sıyrılırız kurgusu THY Bagaj birimi görevlilerince başarılı bir biçimde sonuçlandırılmıştır. Her zaman olduğu gibi, kabak yine vatandaşın kafasında patlamıştır.
Dünyanın en büyük havayolu kuruluşu olması ile övünen THY’yi sanata ve sanatçıya yaptığı bu büyük ‘katkıdan’ dolayı kutluyorum.”(Aydınlık)

Exit mobile version