THY'DEN ÇİFTE STANDART UYGULAMA…

THY bilindiği üzere önce Teknik A.Ş sonra da THY AO toplu iş sözleşmesini bitirdi. Her ikisi de 3 senelik olan toplu iş sözleşmelerinde, çalışanlar her zaman olduğu gibi beklenilenden uzak getiriler elde ettiler.  Enflasyon+ 1-2-3 gibi rakamları maalesef refah payı olarak aldılar.

Ancak; THY’nin A.O’nun 14 grup (iştirak) şirketi bulunmaktadır. Bu grup şirketlerinden biri olan ve %100 THY sermayeli Teknik A.Ş yi grup şirketi olarak görmemek gerekir.

Bu nedenle THY ve Teknik A.Ş yi bir bütün olarak görmekteyim. Farklı(!) gerekçeler eşliğinde, birbirinden ayrıştırılmış bu iki şirket aynı zamanda farklı sendikalar ve farklı tarihlerde toplu iş sözleşmesi imzalamaktadırlar.

Ana şirket olan THY A.O nun %100 üne sahip olduğu Teknik A.Ş çalışanlarına farklı THY A.O çalışanlarına farklı tutum ve davranışlar sergilenmesinin yanlışını bir kez daha ifade etmek isterim.

THY A.O ve Teknik A.Ş nin bazı ticari düşünceler eşliğinde iki ayrı şirket haline getirilmesi ayrı bir konudur.

Ancak,iş çalışanlara geldiğinde ise durum farklılaşıyor. Düne kadar THY A.O nun çalışanı olan Teknik A.Ş deki çalışanların ayrıştırılmasından sonra, Teknik A.Ş çalışanları bir nevi kendini üvey evlat olarak görmektedir. Bu yanlış uygulama Teknik A.Ş deki iş verimini düşürmekle kalmayıp, çalışanların şirkete olan aidiyet duygularının azalmasına neden olabilir.

Bu yanlış uygulama şimdide toplu iş sözleşmelerinde ve THY uygulamalarında kendini göstermektedir.

Pass ve ced bilet uygulamalarındaki (genel kurullarınızda sıklıkla dile getirdiğim) kasıtlı yaptığınız,yanlı uygulamaların yanı sıra şimdi de toplu iş sözleşmelerinde aynı ayrıcalıklı çifte standart uygulamalarınıza devam etmektesiniz.

THY A.O nun Toplu iş sözleşmesinde,iki ayrı sendikaya üye olanlarla olmayanlar arasında fark gözetmeden karar almanızı takdir etmemek mümkün değil. İşin olması gerekeni buydu ve öyle de yaptınız.

Ancak konu,sizin üvey evlatmış gibi davrandığınız ve bazı haklarda (pass bilet uygulamanız) ikinci plana attığınız %100 THY iştiraki olan Teknik A.Ş’ nin toplu iş sözleşmesi sonrasında ki tutum ve davranışlarınız aynı olmamıştır.

Teknik A.Ş de sendikaya dayanışma aidatı ödeyenlerin, hala ne imza paralarını nede farklarını vermemiş durumdasınız.

Teknik A.Ş’de sadece 16 çalışanın etkilendiği bu haksızlık yani çifte standart nedeniyle sizler ne yapmak istiyorsunuz? Anlayabilmiş değilim. Aslında bu yanlışa karşı çıkması gereken kurumlar var ama her nedense üstlerine ölü toprağı serilmiş gibiler.

Çalışanlar arasında THY ve Teknik A.Ş çalışanı olarak ayrı standartlar uygulamanızdan vazgeçmelisiniz. Aksi takdirde inanın ki bu yanlışınız sizlere, iş verimi düşüklüğü, aidiyet duygu eksikliği ve her şeyden önemlisi hak/adalet gibi inandığınız duygularınızda erozyona neden olacaktır.

Exit mobile version