Tarafımıza gelen bilgilerde THY’nin geçen senelerde olduğu gibi bu sene de ikale dayatması yaptığı iddia ediliyor. Geçen senelerde sıklıkla kullanılan bu sistem bu sefer gizli ve kişiye özel yürütülüyor. Kısaca genel bir duyuru yok. Kişilere özel maillerle duyuru yapılmakta.
Sistem, 8 eylül 1999 tarihinden önce işe giren personeli kapsıyor.
Taraflara e-mail yoluyla yapılan ikale teklifi ile birlikte, çalışanlara özel bir hesaplama linki de gönderildi. Bu linklerde her bir personele toplam brüt ne kadar ödeme yapılacağı bildirildi.
Ayrıca, ünite bazında istihdam fazlası personel sayıları da ayrı bir e posta ile müdürlere bildirildiği söylenmekte. Müdürler bu sözde gizli bilgiyi, maksatlı olarak ikale teklif edilen personel ile paylaştılar. Böylece ikale ile gitmezseniz biz sizi atarız mesajı verilmiş oluyor.
Hatırlayacağınız ve okuduğunuz üzere İlker Aycı’nın Finans masasına konuk olduğunda,2018 yılı için 7000 personel alımı yapacağız sözlerini ( TIKLAYIN) eleştirmiş ve uçak sayısı olarak 2018 de daha az sayıda uçak göstermiş iken bu fazladan alacağınız 7000 personeli nerelerde kullanmayı düşünüyorsunuz demiştim.
Dolayısıyla, 7000 kişiyi işten çıkartmalardan kaynaklanacak boş kadrolara mı alınacak tarzı kuşkulu görüş belirtmiştim.
İşte kimsenin merak etmediği ve gazetecilerin hangi departmanlara bu alım yapılacak diye sormadığı, yeni alımlar için zemin benim yazdığım gibi hazırlanıyor.
Emekliliği hak etmemiş personeli,bir nevi yumuşak sözlerle de olsa işten atmakla tehdit edip ikale imzalamaya zorlayan THY’nin 7000 personel alımını bizim tahmin ettiğim gibi planladığı netleşmiş oldu.
İkale anlaşması Nedir?
İkale Anlaşmasının bir diğer ismi “YERSEN” dir. Çünkü,İkale sözleşmesi sadece işçinin haklarını koruyorsa ve işçi tarafından dava açılmamışsa geçerli ama işçinin hakları eksik ödenmişse veya işçi dava ederse geçersiz olan bir sözleşme türüdür. Yani, işçi yerse geçerli, yemezse geçersizdir.
Genelde işçi ile işveren arasındaki hizmet sözleşmesinin anlaşarak sona erdirilmesi şeklinde karşımıza çıkar. işveren ve işçi karşılıklı anlaşır, kıdem-ihbar-fazla mesai gibi işçilik alacakları hesaplanır, iki tarafında kabul edebileceği bir orta yol bulunur ve ikale sözleşmesi ile hizmet akdi sona erer. işçi tabiiki , ikalenin işverenin lehine olan maddeleri uyarınca işe iade-alacak davaları açmaktan feragat eder. işçi dava açarak 2 yıl sonra tahsil edebileceği parayı (biraz eksik de olsa) derhal alır. işveren de aleyhine dava açılması halinde, hem dava ile uğraşmaktan hem de dava tarihinden itibaren işleyecek faizden kurtulmuş olur.
NOT/ Sendika’ya yönelik özel haber yaptığımızda kendilerine verilen fakat her nedense kullanmadıkları tekzip hakkını veya açıklamayı THY’ye de vereceğimiz kuşkusuzdur. Önemli olan gerçeklerin herkes tarafından doğru bilinmesidir.