THY'DEKİ SENDİKALAR NE ALEMDE?

THY’DEKİ SENDİKALAR NE ALEMDE?
Değerli okurlar, sendikal yaşamımız bir hayli durgun son günlerde. THY’de üyesi bulunan iki sendika var. Biri yarım yüzyılı geride bırakan Hava İş… Diğeri henüz bir kaç yıllık mazisi bulunan Hava-Sen. Yeni bir sendikaya ihtiyaç duyulmasının altındaki nedenleri iyi analiz ettiğinizde bu sonun kaçınılmaz olduğu ortada. Peki Hava iş bundan ders çıkarmış mıdır sizce? Hiç sanmam…
HAVASEN YÖNETİM KURULU KARAR VERMELİ…
Biliyorsunuz 2013 yılı Aralık ayında yapılan seçimi o tarihe kadar adını hiç kimsenin duymadığı Ali Kemal Tatlıbal ve Reform Grubu kazanmıştı. Tatlıbal’ın 300 delegeden alabildiği oy sadece 133 idi. Yaklaşık 90 delege ile Genel Kurul’da temsil edilen ve liste başını  Kpt. Plt. Ayhan Günal’ın çektiği Gökkuşağı hareketi son anda Genel Kurulun yapıldığı salona girmemiş ve Tatlıbal’a Hava İş Başkanlığını altın tepside sunmuştu.  “Hafiza-i beşer nisyan ile maluldur.” derler, insanların unutmak gibi bir hastalığı vardır. Bu Genel Kurul faciasından çok değil 2 yıl sonra Ayhan Günal bir de baktık TALPA’nın başına seçilivermiş ! Hava İş’te ise, 2013 Genel Kurulunun üzerinden 4 yıl geçti ve 2017 Kasım ayında Tatlıbal bir kez daha Genel Başkan seçildi. Bu seçimde Uçuş İşletme ilkeli durdu ve Zeytin Dalı grubu olarak Genel Kurula girdi. Ama kamyoncu delege engelini aşamadı. Sonrası malum… Hava İş’ten ayrılıp Hava-Sen’i kurdular. Başlangıçta iyi bir ivme yakalayan Hava-Sen son aylarda ciddi üye kaybetti. Bugün ise Hava-Sen’den ne ses var ne nefes? Gerçekten yazık hem de çok yazık…İnsanların emeğini ama en önemlisi umutlarını heba etmek gerçekten büyük vebal…Hava-Sen’in acilen toparlanıp Hava-iş’in ensesinde boza pişirmesi, etkili bir muhalefet yapması, üye sayısını artırması gerekiyor. Sonuçta, Genel Kurulda seçilen 9 Yönetim Kurulu üyesinin ortaya koyacağı irade belirleyici olacak. Yönetim Kurulu bu sorumluluğunu hatırlamalı ve bir an önce ne yapacağına karar vermeli.
İŞÇİ SAĞLIĞI SEMİNERLERİNE 1.5 YILLIK ARA…
Gelelim Hava İş’e… Epeyidir yazmıyorduk sevgili sendikamızı. Aidatları son Genel Kurul’da önce % 2’ye çıkarıp ardından da % 1.5’e düşürmüştü.  Tüzüğe bakarsanız hala % 1 !  Biri bile iyi para iken birbuçuğu “dadından yinmez.”  Bugün bir kaptandan aldıkları aidat 400-500 TL aralığında… Her TİS zammında bu rakam artıyor. Örneğin % 5 zam mı geldi ücretlere, hooop Hava iş aidatı da zamlanıyor. Herhalde ayda 4 milyonun altında değildir toplanan aidatlar. “Herhalde” diyorum çünkü sayın şeffaf sendikamızın mali tabloları yayınlamamak gibi bir huyu var ! Yayınlasalar göreceğiz yılda 40 milyon mu, 50 milyon mu yoksa 60 milyon mu topladıklarını? Bu devasa bütçeyi nasıl harcadıklarını?  Harcama demişken, 2013-2017 arası ha babam de babam düzenledikleri İşçi sağlığı ve İş Güvenliği eğitimlerinden eser yok bu dönem ! En son Mayıs 2018’de yapmışlar. Aradan 1.5 sene geçmiş Eylül 2019’a kadar eğitim meğitim yok. Demek ki, THY’de böyle bir sorun kalmamış… Eee New York seferinde yaşanan türbülansta yaralanan, Afrika’da sıtmaya yakalanan, yoğun uçuş programlarından dolayı üstünü başını parçalayacak raddeye gelen, sinir krizleri geçiren, psikiyatriden rapor alan kabin memurlarını, kalp krizi geçiren pilotları ne yapacağız? Ya yaşamını yitirenleri?
SAĞLIĞINIZI DÜŞÜNEN HAVA İŞ !
Hava iş sitesine girince ilginç anlaşmalara rastlıyorsunuz. Bol miktarda dil kursu ile anlaşma yapılmış.  Bedava değil haa, ücret-i mukabili…Sağlınızı da düşünüyor Sendikanız. Örneğin bir Pilates salonu ile anlaşmış, “Dev kampanya” diye duyurmuşlar… Dedik ya, sağlığınız konusunda hassaslar, Sushi lokantası ile de anlaşmışlar, biraz uzak ama % 10 -15 indirimli sushi yemek için Halkalı’dan, Bakırköy’den kalkıp Sarıyer’e kadar gidilir, ne olacak ki? Bu arada aklıma geldi unutmadan sorayım.  Hani 13 Eylül 2018 günü yani 1 yıl önce F/O’ların eğitim paralarının TL’ye çevrilmesi için THY’ye resmen başvurmuştunuz. Ne oldu o iş? Sonuç alabildiniz mi? Aynı günlerde yine THY’ye “211 çalışanın işe geri alınması için” dilekçe vermiştiniz. Hatta sonuna da “hayırlara vesile olsun.” demiştiniz. Hayır oldu mu? Hayır yanlış anlamayın bilmediğim için soruyorum.
GENEL KURULDA ALDIĞINIZ YETKİLER NE OLDU ?
Son Genel Kurul’da bankalardan borçlanma yetkisi almıştınız kamyoncu delegelerin desteği ile… Aldınız mı krediyi? Aldınızsa ne yaptınız? Hava iş kooperatifi ne alemde? Yeni Havalimanının yakınında Genel Merkez binasının temelini atmıştınız, su basmanını geçtiniz mi? Yine son Genel Kurulda gayrimenkul satış yetkisi almıştınız. Geçen bu 2 yıllık sürede gayrimenkul satışı yaptınız mı hiç? Hani o Silivri’de yıllardır bir türlü değeri artmayan arsa vardı, onu sattınız mı mesela? Sattıysanız kime ve kaça sattınız? Soru çok da, cevap veren yok… Sayın yetkili sendika, topladığınız paraların hesabını vermek zorundasınız. Açıklayın şu mali tabloları da görelim.

Exit mobile version