THY’DE SENDİKALAR YÖNETİMİN KAPISINDA… MEMURA, İŞÇİYE VE ASGARİ ÜCRETE YAPILACAK ORANDA EK ZAM BEKLENİYOR… GÖZLER AHMET BOLAT’TAN GELECEK MÜJDELİ HABERDE…

THY

Değerli Okurlar,

Yazıma tüm Babaların Babalar gününü kutlayarak başlamak istiyorum. İlk kez yanımda Babam olmadan geçirdiğim buruk bir gün oldu benim için…

THY’nin Emlak Konut iş birliği ile başlattığı ‘’İlk Evim’’ projesi çalışanlardan çok yoğun ilgi gördü. Konut sektöründeki artan fahiş fiyatlar ve bankalarla yaşanan kredi sorunları nedeniyle neredeyse şartları uyan herkesi cezbetti. Ödeme koşulları ve yeni havalimanı bölgesinde yer alarak depreme daha dayanaklı bir alanda olması da sanırım bunda etkili oldu. Lakin bize ulaşan okurlarımızın bu güzel projeyle ilgili birkaç sitemi ve şikayetini de gündeme getirme ihtiyacı duydum.

Tabii ki İstanbul gibi bir şehrin hem THY operasyonlarının merkezi hem de dünyanın en büyük ve en pahalı konut edinilebilen şehirlerinden biri olması bakımından haklı ve doğru bir tercih. Ama Ankara, İzmir, Antalya ve Aydın gibi şehirlerdeki yüzlerce çalışanın hatta yurt içi ve yurt dışı istasyonlarda tayinle bulunan personelin de bu avantajdan faydalanamaması bence haksızlık oldu.

Burada önemli olan bu personelin THY’de çalışıyor ve evi bulunmuyor olmasıydı. THY gibi Ülkemizin gururu olan bir şirketin Emlak Konut veya TOKİ gibi kurumlarla bu tarz projeler için ek kontenjan ya da özel bir anlaşma ile mevcut projedeki gibi çalışanlarına bir imkân sunması hiç zor olmasa gerek. Bu durumda olan arkadaşlardan gelen bu yoğun tepkiye Ahmet Bolat’ın duyarsız kalmayarak çözüm sunacağı yönünde büyük bir beklenti var.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 30. Genel Kurulunda “İhracatın Şampiyonları” ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar tarafından verildi. Ödül töreninin en önemli karelerinden biri Cumhurbaşkanın iki BOLAT ile verdiği poz oldu. Bir yanında hizmet ihracatı şampiyonu THY başındaki Prof. Dr. Ahmet BOLAT öte yanında ise Ticaret Bakanı olan kardeşi Prof. Dr. Ömer BOLAT vardı. Görünen o ki bu isimlere duyulan güven ve sağlanan başarı ön plana çıkarak bu karede tescillenmiş. Normal şartlarda böylesi önemli görevlerde bir aileden iki kişinin olması yadırganırken, bu karenin herkesçe taktir topladığını gördük.

Özellikle THY’de göreve geldiği günden beri attığı cesur adımlar ve çalışanlarla kurduğu sıcak ve samimi bağ ile önemli bir yol kat eden Bolat’ın filoyu çok daha fazla büyüterek daha önemli başarılara imza atacağına inanıyorum. Yükselen enflasyon ve düşen alım gücü karşısında verdiği kar payları ve bayram harçlıkları ile çalışanlarına büyük bir destek olduğu inkâr edilemez.

Lakin mevcut vergi sistemi ve ücretteki sigorta kesintileri maalesef bu desteğin belini büktü. Şu aylarda bile brüt ücretinin yarısından az net maaş alan personeller var. Özellikle tüm iştiraklerin genelinde özellikle düşük ücretli iş gruplarında 10-15 bin bandında bir maaş seyri söz konusu. Bu ücretlere muhakkak yılın son 6 aylık diliminde enflasyon rakamları üzerinde bir destek verilmesi lazım.

Hepimiz gerçekçi olursak reel enflasyonun marketlerdeki sepetlere göre hesaplandığından şu an ki telaffuz edilen rakamların çok çok üstünde olduğunu biliyoruz. Bu ücretler ile İstanbul gibi bir şehrin en ücra semtlerinde bile bir ev kirası ödemek mümkün değil. En azından asgari ücretle daralan makasın kapanması ve düşük gelirlilerin desteklenmesi lazım.

Ben verdiği müjdelerle herkesçe umut kapısı olan Ahmet Bey’in bu konuda da mutlaka bir adım atıp gönülleri kazanacağına inanıyorum. Böyle zamanlarda yanında olduğunuz çalışanlarınızın da asla sizi yalnız bırakmayıp işine daha büyük bir motivasyonla sarılacağını düşünüyorum.

Ayrıca aldığım duyumlara göre THY Teknik tarafında sendika yetkilileri de bu taleplerini işverenlere iletmiş ve toplu sözleşme öncesi son altı aylık zamların yeniden yenilenmesi istenmiş. THY’nin tüm iştiraklerinin genelini kapsayacak şekilde son altı aylık enflasyon rakamları üzerinde bir ek ücret desteğine ihtiyacı var. Cumhurbaşkanının kamu işçilerine ve memur ile asgari ücrete verdiği desteği göz önünde bulundurmaları lazım. Aksi durumda binlerce çalışanın maaşı asgari ücret sınırında kalacak. Büyüyen hizmet ve kar şampiyonu olan bir kuruma bu maaşlar hiç yakışmayacak…

Unutmadan TİM 30. Genel Kurulu ‘İhracatın Şampiyonları’ ödüllerinde THY dışında ilk 10’da yer alan Pegasus, SunExpress, İGA, TAV, Yapı Merkezi, ODEON, Corendon, EKOL Lojistik ve MP Turkey Turizm A.Ş.’yi tebrik ediyoruz.

Hepinize sağlıklı ve iyi bir hafta diliyorum…

Exit mobile version