Değerli Okurlar,
Geçtiğimiz TEKNOFEST’te teknoloji yarışmaları ile katılanların nefesini kesen gösterilerle muhteşem bir havacılık festivaline imza atıldı. Birçok alanda ödüllerin verildiği eğitici atölyeler ve sergilerin sahne oyunları ile gençlere yaşatılan özel uçuş deneyimleriyle hava teknolojisinin kalbi İstanbul Atatürk Havalimanı’nda attı.
Bilim sokağı atölyeleri, dikey rüzgâr tüneli, planetaryum, uzay temalı çocuk parkı, simülasyon deneyim alanları, paydaş-sponsor-katılımcı stant aktiviteleri ve akrobatik smaç gösterisi festival boyunca devam ederken dünyadan katılan ülkelerin uçuş gösterileri herkesçe büyük beğeni topladı.
Savunma Sanayisinin milli ve yerli üretimi olan AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Bayraktar TB2, KIZILELMA, Hürkuş, Aksungur/ANKA, Atak Helikopter, GYROCOPTER, Gökbey Helikopter, S-70 Skorsky, BEL 429 Helikopter, Cirrus/Cesna ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16 uçakları ile Solo Türk ve Türk Yıldızlarının inanılmaz gösterileri gururumuzu kabartarak izleyenlere büyük bir şölen yaşattı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde gerçekleşen organizasyona 117 kurum, 130 katılımcı şirket ve 19 sponsor firma tarafından katılım gösterilirken, festival kapsamında “Teknoloji Yarışmaları” alanında bu yıl 41 ana yarışma ve 102 farklı kategoride projeler yarıştı.
TEKNOFEST 2023 Teknoloji Yarışmalarına bu yıl 333000’den fazla takımın katıldığı ve 13 milyon TL’nin üstünde ödül ile 30 milyon TL’lik ekipman desteği sağlandığı yarışmalarda dereceye girenlere büyük ödüller verildi.
Ancak böyle büyük ve gurur veren organizasyonda gözlerden kaçmayan ve çok rahatsız edici sahnelerde yaşandı. TEKNOFEST etkinliği, 2,5 milyonun üzerinde kişinin katıldığı ancak İstanbul trafiğinin felç olduğu ve metronun neredeyse kullanılamaz hale geldiği bir organizasyon yaşandı.
Özellikle savunma sanayi üzerine kurgulanmış bir festivalde, yoğun ve düzensiz kalabalık birçok kimsenin tüm aktivitelerden tam anlamıyla faydalanamadan alandan ayrılmasına neden oldu. Organizasyonun normalde Eylül ayında yapılması gerekirken maalesef seçimlere yönelik bir algı için Mayıs başına çekilmesi de gözlerden kaçmadı.
Birçok stanttaki eksiklikler bu güzel organizasyona büyük gölge düşürdü. İlk iki gün stantlara yeterli elektrik enerjisinin sağlanamaması, yağmur ve kötü hava şartları nedeniyle birçok stant tam randımanlı hizmet veremedi.
Stantlardaki birçok ürün ve malzemelerinde yağmur nedeniyle ıslanarak zarar görmesi katılımcı kurumları çok rahatsız etti. Organizasyon bittikten sonra yine aynı alanda 6 gün sonra miting yapılacağı için alelacele stant sahiplerine bilgi vermeyip ve izni alınmadan çadırların dış brandalarının sökülmesi birçok stant sahibinin ürün ve malzemelerinin kaybolup çalınmasına neden oldu.
Milyonlarca kişiyi festivalle buluşturalım derken organizasyon alanının miting alanına dönüşüm hazırlıkları hem katılan kurumların zarar görmesine hem de festivalin daha erken sona ermesine neden oldu. Atatürk Havalimanı gibi değerli bir alanın miting ve festival alanına dönüşmesinin de burukluğu tüm gurur veren aktivitelere rağmen neredeyse tüm yüzlerde okunuyordu.
Böylesi bir alanın en azından havacılık endüstrisinin amacına uygun tesis ve faaliyetlerle hizmet veren, eğitimden bilişime ve Ar-Ge alanında projelere misafirlik eden bir alan olarak varlığını sürdürmesi gerekirdi. Hepimizin büyüyen filolarımıza ve artan yolcu sayılarına karşın ihtiyacı yeterince karşılamadığı için açılan yeni havalimanımızın yanı sıra buranında sektöre inovatif projelerle hizmet üreten bir yerleşke olmasına elbette itirazımız olamazdı. Ancak siyasete ve açıkçası mitinglere ev sahipliği yapan park alanına dönüşmesi de hiçbir şekilde ülkenin menfaatine hizmet eden akılcı bir yaklaşım olmadığı ortada.
Bir de yaklaşan seçimlere bu kadar odaklanmış havacılık bürokrasisine rağmen halen çalışanlara yapılan baskıları anlamış değilim. THY’de yıllık izin ve mazeret izni üzerinden yapılan mobbing herkeste büyük bir tepkiye neden olmuş. Sizin insan kaynağı planlamanız ve izin planlarınız tutarsız diye çalışanları izine çıkarmamak veya saçma sapan kotalarla baskı yapmak da nedir? Sendikaların acil olarak bu konuya müdahale etmesi ve bu baskıları muhakkak yumuşatması gerekiyor. Aksi halde hangarlarda yarattığınız bu huzursuzluk giderek büyüyerek ayaklarınıza dolanır. İçeride dinlenmemiş ailesi ile tatilini yapamamış çalışanlarınıza son dakikada yaptığınız uygulamalar öfke ve verimsizlikten başka size hiçbir şey kazandırmaz…
Bu hafta gündemdeki diğer önemli gelişmelerden bahsedersek İGA’nın 200 milyonuncu yolcusunu uğurlaması, THY’nin yılın ilk çeyreğinde 4 milyar 415 milyon lira kar açıklaması, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin ilk etabının 8 Mayıs Pazartesi günü açılacağının duyurulması, TUSAŞ’ın Kahramanmaraş’taki fabrikasında depremzedelerin çalışacağının açıklanması ve Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda test sortilerinin başlamasını sıralayabiliriz. TEKNOFEST’te gözlemlendiği üzere son yıllarda büyük atılım yapan TUSAŞ’ın birkaç ay içerisinde insansız helikopterini gökyüzüyle buluşturma amacını da unutmayalım.
Hepinize sağlıklı ve iyi bir hafta diliyorum…
Tolga Bey sonraki haftalarda bold olan kısımları daha detaylıca yazmanızı bekliyoruz. Yazılarınızın kalitesi kesinlikle tartışılmaz, belki de gündemden dolayı olabilir ancak daha çarpıcı konuları yazmanızı bekliyoruz ki bu konuları sizden daha iyi inceleyen olmaz. Bu nedenle beklentimiz sonraki haftalarda bu yönde.
Festival olarak gayet başarılıydı. Belirttiğiniz gibi apar topar yapılanlar sıkıntı oluşturdu.
Kesinlikle doğru brandalar apar topar kaldırıldı. O kadar güzel hazırlıklar yapılmışken hiç doğru olmadı