THY'DE MAZERET HAZIR: KÜRESEL TALEP AZALMASI

THY’DE MAZERET HAZIR: KÜRESEL TALEP AZALMASI
Değerli okurlar, geçtiğimiz hafta THY’nin Güney ve Orta Amerika faaliyetleri ile geçirdik. THY,  Mexico City ve Cancun’a hat açılması ile sefer yapılan ülke sayısını 126’ya, meydan sayısını ise 315’e çıkardı. Övündüğümüz konu bu uzun süredir. THY’den çok daha güçlü ve büyük havayolları, nokta atışı yaparak karlılığını artırırken bizimkiler neredeyse meydan olan her yere sefer yapmayı marifet sayıyorlar. Ancak işler iyi gitmiyor olmalı ki, daha ilk 6 ayda THY’nin zararı 1 milyar 120 milyon TL’ye ulaştı.

  1. ÇEYREK BEKLENTİYİ KARŞILAMAYACAK MI?

İlker Aycı, Mexico seferinde yaptığı açıklamada, global olarak bir talep azalmasından söz etmiş. Anlaşılan 3. çeyrekteki kar, beklentileri karşılamayacak.Geçtiğimiz yıl, dövizdeki aşırı yükselişin olduğu Ağustos ayının içinde bulunduğu 3. çeyrekte tam 3 milyar 960 milyon TL kar açıklamıştı. Benzer bir durum bayramdan sonra yine yaşanıyor. Bayram öncesi 7 Ağustos günü 5.49 olan dolar kuru 25 gün içinde 5.84 TL’ye yükseldi. Artış % 6’nın üzerinde… Dolardaki artış başlıbaşına olmasa da THY’nin karlılığını artırıyor ise 2019’un 3. çeyreğinde de ciddi bir kar açıklaması gerekiyor. Gelirlerinin sadece % 10’unu TL olarak elde eden THY, giderlerinin % 27’sini ise TL olarak ödüyor. Bu rakamın büyük bölümü ise personel gideri. Bu parasal dağılıma bakılınca, bilanço açısından dövizle kazanan THY’nin döviz kurlarındaki artıştan fayda sağlaması beklenir. Bakalım, 1 ayda % 6’nın üzerinde artan döviz kurları karlılığa nasıl yansıyacak?
PARA VERMEK İÇİN ARJANTİN’E GİTTİLER.
İşlerin iyi gitmediği ortada iken, İlker bey de “3.  çeyrek rakamlarının ilk 9 aylık bilançoda çok ciddi bir artıya geçiş yaratmayacağını” görerek “küresel talep düşüşünü” bahane olarak hazırlamayı uygun görmüş demek ki. Peki “işler ayna” olunca ne yapılır? Tasarruf… Yapıyor mu THY’miz? Ne gezeeer? Dünyanın öbür ucundaki Arjantin’de River Plate klubüne sponsor oluyor.  Kapsamı nedir bilmiyoruz. Pass bilet versen bir işlerine yaramaz. Ya bazı gezileri için buradan özel uçak göndereceksin ya da para vereceksin. Kaç para verildi bilmiyoruz. Bir ölçü olması bakımından Shaktar Dontesk sponsorluğunu hatırlatayım. Ukrayna takımına 1.5 yıl için 1.000.000 dolar ödendiği iddia edilmişti. Zaten bu sürenin kafadan 3-4 ayı maç oynanmadan geçmişti. Donetsk, formaların arkasına Turkish Airlines yazdıracak, biletlere, panolara, web sitesine THY logosu konulacak, saha kenarındaki panolarda kısa bir süre THY reklamı dönecekti.  Ama bir incelik vardı. Anlaşma sadece Ukrayna Ligi ve kupası maçlarında geçerli olacaktı. Esas tanıtımın yapılacağı Şampiyonlar Ligi ve UEFA ligi maçları kapsam dışıydı ! Tatil için zaten Türkiye’yi tercih eden Ukraynalılara “ekstra” reklamın anlamı neydi anlaşılamamıştı. Haa, unutmadan THY’miz her maç için de en iyi tribünden 8 tane bilet hakkı kullanacaktı. Eee, bal tutan parmağını yalar. Ukrayna’daki müdür beyler de beleş maç seyretsinler canım, olacak o kadar…
İP CAMBAZLARINA DA SPONSOR…
Sponsorluk, bay Hamdi ile zirve yapmıştı. Topçuya, popçuya paralar akıtıldı. Geçtim bunları, Çinli ip cambazlarına bile sponsor olunmuştu. Dünyanın en iyi akrobasi grubu olarak  tanıtılan Dalian Akrobasi grubuna yanlış hatırlamıyorsam indirimli bilet verilmişti. İşler iyi giderken, yüksek geliri ve karlılığı bu sponsorluğa bağlamak kolay. Aksini nasıl ispat edeceksiniz ki? Eee, şimdi ilk 6 ayda rekor zarar var. Sponsorluklar işe yaramadı mı yoksa? Dünyanın en kötü filmleri arasına giren Batman Süperman’e karşı (adaletin Şafağı) filmine sponsor olduğu yıl THY’miz 47 milyon zarar açıklamıştı. Demem o ki, şu sponsorluk sevdanızdan hiç olmazsa zarar ettiğiniz dönemlerde vazgeçin. Tasarruf denilen kavramı hatırlayın. Yönetici tayfasına yüksek maaşlarla kaynak aktarmaktan vazgeçin. Harcadığınız para sizin değil, unutmayın.
MAX’LER KONUSUNDA THYDEN TIK YOK…
Bu hafta airlinehaber’de mutlaka okumuşsunuzdur. Şikago merkezli United Airlines filosunda bulunan 14 B- Max uçağını Arizona çölüne gönderme kararı aldı. Şirket, Halen Houston’ın iki ayrı havalimanında bulunan uçakların, Texas’ın kasırga tehdidi altında olması nedeniyle buradan uzaklaştırılmasını amaçlıyor. Arizona’daki hava şartları ve nem oranını dikkate alarak böyle bir karar alan United, Kasım ayında Max’lerin tekrar tarifeye dahil olabileceğini düşünüyorlar. American Airlines da Max’leri Kasım ayında uçurmayı planlıyor. Ancak Southwest Airlines bu konuda daha temkinli ve Max serisi uçakların Ocak 2020’den önce uçurulamayacağı varsayımına göre plan yapıyor. Boeing ise, Eylül ayında American Federal Sivil Havacılık Otoritesine(FAA) sertifikasyonla ilgili bir paket sunulmasını hedefliyor. THY ne yapıyor derseniz; 12 Max yerde 12 Max ise Seattle’de bekliyor. Haa, bu uçaklara uçabilir izni çıkarsa yolcu nasıl tepki verir, bu uçaklarla uçmak ister mi, onu da bekleyip göreceğiz.
 

Exit mobile version