THY’DE İŞ GARANTİLİ THK EĞİTİMİNDE KOMİSYON SKANDALI !

THY’DE İŞ GARANTİLİ THK EĞİTİMİNDE KOMİSYON SKANDALI !
Son günlerde gündemden düşmeyen Türk Hava Kurumunun 2013 yılında yaptığı bir  protokol ilginç ilişkiler ağını ortaya çıkardı. Artan pilot ihtiyacını karşılamak üzere THY, iç ve dış kaynaklardan pilot sağlanması için bir dizi anlaşma yapmıştı. 26 Temmuz 2013 günü imzalanan sözleşmeye göre, THY’nin DLR testinde uygun bulunan adaylar THK Üniversitesinde pilotaj eğitimine başlayacak, en az 1.5 yıl sürecek eğitimden sonra doğrudan THY’ye alınacaktı. Basına “iş garantili eğitim” diye sunulan bu projede eğitim ücretlerinin pilot adayları tarafından ödeneceği böylece THY’nin eğitim giderinden kurtulacağı da belirtilmişti.
Adayların ATPL(Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı) eğitimi için 80.000 ABD doları , ATPL + Tip Eğitimi için ise 131.000 ABD doları ödediği Proje kapsamında 317 öğrencinin THY’nin DLR testinden (Pilot olmak için girilen bilgi, yetenek ve kişilik testi) geçerek THK’da eğitim aldığı belirlendi.
Geçtiğimiz günlerde airlinehaber’e ulaşan bir belge, proje öncesinde kurulan ilişkiyi ve adaylar üzerinden sağlanan büyük rantı ortaya koydu. Belgeye göre, Pilot Eğitimi Danışmanlığı Protokolü başlıklı belge, yukarıda özetlenen projenin komisyoncu ve THK yöneticileri tarafından imza altına alınmasından yaklaşık 1.5 ay önce 14 Mayıs 2013 tarihinde imzalanmış. Protokolün bir tarafında THK Üniversitesi adına dönemin rektörünün adı ve imzasının bulunduğu, diğer tarafında ise danışmanlık adı altında pilot adaylarından  komisyon ödenen kişinin adı ve imzasının olduğu görülüyor. Belgede, protokolün konusu  ” THY’de istihdam edilmek üzere THK Üniversitesine pilot adayları sağlamak, THY ile THK Üniversitesi arasındaki iletişimi organize etmek ve anlaşmaları yapılmasını sağlamak” olarak belirtilmiş. Gerçekten de, yaklaşık 1.5 ay sonra sözkonusu anlaşmanın Komisyoncu ile THK arasında imzalandığı görülüyor.
Protokolün 4. maddesinde “THY’nin DLR testine tabi tuttuğu ve başarılı olanları pilotaj eğitimi için THK Üniversitesine göndereceği” ifadesi yer alıyor. Bu madde, THY’nin de işin içinde olduğunu gösteriyor. İlginç olan nokta ise, henüz THY ile imzalanan bir sözleşme mevcut değilken komisyoncunun THY adına taahhüt vermesi. Bu madde, Komisyoncunun THY ile önceden görüşüp mutabakat sağladığı ve bu çerçevede THK Üniversitesi ile protokol imzaladığı düşüncesini akla getiriyor. Protokolün 6. maddesinde bu hususun daha açık şekilde vurgulandığı ve komisyoncunun “THY ile THK Üniversitesi arasındaki işbirliğini sağlamak ve iletişimi sağlamakla” yükümlü olduğu belirtiliyor.
PARA PEŞİN, KIRMIZI MEŞİN !
Protokolün 7. Maddesinde ise, komisyoncunun sayılan hizmetleri(!) karşılığı alacağı danışmanlık ücretinin düzenlendiği görülüyor. Maddeye göre komisyoncuya, eğitime başlayan her öğrencinin eğitim bedelinin % 15’inin danışmanlık ücreti olarak ödeneceği belirtiliyor. 8. Maddede,Komisyoncu ile THK Üniversitesi arasında yapılacak sözleşmeden sonra öğrencilerin eğitime başlamasını izleyen en geç 1 ay içinde komisyonların ödenmesi konusu düzenleniyor. En az 1,5 yıl sürecek bir eğitim sırasında meydana gelebilecek olaylardan(öğrencinin vefatı, sağlık nedeniyle eğitimi yarım bırakması, eğitim bedelini ödemede sıkıntıya düşmesi gibi) etkilenmeden komisyonun daha başlangıçta peşin olarak alması yoluyla komisyoncunun çıkarlarını koruyan bir protokole imza atan THK Üniversitesi eğitimin verilememesinden kaynaklanacak olumsuzlukların (eğitimi verme konusunda veya mali yönden acze düşmesi) riskini de üstlenmiş oluyor. Komisyoncu, daha birinci ayda komisyonlarını peşin olarak tahsil ettiği için 1.5-2 yıl boyunca ortaya çıkabilecek olumsuzluklardan da etkilenmemiş oluyor.
3,8 MİLYON DOLARLIK KOMİSYON
Protokolün 10. Maddesinde komisyoncunun ilk etapta 100 öğrenciyi taahhüt ettiği, ancak bu sayıyı geçen her öğrenci için de komisyon alacağı belirtiliyor. Henüz THY ile THK Üniversitesi arasında henüz sözleşme olmamasına rağmen protokole 100 rakamının konulması dikkat çekerken protokol çerçevesinde eğitim gören öğrenci sayısının 317 olduğu iddia ediliyor. Bu rakam sadece ATPL eğitimi için belirlenen 80.000 ABD doları üzerinden hesaplandığında 25.360.000 ABD dolarlık parasal bir büyüklüğe ulaşılıyor. Protokole göre bu rakamın % 15’inin komisyoncuya ödenmesi gerekiyor. Bu oran üzerinden ödenen komisyonun tutarı ise tam 3.804.000 ABD doları ! Komisyonun bugünkü kurlarla karşılığı 21.682.000 TL’ye ulaşıyor.
(29.07.2019)
 
 

Exit mobile version