Bu yazı dizisi, THY’nin son 13 yılındaki bilinmeyenleri ortaya koymak, tarihe not düşmek için hazırlandı. Olayların şahitlerinden, açık kaynaklardan yararlanıldı. Kimseye hakaret etmek gibi bir niyetin olmadığını okudukça sizler de göreceksiniz. Nihayetinde, Yönetim Kurullarında görev yapanlar da sizin bizim gibi etten kemikten, sinirden oluşan insanlar…İnsanüstü yaratıklardan bahsetmiyoruz. Kendi halinde muhasebecilik yapan, üniversitede hocalık yapan kişiler..
Onlar THY’ye belki birşeyler katmışlardır ama THY asıl onlara vermiştir. Düne kadar belki belediye otobüsünde, vapurda beraber yolculuk yaptığınız insanlar gün gelip tamamen siyasi saiklerle Türkiye’nin dünyada en çok tanınan markasının başına gelince tabii ki değer ve itibar kazandılar. Ancak onların da kızgınlıkları, üzüntüleri, endişeleri, kavgaları oldu. Bunları birbirlerine de yansıttılar. Göreve başlayıp şirketi tanımaya başladıkça orada daha fazla söz sahibi olmak ve şirketi kontrollerine almak istediler. İşte bu yazı dizisi, “büyük adam” zannedilen kişilerin aslında sıradan birer insan olduklarını, geldikleri yeri korumak ve hatta daha üst konumlara yerleşmek için birbirleri ile mücadeleye girdiklerini anlatıyor. Yazı dizisinde kendisine haksızlık yapıldığını düşünenlere ise, bu sayfalar her zaman açık olacak…
TÜRKİYE’DE YENİ DÖNEM
2002 Kasım ayında Genel Seçimler yapılmış, AKP % 34 oy oranı ile TBMM’deki 363 milletvekilliğini kazanmıştı. Demokrasi tarihimize geçecek ibretlik bir seçimdi 3 Kasım. Meclis’e giren iki partinin toplam oyları % 53’ü ancak buluyordu. % 47 oranındaki oy ise, % 10 seçim barajı nedeniyle çöpe gitmişti. AKP, seçimden sonra ilk hükümetini Kasım sonunda kurdu. Abdullah Gül Başkanlığındaki hükümet yavaş yavaş kadrolaşmaya başlamıştı. THY o sırada % 98.5’i kamuya ait olan bir kuruluştu. Özelleştirme İdaresine bağlıydı. Özelleştirme de Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e… Bu arada Siirt seçimi iptal edilmiş, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın desteği ile Anayasa’nın ilgili maddesi değiştirilmiş ve 9 Mart 2003 günü Siirt’te yapılan “tekrar” seçimi kazanan Erdoğan Başbakanlık görevini Gül’den devralmıştı. Kısa bir süre sonra da Özelleştirme İdaresi Şener’den alınıp Maliye Bakanı Unakıtan’a bağlanmıştı.28 Mart 2003 günü yapılan bu değişikliği Unakıtan şöyle anlatmıştı: “Başbakan çağırdı, bunu sana bağladım abi, dedi. Yaşça büyüğüm, bana öyle hitap eder.”
UÇAK DÜŞTÜ, THY OPERASYONU GECİKTİ
Yeni iktidarın THY’ye uzanması aslında o kadar gecikmeyecekti. Ancak 8 Ocak 2003 günü Diyarbakır’da düşen THY uçağı planları erteletti. Öyle ya, dere geçerken at değiştirilmezdi. Düşen uçağın artçı sarsıntılarının işbaşındaki deneyimli ekiip tarafından yönetilmesi daha akla yatkındı. Şubat ayının ortalarına gelindiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu THY’ye Genel Müdür olarak atandı. THY eski Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı Ankara’ya çağrılmış ve Abdüllatif Şener tarafından emekli olması istenmişti. Bolayırlı’nın emeklilik dilekçesini vermesi üzerine de Gündoğdu 19 Şubat 2003 günü THY Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi olarak atanmıştı. Gündoğdu 17 Şubat günü son model BMW aracı ile THY Genel Müdürlüğüne geldi. Aileden zengindi, ünlü bir tekstil firması sahibinin damadıydı. Zamanında THY’de staj yapmıştı. Uçak mühendisi olduktan sonra ABD’de bulunmuş İngilizceyi çok iyi derecede konuşan bir bürokrattı. Yanında Ulaşım A.Ş’deki sekreteri Fatma Gencay (şu anda Temel Kotil’in özel kalem müdürü), Özel Kalem Şefi ve şöförünü getirmişti. Gündoğdu ve küçük ekibi, yeni girdikleri bu devasa yapıyı tanımaya, havacılığı anlamaya çalışıyorlardı.
“SİZ BENİ ATAMAZSINIZ; KENDİM GİDERİM”
Yeni Yönetimin atanacağı 1 Nisan tarihine kadar Gündoğdu THY’deki mevcut yönetim ile birlikte çalıştı. Bu arada odası dolup boşalıyordu. Apron işçisinden kargo memuruna kadar herkes bir yolunu bulup Gündoğdu ile görüşüyor, genelde de sevmedikleri amirlerini gammazlıyorlardı. İçlerinde iyi niyetle şirketin işleyişi ile bilgi verenler de yok değildi. THY’nin mevcut yönetimi ile ilgili ilk kriz Genel Müdür Teknik Yardımcılığında yaşanmıştı. Gündoğdu, Teknik Yardımcısı Cemil Kayahan’ı çağırarak emekli olmasını aksi takdirde görevine son verileceğini söylemişti. Kayahan’ın verdiği cevap ilginçti:”Siz beni işten atamazsınız, bunu size yaptırmam, ben dilekçemi verir kendim giderim !” Kayahan konusu halledilmiş, sıra yerine atanacak kişiye gelmişti. Gündoğdu Yönetim Kurulu Toplantısında Genel Müdür Teknik Yardımcılığına Temel Kotil isimli bir doçenti teklif etmişti. Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kozlu “Ben arkadaşı tanımıyorum, bana CV’sini verirseniz bir inceleyeyim” deyince Gündoğdu şu manidar cevabı vermişti: “Cem bey, Türkiye’de seçimler oldu, haberiniz yok galiba.” Bu cevaptan sonra Temel Kotil Yönetim Kurulunca Teknikten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmıştı.
TOPÇU THY’YE NASIL YERLEŞTİ?
Gündoğdu’nun yanlızlığı uzun sürmedi. 1 Nisan 2003 günü toplanan THY Genel Kurulunda yeni Yönetim Kurulu belirlenmiş ve göreve başlamıştı. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevini Gündoğdu üstlenmişti. Kurulda ayrıca Candan Karlıtekin,Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Mehmet Büyükekşi, Emekli Tuğgeneral Atila Öksüz, Prof. Dr. Cemal Şanlı ile Muhasebeci Hamdi Topçu da yer alıyordu. Topçu mesaiye erken başlamış ve hemen ertesi gün THY Genel Müdürlüğüne gitmişti. Gündoğdu mesai sonrası makam odasının arkasında bulunan küçük ofisinde çalışıyordu. Kapıyı tıklatıp “Selamünaleyküm” diyerek içeri girdi. Kısa bir sohbetten sonra bir kenarda duran bobin halindeki seccadeye gözü ilişti. Gündoğdu’ya dönerek “Şu seccadeyi alayım da bir namaza durayım.” Dedi. Gündoğdu bunun üzerine “Onu bırakın diğerini alın, birazdan Sayın Başbakan gelecek, o kullanacak seccadeyi “dedi. Başbakan geldi ve İngiltere’nin Türkiye’yi 2-0 yendiği maçı birlikte izlediler. Daha ilk günden Topçu yeni görevine ısınmaya başlamış, işine sahip çıktığını(!) Başbakan’a göstermişti. Bu THY için yeni yönetim anlayışının ilk işareti idi. Bir süre sonra Topçu, Cem Kozlu’nun kullandığı Yönetim Kurulu Başkanının odasına taşındı. Geçmişte toplantıdan toplantıya şirkete gelen Yönetim Kurulu üyeleri Genel Müdürlüğe yerleşmiş 7/24 esası ile çalışmaya başlamışlardı ! Bu uygulama bir süre sonra Gündoğdu’nun başını ağrıtmaya başlayacak, THY 2-3 başlı bir yönetim tarzı ile tanışacaktı.
AirlineHaber Özel – THY’DE İKTİDAR SAVAŞLARI BÖLÜM 1