İlk kez airlinehaber sütunlarında kamuoyuna duyurulan “THY’de Emekliliğe Teşvik Operasyonunda” verilen süre Cuma akşamı doldu. Yine airlinehaber olarak çalışanları uyarmış ve işverenin başvuru talebini yerine getirmemelerini önermiştik.Şimdi kamuoyu, halka açık bir şirket olan THY’nin ne kadar emeklilik ne kadar ikale başvurusu aldığını açıklanmasını bekliyor. Anlaşıldığı kadarı ile yapılan başvuruların “yaraya merhem olmayacağını” gören THY yönetimi geçen hafta Sendika ile görüşerek yeni bir hamle yaptı. Her zaman çalışandan yana olduğunu söyleyen airlinehaber bu gizli görüşmeyi de “Geç kaldın be İlker bey..” başlığı ile siz değerli okurlarına duyurdu.
Sendikaya bak çay demle…
Sendika ile THY arasında görüşülen “fedakarlık formülünde”, çalışanlara 2017 Toplu İş Sözleşmesine göre verilmesi gereken 4+4 oranındaki zammın verilmemesi, 2 ikramiyenin verilmemesi ve maaşlardan % 10 kesinti yapılması seçenekleri yer alıyordu. Haberimizin yayınından sonra Hava İş Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal apar topar bir açıklama yaparak 2017 yılı zammının verilmemesine karşı olduklarını, ikramiyeden asla taviz vermeyeceklerini, % 10’luk maaş indirimi konusunda üyelerden gelen görüşlere göre hareket edeceklerini söyledi. Tatlıbal’a göre, THY’nin personelden sağlamayı planladığı tasarruf 60-80 milyon dolar arasında. Tatlıbal işverenin tasarruf edeceği kalemlerden bahsetmiyor ama üyelerinin maaşlarına göz dikmekten geri durmuyor…
Abanın altından sopa
Tatlıbal’ın sözlerinin “kabin memurları” ile ilgili bölümü ise tartışmaya yeni bir boyut getirecek cinsten . Tatlıbal’a göre “çalışanlardan beklenen tasarruf elde edilemezse, işverenin durdurduğu kabin memuru tasfiyesi için düğmeye basılacak”. Bu cümleyi “çalışanlar fedakarlık yapmazsa işten çıkarmalar başlayacak” şeklinde okumak gerektiğini belirten havacılık kaynakları ” çalışandan fedakarlık en son seçenektir. Üzerinize düşenleri başta yönetim kademesi olarak yaparsınız, hala açığınız varsa çalışanlara başvurursunuz.” şeklinde konuştular.
THY Yönetimine “ZOR SORULAR”..
Şimdi airlinehaber olarak THY yönetimine soruyoruz:
– Krizin ne kadar süreceğini öngörüyorsunuz? 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık sürelerde ne kadar tasarrufa ihtiyacınız var?
– Bu tasarruf rakamlarına ulaşmak için işe yönetim kademesinden başlamayı düşünüyor musunuz? Aylık ortalama 30.000 TL maaşı olan 8 adet Genel Müdür Yardımcısı, aylık ortalama 25.000 TL maaş alan 40 adet Başkanın, aylık ortalama maaşı 15.000 TL olan müdürlerin toplamda yıllık 125 milyona ulaşan maaşlarından kesinti yapacak mısınız?
– Çarşıya-pazara, tatile gitmek için de kullanılan 7/24 emre amade makam araçlarını kaldırmayı düşünür müsünüz? Böylece araç kirası, sigortası ve benzini, hatta makam şoförleri dahil yıllık en az 3 milyon TL tasarruf edebileceğinizi hiç hesaplamadınız mı?Ayda 15 ila 30.000 TL arasında maaş alan bir değerli yönetici herhalde birkaç aylık maaşı ile bir araba alabilecek imkana sahiptir.
-Yönetim Kurulu üyeleri, Genel Müdür, Genel Müdür yardımcıları, Başkanlar, Başkan Yardımcıları ve müdürlerin temsil ve ikram tahsisatlarını kısmayı düşünür müsünüz?
– Topçuya, popçuya, cambaza, Yunan basket takımına, Patagonya’daki golf turnuvasına sponsor olmaktan vazgeçecek misiniz?
– Yandaş internet sitelerine, tirajı 5000’i geçmeyen gazetelere, dandik radyolara verdiğiniz reklamları kesecek misiniz?
– Kimsenin okumadığı 3-5 bin tirajlı gazeteleri uçaklara yüklemekten ne zaman vazgeçeceksiniz? Hatta bu “garip” uygulamayı bırakıp en azından “işler düzelene kadar” uçaklara gazete yüklemeyi durdurmayı düşünür müsünüz?
– Yurtdışındaki torpilli müdürlerin altına verdiğiniz son model arabaları, daha ekonomik modellerle değiştirmeyi düşünür müsünüz?
– Yurtdışı müdürlere ve şeflere verdiğiniz kira yardımlarını, yabancı pilotlara sağladığınız kiraları kısmayı düşünür müsünüz?
– Uçakta hamsili pilav, iskender kebap verme görgüsüzlüğünü bırakıp ikramda tasarruf etmeyi dener misiniz?
Listeyi uzatmak mümkün…Eğer bunları yaparsanız, buna rağmen yeterli olmazsa o zaman çalışanlardan fedakarlık isteme hakkınız doğar.
Haydi Sayın Aycı, başlayın tasarrufa…