THY de taşeronlara kar payı dağıtımı başladı. THY ve İştiraklerinde de sona yaklaşıldı…
Tekniği böle parçalaya parçalaya bir hal olduk… Nedir bu parçala böl olmadı birleştir sistemi?
Değerli okurlarım,
Haftalardır çalışanların sorunu haline gelmiş her yerde sahte haberlerle trollere malzeme olan kar payı dağıtımının nihayet ilk perdesi aralandı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet BOLAT’ ilk müjdeyi THY bağlı tüm iştiraklerdeki 11 bin 706 taşeron personelin hesabına 7 Eylül’de net 20.000 TL yatırılacağını açıklayarak verdi. Bu jestin ilk taşeronlara duyurularak verilmesinin çok iyi niyetli olduğu kadar stratejik bir gerekçesi olduğuna da inanıyorum.
Ahmet Bey haklı olarak kadrolu personelle taşeron çalışanlara da aynı rakamları vermeyecektir. Kabininden, kokpitine, yerdeki teknisyeninden operasyon hizmetlerine kadar herkeste taşeronla aynı rakamlar tepki oluşturacağından haklı olarak öncelikle taşeron çalışanların zammı açıklandı. Bence bu uygulama olacak olan spekülasyonlara ve gereksiz karşılaştırmalara neden olma ihtimali ile ayrı ayrı verilme takvimini normal karşılıyorum.
Bu nedenle THY ile ona bağlı iştirak çalışanlarının biraz daha sabretmesi gerekiyor. İnanıyorum ki onları da mutlu edecek rakamlar yakında ilan edilerek Ekim maaşına yetiştirilecektir.
Gönül ister ki sürekli gündeme getirdiğimiz bu taşeron rezaletine de bir gün son verilsin. Tüm çalışanları ile THY ailesi daha da büyütülerek bu çantacı firmalar aradan çıkarılarak kaynaklar asıl işi yapana akıtılsın.
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki normal koşullarda Temettü; Vergiler ve diğer giderlerin şirket yıllık net dönem kârından çıkartılması sonucunda kalan kısım; %20’den az olmamak kaydı ile sadece hissedarlara dağıtılır.
Şirketin çalışanlara kardan pay verilmesi ise; yönetim kurulu kararı ile hesap dönemi kapandıktan sonra, çalışanların performansına veya şirketçe önceden belirlenen farklı ölçülere göre dönem sonunda oluşan kar üzerinden, esas ücret dışında, kâr payı ya da temettü ikramiyesi biçiminde verilir.
Yani burada yedek akçe yahut kardan çalışanlara yardım sandıkları gibi alanlara aktarılabilecekken pandeminin ardından bu başarıda en büyük rolü oynayan çalışanlarınla paylaşılması çok büyük erdem ve taktire sayan bir durum. Ekonomik koşulların zorlaştığı maliyetlerin bu kadar yükseldiği bir dönemde ikramiyeli maaşlara artı bir kâr payı daha verilmesi çalışana nefes aldıracaktır. Bu uygulama, çalışanın şirketine karşı aidiyet ve sadakat duygusunu artırır ve mutlaka bağlılık ve verim olarak geri dönüşü olur.
Sevgili Okurlarım;
Bu uygulamanın yanı sıra, kulağıma THY Teknik AŞ’den birtakım başkanlıkların THY A.O bağlanmasıyla ilgili fısıltılar geliyor. Şayet eğer doğruysa Tekniğin içini boşaltıp başka bir stratejiye mi yelken açılıyor açık açık konuşulması lazım. Çünkü bu sistem Bay Hamdi Topcu tarafından yapılmış ve randıman vermemenin yanı sıra çalışanlar bölünmüştü. KISACA TAVSİYE ETMEM.
Bu aralar dedikodu had safhada… Şirketi Malezyalıya satanından herkesi THY A.O geçirip yeni şirket kuranlara kadar ortalık adeta dedikodulara boğulmuş durumda. Gerekçesi nedir neden böyle bir bölünmeye gidiliyor pek anlayamadım. Sayın Bolat, bu konuda daha açıklayıcı bir yazı yollarsa aydınlanmış oluruz. Her nedense Bay Hamdi zamanından beri hat bakımla oynamak ne getirir ne götürür iyice incelenmeli diye düşünüyorum. Hatırlatmak gerekir ki ilk uygulama tutmamıştı.
Sayın THY yönetimi yahu bu hat bakımla ne diye oynar durursunuz. Ayrıca burada metal iş kolunda olan Teknisyen orda taşımacılık iş koluna geçince kendi yaptığınızla çelişmeyecek misiniz?
Her gelenin organizasyon yapısıyla yapboz gibi oynaması açıkçası şirkete zarardan başka bir şey getirmiyor. Zamanında ya iş kolunu ayırmayacaktınız ve iki ayrı şirket yapmayacaktınız. Bana sorarsanız madem kabin kokpit bir aradaysa tüm bakım onarım operasyonu da bir arada olmalı. Sonradan kurulan koltuk ve eğlence sistemler için şirketler de Teknik A.Ş bünyesinde uzantılı işler. Bir teknoloji şirketi kurdunuz, ilgili başkanlıktan adamların aldıkları zam oranlarından ücret sosyal haklarına kadar bir dünya kayıp ve şikâyetlere yol açtınız.
Gidenlerin çoğu pişman. Daha da kötüsü yolunu bulanlar geri dönmüş geri kalanlar Allaha emanet. Yani attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmeli. Dün yaptığınız bugünle çelişmemeli. İlerde bu gitmeler gelmeler ve şirket birleştirmeler hep sancı ve kargaşa doğuracaktır. .
HABOM ve MNG birleşmesi mağdurları.. HABOM teknik birleşmesi mağdurları.. Teknik TÜRKBAY ve Teknik ve TEC ayrışıp birleşmeleri ile millet darmadağın oldu. Bu kadar parçala böl yönet Ortadoğu ülkelerinde oluyor...
Kısaca, bu işlerin öyle kolay olmadığını hepimiz tecrübeyle gördük. Ortaya atılan bir fikir ilk başta size cazip gelse de büyük reformlar olağanüstü yenilikler gibi sunulsa da tecrübe uğranılan hayal kırıklılarıyla başarısızlıkların da bileşkesidir.
Bu yüzden bin düşünüp bir adım atamakta fayda var sonra İstanbul’daki kaldırım taşları gibi her gelen başkan bütçeyi yeni yol yapıyorum diye yeni taşları söker, atar, saçar… Yerine gelen de yeni masraflarla yeni dikilen taşları da yeni müteahhitlerle yeni proje eşliğinde, iki katı bedellere mal eden belediyelere dönersiniz haberiniz ola.