Türk Hava Yolları resmi internet sitesi üzerinden ikinci pilot alımı için ilan yayımladı. THY insan kaynakları ilanları arasında yer alan iş başvurusu için ön lisans mezunları da THY iş başvuru formu doldurabilecek.
THY’den yayınlanan başvuruda aranılan nitelikler şu şekilde;
Genel Özellikler
- T.C. vatandaşı olmak veya mavi kart sahibi olmak,
- En az önlisans derecesi mezunu (örgün veya açık öğretim) olmak,
- 01.01.1983 tarihinden sonra doğmuş olmak,
- Boy uzunluğunun 157 cm’den kısa, 195 cm’den uzun olmaması ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak,
- Askerlik hizmetini tamamlamış veya eğitim başlangıç tarihi itibari ile en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek,
- Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak,
- Daha önce THY A.O. veya diğer kuruluşlardaki görevlerinden disiplinsizlik nedeniyle ayrılmış olmamak,
- Daha önce THY A.O. ve THY A.O.‘ nun iştirak şirketlerinden fesih yoluyla ayrılmış olmamak.
Yabancı Dil (İngilizce) Şartı
- Başvuru tarihi itibariyle son 2 yıl içinde aşağıda belirtilen İngilizce dil sınavlarının birinden istenen minimum puanı belgelemek,
- TOEFL (IBT) : 60 (speaking : min.18)
- IELTS (Akademik veya Genel) : 6 (speaking : 6)
En az lisans düzeyinde mezun olarak ilana başvuran ve dil belgesini başvuru aşamasında temin edemeyen adaylara, THY A.O tarafından yapılacak dil sınavında başarılı olmaları koşuluyla, Kurul mülakatı süreci öncesine kadar dil belgesini tamamlamaları için süre tanınacaktır. Önlisans mezunu olarak sürece başvuruda bulunan adayların dil belgelerini başvuru esnasında beyan etmeleri gerekmektedir. Önlisans mezunu adaylara dil belgesini tamamlamaları için ek süre tanınmayacaktır.
Sağlık Şartı
Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Seçme süreçlerinde başarılı olan adayların, işe başlama aşamasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından kendi imkanları ile sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları ve alınan raporu THY A.O. Sağlık Müdürlüğü işyeri hekimlerine onaylatmaları gerekmektedir. SHGM yetkili kurumdan alınmış olumlu rapor olsa bile, THY A.O kendi iç prosedürleri çerçevesinde ek tetkikler isteyerek veya ek sağlık koşullarına bağlı olarak adayın işe başlatılıp başlatılmayacağına karar verme hakkına sahiptir.)
Başvuru Şekli ve İzlenecek Yol:
- Yukarıdaki şartları taşıyan adayların, ilana internet üzerinden başvurmaları gerekmektedir. İnternet başvurusu dışında herhangi bir şekilde başvuru kabul edilmeyecektir.
- Hâlihazırda dil belgesi bulunan adaylar evrak kontrol ve boy-kilo ölçüm sürecine davet edilecektir. Dil belgesi bulunmayan adaylar THY A.O tarafından gerçekleştirilecek İngilizce sınavına davet edilecektir. Kriterlere uygun olmayan adaylar sürece devam edemeyecektir.
- En az lisans derecesinde mezun olabilecek adaylar mezuniyetlerine 3 ay kala üniversitelerinden alacakları resmi yazı ile ilana başvuruda bulunabilecektir. Adayların diplomalarını mülakat aşamasına kadar ibraz etmeleri gerekecektir.
- Tüm süreç sonunda başarılı olan adaylara iş teklifi yapılacak olup işe başlama belgeleri hazırlamaları istenecek ve adayın istenen belgeleri teslim etmesi akabinde istihdam süreci tamamlanacaktır.
- Evrak kontrol & Boy-Kilo ölçüm süreci mülakat aşamasında gerçekleştirilecektir. İlan kriterilerinde belirtilen şartlara uygunluğun sağlanması adayların sorumluluğundadır
- İlan 28.12.2018 tarihi saat 15.00’e kadar yayında kalacaktır.
Yetiştirilmek Üzere II.Pilot Aday Adayı Değerlendirme Süreçleri:
- İngilizce Sınavı (Dil belgesini başvuru aşamasında beyan edemeyen en az lisans düzeyinde mezun adaylar katılacaktır)
- DLR-1 Testi (Teknik Yeterliliklerin Değerlendirilmesi)
- CRM Değerlendirmesi (Kişilik Özellikleri ve Yetkinliklerin Değerlendirilmesi)
- Kurul Mülakatı, Evrak Kontrolü ve Boy-Kilo
- Sağlık Kontrolü (Uçuşa Elverişlilik)
Güncel süreç akışı;
- İngilizce Sınavı (Dil belgesini başvuru aşamasında beyan edemeyen en az lisans düzeyinde mezun adaylar katılacaktır)
Aday, ilana başvuru gerçekleştirdiği tarihten itibaren yaklaşık 15 gün sonra sınava davet edilir.
- DLR-1 Testi (Teknik Yeterliliklerin Değerlendirilmesi)
İngilizce sürecini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde DLR-1 testine planlanır.
- CRM Değerlendirmesi (Kişilik Özellikleri ve Yetkinliklerin Değerlendirilmesi)
DLR-1 sürecini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde CRM değerlendirmesine planlanır.
- Kurul Mülakatı , Evrak Kontrolü ve Boy-Kilo
CRM değerlendirmesini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde Kurul Mülakatı , Evrak Kontrolü ve Boy-Kilo süreçlerine planlanır.
- Sağlık Kontrolü (Uçuşa Elverişlilik)
Yalan arkadaşlar inanmayın kaptan pilotların çocukları kardeşleri arkadaşları kurul mülakatında sizin önünüzde oluyor referans olmadan giren belki vardır ama thynin geneli böyle donanımlı ve yeterli zekaya sahip iseniz giremezsiniz,zaman harcamanıza değmez o kadar pilot ihtiyacı var diye haber yapılıyor madem ihtiyaç var kurul mülakatında elediklerini çağırsınlar zaten bu kişiler dlrleri geçmiş insanlar
Çağırdılar zaten. Kuruldan 2 kere kalanlara 3. hak verildi lütfen bilmeden yorum yapmayın
2 kere kalanlar için önceden bir daha başvuru yapamıyordun tekrar hak verdiler onun için demiyorum, bas bas bağırıyorlar pilot ilanı açıyoruz pilot adayı bulamıyoruz diye torpille referansla başkaları senin önüne geçerse bulamazsın tabi,harika bir mülakat geçtiği halde tanıdıklara öncelik verince ben bir daha başvurup bütün geçtiğim sınavları neden baştan tekrar giriyim mülakatta başkasının önüme geçeceğini bile bile ikinci kez niye emek harcayım, ikincisi insanlarda istek bırakmıyorlar,yine diyorum madem ihtiyaç var Dlr den geçip kurum mülakatında elenenlere siz zaten Dlryi geçmişsiniz direk kurul mülakatına gireceksiniz derlerse o zaman olur, yoksa boşuna emek harcayıp tekrardan o aınavlara girmenin bir anlamı yok
İngilizce puanı almak için vereceğiniz para minimum 1000 TL, her aşama için git-gellere harcayacağınız para cabası, dlr-2 thy tarafından da sorunlu bir süreç olarak görülmüş ki kaldırılmış madem öyle bu aşamada elenenler kaldığı yerden devam ettirilebilirdi.
Yılda 500 pilot ihtiyacı olduğunu söyleyen bir şirketin böyle bir haksızlık yapacağın sanmıyorum. Bazı pilotların çocukları da pilot olmayı seçebiliyor. Ama onlar kaç yaşında hazırlanmaya başlıyor, biz kaç yaşımızda hazırlanmaya başlıyoruz. Onlar çocukluklarından beri ilgi duyup araştırıyor ve mesleki motivasyonları da yüksek oluyor. Yani sadece torpile bağlamamak lazım. Başkalarında eksik ararsan kendi eksiğini göremezsin. Kurul mülakatında mesleki motivasyonunu gösterebilmen ve kendini çok iyi ifade edebiliyor olman gerekiyor. Saygılı ve THYnin kurum kültürüne uygun bir aday olduğunu, emekli olana kadar THY’ye gönlünü vererek çalışacağını gösterebilmen gerekiyor. Adayın İgilizce yeterliliğine göre 15-25 dk arası İngilizce konuşturuyorlar. İngilizce diksiyonun bozuksa çalışmalar yap. Sonuçta annesi babası pilot olan bir aday yurtdışına da gider, kursa da gider. Ama bu imkanı olmayanlar arayı kapatmak zorunda.
Bütün aşamaları geçip sadece kurul mülakatını geçememişsen, önceden aldığın DLR derecesi ve CRM değerlendirmesi belli bir süre geçerli oluyor. Ayrıca kurul mülakatı yapanlar yıllardır bu işi yapıyor, aday kendini rahat hissetsin diye olumlu bir hava yaratılıyor. Ayrıca da kuruldaki 3-4 kişi hemen o an ortak karar almıyor. Aldıkları notlara göre sonradan toplantı yapıyorlar. Mesela orada psikolog olumsuz düşünüyorsa bile sana olumlu bir hava vermeye devam edecektir. Çünkü kaptan ve insan kaynakları uzmanları ne düşünüyor bilmiyor henüz. O yüzden adaya olumsuz bir mesaj vermez, anlamı yok. O yüzden sen mülakat iyi geçti ama torpilim olmadığı için alınmadım diyorsun. Kendi başarısızlığını başkasına ya da olaylara mal etmek pilotlarda istenmeyen davranışlardan olan “resignation”a örnektir. Eğer gerçekten öyle düşünüyorsan, benim eksiğim nedir, nerede gelişmeye ihtiyacım var diye kendini değerlendirmiyorsan, zaten kusura bakma ama, bu kafadaki birini pilot yapmazlar.