THY VE LUFTHANSA’YA YILBAŞI İKRAMİYESİ ÇIKTI

Yılbaşı ikramiyesi 55 milyon Türk Lirası.
2016 milli piyangosu çeyrek bilete çıkmış, yani 4 kişi arasında paylaşılacak. Piyango biletlerine inanmayan biri olarak hiç bilet almadığımdan kime ne kadar ikramiye dağıtıldı bilemiyorum. Amorti kaç kişi, son iki numara vb…
Ancak SunExpress’in Öger Türk Turdan alacağı 15-20 milyon Euro arasında olduğu söyleniyor. Biz ortalamasını alıp Türk Lirasına çevirdiğimizde rakam aşağı yukarı 55 milyona denk geliyor. Kısaca, Yılbaşı büyük ikramiyesi kadar bir meblağ söz konusu
Yılbaşı büyük ikramiyesi kime, kimlere çıkmış belli oluyor.
Siz amorti veya son iki rakama hiç bakmayın, SunExpress alacağı sadece büyük ikramiye. Size birşey yok.
Çalışana, kokpite, tekniğe, kabine, yer personeline amorti vurmuş mudur? Nerde… Toplu İş sözleşmelerinde, çalışanına üç kuruş beş kuruş hesabı yapacaksın sonra bu büyük zararı sineye çekeceksin.
Bu kadar paraya yeni bir havayolu kurulur arkadaşlar.
Saymak istesen sayamazsın, yorulursun.
Peki, nasıl oluyorda kurumsal bir firma THY ve Lufthansa ortaklığında olan bir kuruluş, bu kadar büyük alacağı takip etmemiş.  Bu alacak rakamı oluşurken bu zat-ı muhteremler ne yapıyordu acaba?  Birileri gelip bir anda kasalarını mı soydu? Kısaca; Yavaş yavaş sindire sindire yendi bu paralar
Bu Şirketin Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı hadi çok meşgullerdi diyelim. Finansı bölümü, Satış bölümü ne yapıyordu. Hukuk departmanı ne yaptı. İç Denetim mekanizması yok mu? Bu nasıl bir havayoludur.
Ortaklar ne diyorlar bu işe.
Ben THY hissedarı olarak bu durumdan şikâyetçiyim. Bu paranın yarısı THY’nin değil mi?
İştiraklerinize böyle mi sahip çıkıyorsunuz?
Personele zam yaparken şahin gibi her şeyi gözlüyor, minimumda ne veririm, sendikayı nasıl kandırırım diyerek kılı kırık yarıyorsunuz ama İş alacağa gelince kuzu gibi oluyorsunuz. Neden? Neden? Neden?
Şirketler kendilerine zarar verdiği çalışanını, anında tazminatsız bile atabiliyorken, görevini iyi takip edemediğinden ötürü kendisini büyük zarara uğratan yöneticisi veya yöneticilerine geçmiş olsun. Olur, böyle şeyler siz üzülmeyin bir icabına bakarız mı diyorsunuz.
Bunun hesabını kim verecek?
ÖGER TÜRK İflasını verdi kurtuldu. Ticari şirketlerde iflas etmek işin en kolayıdır. Mal varlığına kimse dokunamıyor. Ne kadar sermaye göstermişsen o kadar ile mesulsün. Kaybettiğiniz paraları unutun alamazsınız. Böyle durumlarda üstüne bir bardak soğuk su içeceksiniz. Nasıl olsa cepten giden para değil. Nede olsa THY’nin parası boş verin gitsin(!)
Ben SunExpress’in ortağı Lufthansa’yı sorgulayamam. Ancak ben SunExpress’in diğer ortağı THY’yi rahatlıkla sorgularım ve gördüğünüz üzere sorguluyorum da…
Sevgili THY yönetimi;
Kim bu kadar alacağın oluşmasına müsade etti? Tanıdık, arkadaş, bizim atamamız, diğer ortağın ataması vs hiç lafı dolandırmadan kimlerden hesap sorulması gerekiyorsa biran önce bu hesap sorulmalıdır. Bugün biz onları sorgularsak yarın da bizleri sorgularlar diye çekiniyorsanız o başka tabii ki…
Emanet böyle mi korunuyor. Görünen o ki THY kendi içerisinde kan değişimi yaparken acilen iştiraklerine de el atmalı. Mutlaka iştiraklerindeki yöneticileri de belirli odaklardan tavsiye edilerek göreve getirilen kişilerdir. Bu tür kişileri görevden almakta zor oluyor. Tam görevden alacak oluyorsun anında onu oraya tavsiye eden odaklardan telefonlar yağmaya başlıyor. Ancak çok güçlü bir yönetici olacaksın ki bu zararı şirkete verenleri cezalandırabilesin.
İşi bilene vermek, işi idare edebilene vermek gerekir. Öğrendiğim kadarıyla Satış, Hukuk ve Finans Direktörleri hepsi Hamdi Topçu döneminde atanmış.  Şimdiki dönemin başında İlker Aycı var.  Her attığı adımı dikkatle izliyor ve not alıyoruz. Henüz kendisi hakkında, suya sabuna değecek nitelikte eleştiri yapabilecek bir konu bulmuş değilim. Bu konuda, Allah uzun ömürler versin Hamdi Topçu bizim için iyi malzemeler üretiyor ve bol bol kendisini eleştiriyordum.
THY’nin son 13 yılındaki üst düzeydeki gelişmeleri nasıl yazmaya devam ediyorsak, şimdiki gelişmelerde bir gün yazılacaktır. İlker Aycı da mutlaka bir gün gidecek ve yerine yenileri gelecektir. Bizim yazı dizimiz devam ediyor. Bir gün bu yazı dizisinde İlker Aycı da yer alacaktır. Bu nedenle İlker Aycı dönemi için umarım ki biz veya birileri iyi şeyler yazabilirler.
Umarım bu tahsil edilemeyen paranın acısı personelden çıkarılmaz, paranın bir kısmını personel üzerinden telafiye çalışılmaz.

Exit mobile version