THY VE ATLASJET'İN CİN GİBİ PLANI..

17 Şubat 2012 Cuma günü Türk sivil havacılığı bu yıl iki havayolu şirketinin farklı bir uygulamasıyla tanıştı. Önceki yıllarda olumsuz hava koşulları etkili olduğunda seferini iptal eden THY ve Atlasjet, bu kez kar yağmadan bir gün önceden seferlerini iptal etmesi akıllarda soru işareti uyandırdı.
Türkiye’yi etkisi altına altına alan yoğun kar yağışı bu yıl İstanbul’da da yoğun şekilde kendini hissettirdi. Çok sayıda sefer iptal edilirken sayısız uçuş rötarlı olarak gerçekleştirildi. Kar yağışı sebebiyle hem yolcuların hem de havayolu şirketlerinin bir kulağı meteorolojiden gelecek habere kilitlenirken iki havayolu şirketi bu yıl yolcularını şaşırttı.
Meteorolojinin kar uyarısını dikkate alan Türk Hava Yolları ve Atlasjet, henüz kar yağmadan çok sayıda uçuşunu iptal etti ancak kar yağışı uyarısı yapılan günlerde beklenen kar yağmayınca  seferler de boşuna iptal edilmiş, yolcular da boşu boşuna mağdur edilmiş oldu.
Geçtiğimiz haftalarda benzer şekilde kar yağmadan seferini iptal eden ve diğer şirketler sorunsuzca seferlerini gerçekleştirirken bir gün öncesinden seferlerini iptal eden THY ve Atlasjet, iptal edilen seferlerin pişmanlığını yaşamıştı.
Benzer durum iki havayolu şirketi için bugün de yaşandı. Dün akşam internet sitesinden duyuru yapan THY ve Atlasjet bazı seferlerini iptal ettiğini duyurdu ancak bugün de İstanbul’a beklenen kar yağmadı. Başta Pegasus, Onur Air ve Sunexpress gibi Türk şirketler uçuşlarınının neredeyse tamamını sorunsuz olarak gerçekleştirdi. THY ve Atlasjet’in iptal ettiği noktalara uçacak yolcular da diğer şirketlerin iptal edilen noktalara uçtuğunu öğrenince büyük hayal kırıklığı yaşadı.
Peki diğer şirketler uçuşlarını gerçekleştirirken THY ve Atlasjet henüz kar yağmadan uçuşlarını neden iptal etti?
Bununla ilgili yorumum şu şekilde:
İçinde bulunduğumuz kış sezonunda havayolu şirketlerinin en büyük sıkıntısı uçakların beklenen doluluk oranlarına ulaşamaması. Birçok havayolu şirketi kış sezonunda zararına uçuşlar yaparken yolcu sayısının az olması sebebiyle yolcuların bütün itirazlarına rağmen bir biri ardına yapılacak seferler birleştiriliyor. Buradaki durum da kış koşullarında iptallerin bir sebebinin doluluk oranlarının düşük olduğu hissi uyandırıyor. THY ve Atlasjet, doluluk oranı düşük olan uçuşlarını kar yağışını bahane edip iptal ederek iki gün seferini birleştiriyor ve uçak neredeyse yüzde 100 dolu olarak bir gün gecikmeli olarak seferini yapıyor. Böylelikle havayolu şirketi hem iki yerine tek seferde bütün yolcularını taşımış oluyor hem de keyfi olarak değil kış koşulları sebebiyle uçuşunu iptal ettiği için maddi ve manevi sorumluluktan kurtuluyor.
Bu benim bu olaya karşı yorumum. Umarım havayolu şirketleri bu şekilde şark kurnazlığını düşünerek kar yağmadan uçuş iptal etme yolunu tercih etmiyordur. Bu yolculara yapılan en büyük haksızlık ve ayıptır.

Exit mobile version