THY ve Asiana Apron Kazasının Perde Arkası

Bildiğiniz üzere Airlinehaber sitemizde de yayınlandığı üzere Air Asiana uçağının kanadının, THY’nin dikey stabilizesine çarpması sonucunda oluşan hasara yönelik haberimizi yapmış ve olayın nasıl vuku bulduğunu o zamanki bilgiler çerçevesinde yayınlamıştık. ( Tıklayın)
Ancak yaşanan olayda kim suçlu ve bu hasarın nasıl giderileceğine yönelik bilgileri verememiştik. Aldığımız bilgiler doğrultusunda yaşanan olayın suçluları ve bu olayın sonucunda bundan sonra yaşanacakları, gelen bilgiler ve kendi yorumumuzla sizlere aktarmaya çalışacağız. Çünkü henüz soruşturma sonucu ile ilgili bir bilgi resmen açıklanmamış. Ülkemizde bu tür kazaların raporları maalesef çok geç açıklanmakta ve olay gündemini kaybettikten sonra açıklama yapılmakta, bir nevi önemli kazalar soğutulmaktadır. 
Ancak söylentilere bakıldığında, Kule’nin %40, Asiana’nın ise %60 olarak kazada payları olduğu söyleniyor. Olayın seyrini düşündüğümüzde bu yüzdeler doğru gibi…
Peki, şimdi ne olacak?
Mevcut durumda, THY’nin uçağı eski (IST2)MNG hangarının olduğu yerde, onarım için beklemekte. Asiana uçağının ise de-icing yapılan yerde, yani dışarıda beklediği söyleniyor (hangarda yer açılması bekleniyor olabilir)
Airbus’dan iki ayrı ekip gelmiş durumda. Bir ekip THY uçağına bakarken diğer ekip Asiana’yı inceliyor. Kesin hasarın belirlenmesi için her iki uçakta da mutlaka x-ray dediğimiz uygulama yapılarak, çarpma neticesinde oluşan hasarın, sadece o bölgede mi kaldığı yoksa gizli hasar şeklinde (Hiden Damage) yapı bağlantılarına kadar sıçrayıp sıçramadığı belirlenecek.
THY uçağı için aldığımız duyumlara göre dikey ve yatay stablizenin komple değişeceği şeklinde. Tabii ki alınan darbe neticesinde yapısal bağlantılarda, hasar oluşup oluşmadığı, x-ray kontrolünden sonra belli olacaktır. Riplerde ve/veya sparlarda olası bir hasar durumunda, uçağın kal edilip edilmeyeceği veya tamir edilerek sefere verilebileceği, uçak leasing yöntemi ile alınmışsa leasing firması, uçak THY’nin malı ise THY yönetimi ve ilgili sigorta firması ile birlikte karar verilecektir.
Yaşanan talihsiz kazada Asiana’nın A330 unda ise slat, winglet ve outher tankın değişimine karar verilmiş. Ayrıca bu uçakta kanat iç yapısında olan riblerde de hasar mevcut imiş.
 
 
 
 

Exit mobile version