featured

THY VARLIK FONU'NA DEVREDİLDİ ! VARLIK FONU NEDİR, NASIL ÇALIŞIR ?

Özelleştirme Yüksek Kurulu bugün, THY’nin yüzde 49,12, Halkbank’ın yüzde 51,11 ve Türk Telekom’un yüzde 6,68 hissesinin Varlık Fonu’na devrine karar verdi
Dün fona devrolan BİST, BOTAŞ, Ziraat Bankası’nın ardından bugün de Türk Hava Yolları ve Halkbank Türkiye Varlık Fonu’na devredildi.
THY VE HALKBANK DA DEVREDİLDİ
Özelleştirme Yüksek Kurulunca, özelleştirme kapsam ve programında bulunan Türk Hava Yolları A.O.nun % 49,12 ve Türkiye Halkbankası A.Ş.nin % 51,11 oranındaki hisselerinin özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak gerekli izinlerin alınmasına müteakip Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 19.08.2016 tarih ve 6741 sayılı
Kanun uyarınca Türkiye Varlık Fonu’na devrine karar verildi.
KAP’A BİLDİRİLDİ
Özelleştirme İdaresi Başkanlığının konu ile ilgili kararı KAP’a iletildi.
TÜRKİYE VARLIK FONU A.Ş.’NİN YÖNETİM KURULU
Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliklerine Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan atandı.
Daha önce Başbakanlıktan alınan bilgiye göre Varlık Fonu Genel Müdürlüğü’ne ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mehmet Bostan atanmıştı.
Söz konusu atamaların Başbakan Binali Yıldırım tarafından onaylandığı belirtildi.
Varlık fonu nedir, hisseler nasıl aktarılır? Varlık fonu nasıl çalışır?
Bakanlar Kurulu kararıyla bazı şirketlerin hisseleri Türkiye Varlık Fonu’na devredildi.
Hazine uhdesinde bulunan bir kısım kamu sermayeli şirketlerin hisseleri Başbakanlık tarafından Varlık Fonu’na devredildi. Peki Varlık Fonu nedir ve nasıl çalışır?
Ulusal Varlık Fonları, çeşitli finansal varlıklara yatırım yaparak gelirini artırmayı hedefleyen, devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlardır. Bu fonun geliri genellikle bütçe fazlalarından oluşur. Bir ülke eğer bütçe fazlası veriyorsa bu fazlayı 4 şekilde kullanabilir:
(1) Harcamalarını artırır.
(2) Mevcut vergi yükünü düşürür.
(3) Borçlarını erken ödemeye tabi tutabilir.
(4) Bir varlık fonu kurarak bütçe fazlalarını buraya aktarır ve bu fonla ulusal ya da yabancı bazı finansal varlıkları satın alıp gelirlerini artırmaya çalışarak gelecek kuşaklara refahı aktarma yoluna gidebilir.
Bu tür fon yönetimlerinde temel hareket noktası varlıkları risk ve getiri dengesini gözeterek kazanç amaçlı kullanmaktır. Bu işlemleri, bütçe kısıtlamaları ve parlamentonun sıkı denetimi altında yürütmek kolay değildir. Varlık fonu kuruluşunun bir nedeni de bu kısıtlamalardan kurtulmaktır.
VARLIK FONUNUN AMACI NEDİR, NEREDE KURULUR?
Bir varlık fonu kurulmasının genel olarak iki temel amacı vardır:
(1) Ülke ekonomisinin, konjonktürel etkilerden kurtarılarak istikrarlı biçimde işlemesini sağlamak.
(2) Gelecek kuşaklara refah aktarabilmek. Bu çerçeveden bakınca fonun varlıkları ve getirilerinin karşılaşacağı risklerden yüksek olması gereklidir.
Varlık fonlarının kuruluş yeri olarak iki farklı uygulama söz konusudur:
(1) Varlık Fonları, Merkez Bankası nezdinde kurulabilmektedir. Merkez Bankaları, rezervlerini değerlendirirken benzer işlemler yaptıkları için belirli bir deneyime sahiptirler. Ayrıca Merkez Bankalarının bağımsız yapısı bu tür fonların yönetimini siyasal etkilerden uzak yürütebileceği izlenimi vermekte, dolayısıyla kamuoyu nezdinde güven yaratmaktadır.
(2) Varlık Fonları, ayrı bir şirket ya da idare olarak kurulabilmektedir. Bu tür bir kuruluşun, kendisini kanıtlayana kadar güven sorunuyla ve eleştirilerle karşılaşması olasılığı yüksektir.(sabah)
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 Yorum

  1. 7 yıl önce

    THY KIT Kurumumu yoksa tamamiyla ozel sirketmi bunu net olarak cevaplayabilecek kimse varmi aranizda?

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    2001’de Isvicre Swissair’a aynisini yapmis olsaydi, Swissair batmazdi. Tum Avrupa havayollari devlet destegi alabilme olasiligini elestirmislerdi.
    Diger yorumcunun dedigi gibi %50,88’i halka acik THY’nin bu sekilde kaytarilmasi diger yerel, bolgesel ve uluslararasi oyunculara karsi haksiz bir avantaj elde edildiginin belgesidir.
    Artik batirsan batmaz, satsan satilmaz. 2 ucagini pespese kaybeden Malezya Havayollari bile toparladi kendini ya (halka acik sirketti, herkesin payini odediler ustelik ve halka kapali yaptilar), THY’ye diyecek birsey bulamiyorum artik.

    Cevapla
  3. yiğit bulut’un yönetim kurulu üyesi olduğu bir kuruldan ne hayır gelir ki ?

    Cevapla
  4. 8 yıl önce

    Reis yapıyorsa bir bildiği vardır.koskoca devlet yönetimi internette yorum yazmaya benzemez.Büyük Türkiye için sonuna kadar evet diyoruz. Hedef 2023 büyük Türkiye

    Cevapla
  5. 8 yıl önce

    Insanlarda soru isaretleri var….durup duturken boyle bir karar nicin….soz konusu sirketler ozellestirme kapsamindan cikarildimi bu kararla…yetkili biri cikip konuya aciklik getirmeli ve guven duygusu vermeli…

    Cevapla
  6. 8 yıl önce

    THY kamu sirketi mi ozel sirket mi? THY ni kim yonetiyor. %51 ozelde ise yonetim nasil devlette oluyor.?
    Varlik fonuna devredilince statusu ne oldu? Kus mu? Deve mi? Deve kusu mu?

    Cevapla