THY uçağı yanlışlıkla taksi yolundan kalkış yapacaktı…

thy-a330

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Newark Airport DiagramABD New Jersey-Newark’dan İstanbul’a TK-30 (programlı kalkış 6 Ağustos, gerçek kalkış 7 Ağustos) uçuşunu gerçekleştiren TC-JNI tescilli THY Airbus A330-300 uçağına, 22R pistinden kalkış yapması onayı verildi.

Uçak, W taxi yolundan 22R pistine girdi ama, onu geçerek 22R pistinin doğusuna paralel olan P taxi yoluna girip oradan kalkışa başladı. Uçağın taxi yolundan kalkış yapmaya başladığını farkeden kule, mürettebata 22R pistinde değil, P taxi yolunda olduklarını bu nedenle kalkış iznini iptal ettiğini, derhal kalkıştan vazgeçmelerini bildirdi.

Kalkış izni iptal edilen uçağın mürettebatı, yaklaşık 90 knot hızda kalkıştan vaz geçme uyguladı, hızı taxi hızına düşünce, oradan sağa E taxi yoluna döndü, 22R pistini geçti ve B taxi yoluna girdi. Uçağa daha sonra 29 pistine paralel W taxi yolu üzerinden bekleme noktası olan pist-11’e taxi yapması talimatı verildi. Uçak burada frenlerin soğuması için yaklaşık 45 dakika bekletildi.

Uçağa daha sonra Pist-11 boyunca 22R pistiyle kesişme noktasına kadar taxi yapması ve 22R pistinden kalkış için sıraya girmesi talimatı verildi.

Uçak, P taxi yolunda reddedilen kalkıştan izninden bir saat sonra 22R pistinden kalkış yaptı.

Uçak, 22R pistinden kalkış yaptıktan 9 saat 20 dakika sonra, yaklaşık 100 dakikalık gecikmeyle İstanbul’a güvenli bir şekilde indi. Bir yolcu, kulenin kalkış iznini reddetmesinden önce, gece yarısında 22R ve 22L pistleri arasındaki bir taxi yolunda kalkış için hızlandığını bildirdi. Kaptan daha sonra yolculara mekanik bir sorun nedeniyle kalkıştan vazgeçtiklerini anons etti.

Uçak daha sonra kuzeye doğru taksi yaptı, bir yerde durdu ve acil servis elemanları uçağı kontrol etti. Burada yaklaşık 45 dakika bekledik, acil servisler de bu süre boyunca uçak etrafında beklemede kaldı, ardından uçak taxi yaptı ve başka bir olay olmadan kalkış yapıldığını anlattı.

NOT : Bu haber “avherald.com” tarafından 14 Ağustos 2021 de güncellenmiştir.

Exit mobile version