- THY Teknik’te Yaprak Dökümü!
- Tecrübeli Teknisyenler arkasına bile bakmadan iş bırakıyor
- Yüzlerce istifanın yönetimin masasında beklediği iddiaları her yerde konuşuluyor.
- Yaklaşan Toplu sözleşmelerde Gözler THY yönetiminde
- THY büyük bir tecrübe göçü ile karşı karşıya
- Pilot ve kabin memurları ağır iş yükü altında!
- Çalışanlar Ucube skalalarla hem sendikalarına hem de yönetimlerine çok tepkili
- Önümüzdeki toplu iş sözleşmeleri birçok kişinin THY’deki geleceği ile ilgili kararını belirleyecek.
- Tecrübeli personelinizi tepsi ile başkalarına sunmayın.
Değerli Okurlar,
Birçok meslekte olduğu gibi havacılık sektöründe de mesleği ayakta tutan en önemli unsurlardan biri tecrübeli iş gücüdür. Tecrübe yıllar içinde büyük emek ve çaba gerektiren sadece eğitim ya da teorik yollarla edinilemeyen zamanla kazanılan bir melekedir. Tecrübeli bir kaptan çok ani ya da spesifik gelişmeler karşısında uçağı ve yolcuların can güvenliğini büyük felaketlerden koruyabilir ya da karşılaşabileceği olumsuz bir riski alacağı tedbir ve öngörü ile yaşanmadan engelleyebilir.
Tecrübeli bir bakım teknisyeni uçağın aldığı hasar sonucunda oluşan arızayı giderirken ve bunu yaparken zaman ve bakım maliyetini en minimum düzeye indirebilirken, tecrübesiz iş gücünden kaynaklı hata ya da ihmalin size yaratacağı bakım maliyetinin yanı sıra uçuş güvenliğinin yaratacağı riskler saymakla bitmez.
THY gibi bayrak taşıyıcı ve ülkemizin uluslararası arenadaki marka yüzü bir kurumda, uçuş güvenirliği, yolcu güveni, ticari itibar ve prestij açısından tecrübe tartışmasız öneme sahiptir. Son zamanlarda artan enflasyon karşısında ücretleri eriyen ve yüksek vergi yükü ile düşük alım gücü karşısında yaşam standartları düşen tecrübeli personeller şu sıralar gözünü yurt dışındaki iş ilanlarına dikti. Binlerce insanın bu yurt dışı ilanlara başvurduğu ve kabul edilenlerin de yüzlercesinin istifasını vererek bu ücret politikaları karşısında THY ile yollarını ayırmayı seçtiğini öğreniyoruz. Her ne kadar büyük havacılık kuruluşları tecrübeli personel yetiştiren sektörün amiral gemileri olsalar da kendi gelecek hedefleri için tecrübeli iş gücünü mutlaka korumaları gerekir.
Yurt dışında 3000 ile 6000 dolar arasında değişen teknisyen ücretlerinin ülkemizdeki teknisyenlerin iştahını kabartmasını yadırgayamıyoruz. Tecrübeli bir kaptanın 15000 dolar ile 25000 dolar arasında değişen maaşlarının, ülkemizdeki ücret karşılığı neredeyse yarı yarıyanın bile altında… Hal böyle olunca kontağı kuran, İngilizcesi iyi olan, uçak tiplerine göre avantajlı olanlar arkasına bile bakmadan kaçıyor. Ülkemizdeki yüksek gelir vergisi ve ağır yaşam koşulları maalesef herkesi bu arayışlara itmeye başladı. Ekonomik belirsizlikler ve karamsar gidişat, hangarlara ve uçuş bekleme odalarına kadar taşmış vaziyette. Şirketin aidiyet ve bağlılık duygusu oldukça zayıfladı. Yüzlerce istifanın yönetimin masasında beklediği iddiaları her yerde konuşuluyor. Yaklaşan toplu sözleşmeler ve 2024 yılında alınacak zamlara göre rotasını belirlemeyi düşünenlerin sayısı da bir hayli fazlaymış.
Bugüne kadar attığı olumlu adımlar ve yaptığı anlamlı iyileştirmelerle çalışanlarının yüzünü güldüren Ahmet Bey’in bu yılki toplu sözleşmelerde de cömertliğini devam ettirmesi bekleniyor. Aksi halde büyük bir tecrübe göçü yaşanacağı düşünülüyor. Bu kadar hızlı büyümeyi ve sipariş edilen uçaklarla hedeflenen filo sayılarını göz önünde bulundurarak mutlaka mevcut tecrübeli istihdamının korunması gerekir. Sendikaların bunu işverenlere çok iyi anlatması ve üyelerinin yaşadıkları sıkıntıları doğru aktarabilmelerine ihtiyaç var. Gördüğümüz kadarıyla şirketin ara kademeleri yaptığı baskı ve mobbingle zaten mevcut çalışanları iyice bıktırıp bezdirmiş durumdalar. Birçok yeni uygulama ve yaptırım insanları küstürmüş ve aidiyet duygusunu daha da zayıflatmış halde. Aldığı rapor, istediği mazeret izni sorun olan, elindeki yetkisi yahut cebindeki lisansı ile sürekli hedef alınan, iş ve zaman baskısı altında kötü ve yetersiz yemeklerle, yetersiz servis olanakları ile sürekli sorun yaşayan insanların tahammülü tükenmiş halde. Artık ayrılmak ya da kaçmak için küçücük bir bahane arar oldular.
Sürekli baskı altında adaletsiz yönetilen ve kendini değersiz mutsuz hisseden on binler yaratıldı. Bunu her defasında dile getirmesine rağmen bu konuda üst yönetimden yeterli müdahalenin yapılmadığı ortada. Pilotunu ve kabin memurunu ağır iş yükü ve halen uçuş planlama ile ulaşım sorunlarıyla kıvranmalarına rağmen yeterli çözümler üretilemedi. Aldığı basit bir ilaçla ya da raporla bile günlerce sorgulanmaları, sürekli savunmalarının alınması büyük bir psikolojik baskı aracı haline getirildi. Mühendisler ve uzmanlar yeni ücret skalası ile intibaklar yüzünden inanılmaz öfkeli ve küskün. Ucube skalalarla hem sendikalarına hem de yönetimlerine çok tepkililer. Göz göre göre yapılan haksızlıklar ve getirilen kısıtlamalar maalesef kendilerine karşı art niyetli bir yönetim anlayışı olduğu düşüncesi yaratmış. Bize ulaşan neredeyse her insandan benzer şikâyet ve sitemler duyuyoruz. Şimdi uçak teknisyenleri de huzursuz hatta THY A.O. ortaklığı tarafından aynı sistemin hayata geçirileceği ve çalışmaların tamamlanmaya başlandığı haberleri de yaygın.
Anlaşılan bu ücret sistemlerinde yapılacak değişiklikler ve uygulanacak zamlar birçok kişinin THY’deki geleceği ile ilgili kararını belirleyecek. Çünkü yetersiz maaşların yanı sıra mevcut haklara da göz dikmiş bir şirketten haliyle herkes kaçmanın yollarını arayacaktır. 400’lerden 800’lere çıkarmayı hedeflediğiniz filoları bu anlayışlarla büyütemezsiniz. Tecrübeli iş gücünü elinizde tutamaz ve iş koşullarını cazip hale getiremezseniz, elinizdeki başarılı insanlar başka yerlere yönelir. Size de işe yaramaz dışarıda tutunamayanlar kalır. Bence büyük bir tecrübe göçü başlamadan bu duruma müdahale edin. Bu kadar emek ve şirketinize maliyet ile yetiştirdiğiniz tecrübeli insanları tepsi ile başkalarına sunmayın.
Hepinize hayırlı haftalar diliyorum.