17 Temmuz 2007 SALI Resmî Gazete Sayı : 26585
YÖNETMELİK
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden:
ONAYLI BAKIM KURULUŞLARI YÖNETMELİĞİ
(SHY 145 – 01)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Yönetici personel nitelikleri
MADDE 13 – (1) Bakım kuruluşu tarafından görevlendirilen sorumlu yönetici personelin Genel Müdürlük tarafından onaylanabilmesi için;
a) Sorumlu müdürün; bakım kuruluşunun tüm faaliyetlerini ve bakım aktivitelerini Genel Müdürlük tarafından gerekli kılınan standartları ve tanımlanan ilave şartları yerine getirmek üzere finanse edebilecek ve yürütecek, ayrıca bakım kuruluşunu tek başına temsil edecek yetkiye sahip olması ve müşteri tarafından istenen tüm bakımın bu Yönetmelik şartlarına göre yapılmasını sağlaması ve bu Yönetmelik ve JAR–145 konularında temel bilgiye sahip olması gerekir. Sorumlu müdür, emniyet ve kalite politikasını kurmaktan ve geliştirmekten sorumludur.
b) Üs Bakımdan sorumlu yöneticinin; bakım yetkisindeki hava araçlarından en az birini kapsayan geçerli bir SHY–66 kategori C lisansına sahip havacılık, uçak, uzay, elektrik, elektronik veya makine mühendisi ya da bakım yetkisindeki hava araçlarından en az birini kapsayan geçerli bir SHY–66 kategori C lisansına sahip olan bir teknisyen olması, insan faktörleri, BKEK, Part–145, Part–M, Part–66 ile kalite sistemi hakkında bilgi ve eğitime sahip olması gerekir. Ayrıca bu personelin, havacılık, uçak, uzay, elektrik, elektronik veya makine mühendisi ise iki yılı sivil havacılık sektöründe ve üs bakım ortamında olmak üzere en az beş yıllık iş tecrübesine sahip olması, teknisyen ise beş yılı üs bakım ortamında olmak üzere en az on beş yıllık sivil havacılık sektöründe lisanslı personel olarak iş
tecrübesine sahip olması gerekir.
c) Hat bakımından sorumlu yöneticinin; bakım kuruluşunun yetkisinde bulunan hava araçlarından en az birini kapsayan geçerli bir SHY–66 kategori B1 veya B2 lisansı ile insan faktörleri, BKEK, Part–145, Part–M, Part–66 ile kalite sistemi hakkında bilgi ve eğitime sahip olması gerekir. Ayrıca bu personelin, üç yılı hat bakım ortamında olmak üzere en az on yıllık sivil havacılık sektöründe lisanslı personel olarak iş tecrübesine sahip olması gerekir.
ç) Mühendislikten sorumlu yöneticinin; havacılık, uçak, uzay, elektrik, elektronik veya makine mühendisi
olması, insan faktörleri, BKEK, Part–145, Part–M, Part–66 ile kalite sistemi hakkında bilgi ve eğitim ile bakım yapılan hava aracı tiplerinden en az biri üzerinde B1 veya B2 seviyesinde tip eğitimine sahip olması gerekir. Ayrıca bu personelin, iki yılı sivil havacılık sektöründe olmak üzere en az beş yıllık iş tecrübesine sahip olması gerekir.
d) Üretim Planlamadan sorumlu yöneticinin; insan faktörleri, BKEK, Part–145 ile kalite sistemi hakkında bilgi ve eğitim sahibi olması gerekir. Ayrıca bu personelin bir yılı sivil havacılık bakım sektöründe olmak üzere en az üç yıllık iş tecrübesine sahip olması gerekir.
e) Atölyelerden sorumlu yöneticinin; insan faktörleri, BKEK, Part–145, Part–66 ile kalite sistemi hakkında bilgi ve eğitim sahibi olması gerekir. Ayrıca bu personelin iki yılı sivil havacılık bakım sektöründe olmak üzere en az beş yıllık iş tecrübesine sahip olması gerekir.
f) Kalite sistemi yöneticisinin; havacılık, uçak, uzay, elektrik, elektronik, endüstri, makine, işletme mühendisi veya işletilen hava araçlarından en az birini kapsayan geçerli bir SHY–66 kategori B1, B2 veya C lisansına sahip olan bir teknisyen olması, kalite konusunda en az iki yıl tecrübeye ve JAR OPS, Part–M, Part–145, Part–66, İnsan Faktörleri ve Kalite Eğitimlerine sahip olması gerekir. Ayrıca bu personelin, havacılık, uzay, uçak, elektrik, elektronik, endüstri, makine veya işletme mühendisi ise iki yılı sivil havacılık bakım sektöründe olmak üzere en az beş yıllık iş tecrübesine sahip olması, teknisyen ise en az on yıllık sivil hava araçları bakımında lisanslı personel olarak iş tecrübesine sahip olması gerekir. Ancak SHY-6A kapsamında işletme ruhsatı alan havacılık işletmelerinin sadece
teknikten sorumlu kalite yöneticisinde bu şartlar aranır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 31 – (1) 9/7/2004 tarihli ve 25517 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Onaylı Bakım Kuruluşları
Yönetmeliği (SHY-145) yürürlükten kaldırılmıştır
Geçiş süreci
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Mevcut bakım kuruluşlarının, bu Yönetmeliğin 12 nci ve 13 üncü maddelerine en geç 6 ay içerisinde, 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına en geç 2 yıl içerisinde uyması gerekir.
***********************************************************
Değerli okurlarım;
Yukarıda aynen yayınladığım yönetmeliği ben çıkarmadım. Bu yönetmeliği ilgili JAA kuralları gereğiSHGM çıkardı ve uygulanması için 6 aylık süre koydu.. SHY 145-01 no.lu bu yönetmeliğin yayım tarihi 17 Temmuz 2007. Üzerine 6 ay ekleyin; 17 Ocak 2008’den itibaren uymayanlara mutlaka yaptırım getirilmesi gerekiyor.
Şimdi bu maddeleri birlikte yorumlayalım ve elimizde bu tür personel var mı, yok mu ya da, varsa neden ilgili göreve getirilmiyor, birlikte inceleyelim.
a) Sorumlu Müdür
Teknisyen veya Mühendis olma koşulu aranmıyor. JAR145’in temel bilgilerine sahip olması yeterli. Sorun görünmüyor.
b) Üs Bakımdan Sorumlu Yönetici (Uçak Revizyon Müdürü)
SHY-66, C kategori lisansı sahibi olması gerekli. Mühendis ya da Teknisyen olabiliyor. Şu anda, SHY-66 lisansımız hala olmadığı için, ne mühendisimiz, ne de teknisyenimiz ilgili maddeye uygun olarak bu görevi yapabilir durumda. Bazılarımız, bu C kategorinin uçak teknisyenlerinin bir kısmı tarafından kullanıldığını iddia edecek, ama, bu kullanılan C kategorisi lisans, şirketler tarafından verildiği için, JAR kıstaslarına göre geçerli kabul edilmiyor. Yani, yönetmeliği çıkartmış ve uygulanmasını bekleyen, SHGM, 17 Ocak 2008’e kadar bu işi çözümleyeceğini sanmış, ama olmamış görünüyor.
c) Hat Bakımdan Sorumlu Yönetici:
UÇAK TEKNİSYENİ OLMASI ŞART KOŞULMUŞ. Çünkü SHY-66’ya göre; şart koşulan B1 veya B2 lisans, bildiğime göre mühendislerde yok. Ama, birçok firmada şart koşulan 10 yıllık deneyim süresine uyan yüzlerce uçak teknisyeni var. Hemen uygulanabilecek bir madde ve şu anda bildiğim kadarıylaözel havayollarımızın çoğunda bu görevi teknisyen üstlenmiş durumda. Süre dolduğu halde, SHGM ne yapıyor, niye bekliyor? Bilmiyoruz. Bu madde hemen uygulanabilir ama özellikle Teknik A.Ş’de neden uygulanmıyor? ilginç. Teknik A.Ş’den SHGM’ye yollanan Form-4 deki Line ve Base’den sorumlu Uçak Bakım Başkanlığı makamındaki isim bile bu yönetmeliğe uygun vasıfları taşımıyor.
.
Teknik A.Ş, ülkemizde eczanelerde sıklıkla yapılan, eczacı diploması asıp kalfa ile eczaneyi yönetme örneğinde olduğu gibi, acaba aynı tarzda PART-4’e teknisyen ismi yazdırıp yine aynı yöneticilerle bu işi sürdürmeye devam mı edecek, beraber gözlemleyeceğiz.
ç) Mühendislikten Sorumlu Yönetici: Mühendis olması ve B1 veya B2 seviyesinde uçak tip eğitimi alması yeterli, Lisans şartı aranmıyor. 2 yılı sivil havacılık sektöründe olmak üzere 5 yıllık iş tecrübesine sahip olması yetiyor.
d) Üretim Planlamadan Sorumlu Yönetici: JAR 145 hakkında bilgi ve eğitim alması yetiyor. Lisans zorunluluğu yok.
Havacılık sektöründe 1 yıl olmak üzere 3 yıl iş deneyimi olan, bu göreve getirilebiliyor. Burada da fazla bir problem olacağını sanmıyorum.
f) Kalite Sistemi Yöneticisi: Öncelikle B1-B2 veya C kategori teknisyen olması veya ikinci tercih olarak mühendisler de olabiliyor, tabii ki, her yöneticide olması gereken belirli süre iş deneyimine sahip olmak ve JAR OPS, Part–M, Part–145, Part–66, İnsan Faktörleri ve Kalite Eğitimlerine katılmış olması gerekiyor.
Kısaca; Teknik A.Ş nin her departmanını olmazsa olmazlarmış gibi dolduran mühendis arkadaşların, Uçak Teknisyeni arkadaşlarla yönetimsel bazda da paylaşım yapması JAR gereksiniminin dışında bile olması gerekirken şimdi artık JAR ve bu yönetmelik gereksinimiyle ivedi duruma geldi.
Şimdi, hep birlikte durumumuza bir göz atalım. Tüm uçak teknisyeni arkadaşlarımızı yakından ilgilendiren bu lisans konularında Uçak Teknisyenliği, UTED Başkanlığı ve şimdi de köşe yazarlığı yaptığım sürelerde birçok yazı yazdım ve haksızlıkları dile getirdim. Yıllardır birçok katı, tutucu yapıları irdelediğimi ve meslektaşlarımın haklarını aradığımı beni yakından tanıyan arkadaşlarım bilir. Pilotun yöneticisi pilot, mühendisin yöneticisi mühendis, kabin memurunun yöneticisi kabin memuru olabiliyorken neden Teknisyenin yöneticisi Teknisyen olamıyor? Diye sorguladım.
Şimdiye dek, düşüncelerimle katkı yapabildiğim mücadeledeki sonuç yani JAR kararları benim ne kadar haklı olduğumu gösterdi.
Bu yönetmeliğin, Uçak teknisyeni arkadaşlarıma hayırlı olmasını diliyorum. Bu kazanımın takipcisi olmaları(!) ve arkasında durmaları gerektiğini, yukarıya çıkan arkadaşlarını desteklemelerini, birlik beraberlik içerisinde mesleklerinin önemi kadar ciddiyetle bu meseleyi de idrak etmelerini, onların aynı zamanda Onursal Başkanı olmam sıfatıyla salık veriyorum.
İyi haftalar..