THY Teknik’te Emeklilik Sınırı Geçici Bir Çözüm mü? THY Teknik’te Beyin Göçü ve Kaçınılmaz Çöküş: Genç Teknisyenler Neden Kaçıyor? Buyurun Cenaze Namazına!

THY Teknik’te Emeklilik Sınırı Geçici Bir Çözüm mü? THY Teknik’te Beyin Göçü ve Kaçınılmaz Çöküş: Genç Teknisyenler Neden Kaçıyor? Buyurun Cenaze Namazına!

 

Değerli okurlar;

Son yıllarda THY Teknik’te ciddi bir teknisyen göçü yaşanıyor. Genç, yetkili teknisyenler bir bir yurt dışına kaçarken, geride kalanlar ise emekli olmaya ramak kalmış tecrübeli teknisyenler. Şirket, bu sorunu çözmek yerine yaş haddini uzatarak, ellerinde kalan teknisyenleri biraz daha elde tutmanın yollarını arıyor. Ancak bu çaba, çöküşün hızını yavaşlatmaktan öteye geçemez.

Durum o kadar ciddi ki, film çoktan koptu. Şirket isterse emekli olan kabin amirlerini kolundan tutup geri getirsin, bu istifaların arkası kesilmediği sürece bu delik giderek büyüyecek. En kalifiyeli teknisyenler, Avrupa ve Arap ülkelerine göç etmiş durumda. Arkalarından yüzlerce teknisyen daha bu yolu takip edecek. Peki, bunun sonucu ne olacak? Bakım kalitesinde ciddi bir düşüş yaşanacak, ve bu düşüş hem Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) hem de Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) nezdindeki yetkinizin kaybolmasına yol açacak. Ancak siz, yetkili teknisyenler yerine memur ve mühendislere daha fazla maaş vermeye devam edin!

Kısacası, THY Teknik, bu iş bilmez yönetim anlayışıyla uzun süre ayakta kalamaz. Genç teknisyenlerin kaçışı devam ettikçe, bakım kalitesindeki düşüş kaçınılmaz olacak. Ne kadar süre daha adaletsiz maaş dağılımıyla bu insanları tutmayı başarabilirsiniz? THY’nin ciddi bir değişime ihtiyacı var. Eğer bu sorunları yaratanlar çözüm üretmezse, daha büyük krizler kapıda.

Toplam istifa sayısı, yetkili teknisyenlerin %20’sine ulaşmış durumda. Üstelik bu sayıya yakında emekli olacaklar da eklenecek. Ancak ilginç bir şekilde uçak sayısı artmaya devam ediyor. Çözüm olarak yöneticiler ne yapıyor? Bir şirket düşünün, bir yıllık kabin memuru neredeyse on yıllık yetkili teknisyenle aynı maaşı alıyor.

Buyurun cenaze namazına!

THY yönetimi, uçak teknisyenlerini adeta mezara gömdü. Yılların tecrübesi ve emeği bu yanlış yönetimle heba ediliyor. Sorunları yaratanlar tarafından sorunların çözülemeyeceği bu kadar açıkken, hala bu yolda ısrar eden yöneticilere “hadi başınızın çaresine bakın” demekten başka bir şey kalmıyor.

THY Teknik’te emeklilik yaşı 65’e çekiliyor, bu kararın arkasında %30’luk emekli maaşı kaybı nedeniyle tecrübe kaybının önlenmesi hedefleniyor. Yani ucu açık ve geçici bir çözüm gibi görünüyor. Peki, bu geçici çözüm gerçekten kalıcı bir etki yaratabilir mi? Sürekli ücret skalalarıyla oynanan bir düzende, çalışanlar size 65 yaşına kadar güvenebilir mi? Yarın bu fırtına dindikten sonra, çalışanlar başka hamlelerle kapının önüne konulmaktan korkmayacak mı? Bu uzayan çalışma süreci, çalışanların kademe ilerlemelerine bir artı sağlayacak mı? Yoksa 5-10 yıl aynı kademede takılıp kalacaklar mı?

*******

Bir diğer önemli konu ise pilotların durumu. Yıllardır dile getiriliyor getiriyoruz; tüm pilotlar sarı sendikaya üye kalmaya devam ettiği sürece hiçbir şey değişmeyecek. Toplumun öncüsü, aydınlatıcı insanları her zaman olmuştur. Pilotların sendikalarına karşı duruşlarını gözden geçirmeleri gerekiyor. Değişim burada başlamalı.

Allah herkese insan onuruna yakışır bir yaşam nasip etsin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 4 hafta önce

    Merhabalar
    Dünya havacılık sektöründe Pilottan sonra Yetkili Teknisyen gelir ama ne yazık ki ülkemiz de bizler en sondayız 1 ayık Kabin memuru bile bizden kıymetli, THY yönetim kurulu başkanı Pilot ve Kanin memurları ile toplantısına bakın birde bizim Teknisyen arkadaşlar ile olan toplantısına bakın ayrımcılıkığı orada göreceksiniz. Selamlar

  2. 4 hafta önce

    Sayin yazar,

    Güzide sirketimizde ayrica ziraat muhendisi olup üst kademe görevlerde yer alan sadece teknisyenden degil pilotlardan bile daha fazla maas alan havaciliktan anlayan bitki , tarim tecrübesi ile ucak kompponentlerini harmanlayan, bakim ve tarim ekosistemini bir araya getiren cok yetenekli calisanlar oldugunu da unutmayin lütfen. Ziraatci ile havacilik ne kadar yan yana gelebiliyorsa üst yönetime önerim pilotluk ile moda tasarimini da ayni kefeye koyarak modaci kardeslerimizi de ust yönetime almalari gerekliligidir.
    Tecrubeli teknisye aslinda ucak bakim mühendisi dostlarimizin daha fazla yurtdisinda lobi olusturarak ülkemizde daha fazla CS i yanlarina cekmeleri konusunda destekliyorum.

    Yolunuz acik olsun.

  3. 4 hafta önce

    Kaleminize saglik az bile yazmissiniz. Tum THY yonetiminin olaylardan bire bir haberleri var. Kimsenin sirket umrunda degil sadece kendi koltugunun pesindeler.
    Daha cok gitsin kardeslerimiz abilerimiz arkada kalanlar da aglamaya ve dedikoduya devam ederler.

74 Yorum

  1. Kim bunlar abi çok merak ediyorum teknikte çok gördüm tecrübeli denilen kişileri b1 alan boardlarda yatmaya başlıyor uçağa haftada bir bakarsa ne güzel bu adamlara ne maaş verilmesi lazım 200bin falan mı ? 500 verseler doymazlar teknisyenler ciddi söylüyorum öyle bir kitle var!

    Cevapla
  2. 3 hafta önce

    Thy teknik yıllarca uçak teknisyenlerinin çalışma şartlarını piyasada ölüm vardiyası denilen Avrupa’nın en kötü şartlarında tuttu…
    Bu yüzden bazı arkadaşlarımız evinin kapısının önünde kalp krizinden yaşamını yitirdi…
    Piyasanın en alt düzeyinde ücret politikası uyguladı.
    Onlarca üniversite uçak bakım bölüm mezunları verirken bunları almayıp kendi belirlediği !!! lise mezunlarını uçak bakım teknisyeni yaptı…
    Tepeden inme havacılıkla ilgisi olmayan insanları UZMAN kadrosuyla teknikte yönetimlere getirdi…
    Teknik A.Ş. olduk diyerek Uçak bakım teknisyenlerini yer işletme çalışanları ile aynı kefeye koyup Pass haklarını bile kısıtladı…
    THY gibi ülkemizin en güzide şirketlerinden birine yakışmayacak davranışlar ile uçak bakım teknisyenlerini soğuttu…
    Ama Thy teknik için sıkıntı olmaz çünkü teknisyen programı ile liselerden eleman yetiştirip kadroyu tamamlar…
    Bu olanlara da şu anda şaşmamak gerekiyor…

  3. 3 hafta önce

    bir yapısal bakım teknisyeninin kendi başına iş yapabilmesi için minimum 5 seneye ihtiyacı varken şu anda yapısal bakımda ortalama tecrübe süresi 1,5 sene. işi bilen birilerinin alttan gelenlere işi öğretmesi gerekirken bilin bakalım ne eksik.

    Cevapla
  4. 3 hafta önce

    Yükselme sınavından geçen mağdurlar yarattınız
    3.1 den 10.0 a geçiş yaptılar lakin yapılan senelerin tecrübesinin hiç edilmesi oldu
    A harfinden A1 düşürdüler ödül olması gereken yerde tecrübemizi sildiler.

    Resmen başarıyı cezalandırdılar. Hemde aynı sınava soktukları uzmanlardan mühendislerden ikinci sınav talep edilmeden geçiş yaptılar bizi ikinci sınava tabi tuttular.
    Neden Teknisyen diye mi.
    Ben lisansın ile değil kariyer sınavıyla geçmişim benim gibi teknisyenleri ödüllendireceğinize bir ya da 2 kademe geri attınız İş uçuşlarında.
    Neden bu kadar aç gözlü davrandınız da zaten sayısı Az olan bu başarılı TEKNİSYENLERİ kendi harflerinde devam ettirmediniz.
    Bu konuyu İK Çözmeli artık senelerdir kaydebeden başarılı insanlar olmamalı.

  5. 3 hafta önce

    Sayın yazar. Yazdığın şu cümle cidden yalan dolu.” Ancak siz, yetkili teknisyenler yerine memur ve mühendislere daha fazla maaş vermeye devam edin!” En son bağlanan tis de en çok zammı kim aldı. Yetkili teknisyenlere verilen ek ödemeler. Gözümüz yok hakları. Yanlış yazma doğruları yaz. Ülke zaten ekonomik bir buhrandan geçiyor.

  6. 3 hafta önce

    Fazlasını istiyen yok, zam verirken hep teknisyene daha az vermeseydiniz ve ayrımcılık yapmasaydınız bu kadar tecrübeli teknisyen kaybı yaşamazdınız. Ama teknisyen camiasını hor gördünüz ve şirkette teknisyeni sahiplenen yönetici de olmadığı için hep teknisyenden kıstınız. Yeri geldi TGS ile bir tuttunuz. Neticede bu insanların boş olmadığını, dünyanın her yerinde iş yapabilecek kalitede olduğunu görmüş oldunuz. Gerçekten havacılık firması yöneticisi olduğunuza emin misiniz?

  7. 3 hafta önce

    Turkish technic.
    Sen neymişsin be.
    Sen C/S olmadan le uçak uçurursun.
    C/s de neymiş,yetki de neymiş.
    Bu c/s ler de kendilerini ne zannediyorlar değil mi?
    Sürekli olarak bunlar mühendislik verilmiş bebe lere itiraz ediyorlar,muhalefet yapıyorlar,işin doğeusunda ısrar ediyorlar değil mi?
    O zaman ,emekli edelim bunları.
    Bunlarla mı uğraşacağız değil mi?
    Şimdi de aman gitmeyin.
    Avrupaya giden genç arkadaşlara;sakın kimseyi dinlemeyin,gidin geleceğinizi avrupa da kurun,size değer verilen,kendinizi değerli hissedeceğiniz şirketlerde çalışın.
    Bu şirkette sana yer yok kıymetli teknisyen kardeşim.
    Yolunuz açık olsun.
    Not:ona buna emekli edilsin diyen O müdür olmuş bebe nühendiscikler de uçaklara crs versinler.

  8. 3 hafta önce

    teknisyene ne kadar değer verildiğini görmek için sizleri isl 2 tuvaletlerini görmeye davet ediyoruz.

    road show to isl 2…

  9. Sirketin buyume potansiyeli ve istahini ve sektorel avantajlatini bildigim icin uzun süredir elimde tuttuğum ve çoğunu 2 usd nin altinda aldığım hisselerimi, tecrübeli bir yatırımcı olarak sattım. Bildiklerimi, yerli yabancı fon yöneticileri biliyor olsaydı, hisse fiyatları çok dramatik etkilenirdi. Ve bundaki en büyük sebep teknikleri istifalar! Daha önceki istifalarla kıyaslanamaz bir dalga oluşmuş durumda. Yeni gelecek olanların işi öğrenebilecegi kişiler neredeyse kalmadı ve bu iş her ne kadar eğitimler, temel bilgiler gerektiyor olsa da çoğunlukla bilenlerden öğrenilen ve uzun tecrübe süresi gerektiren bir meslek. Bence THY burada tarihi bir hata yapıyor ve geri dönüşü olmayan bir yola doğru ilerlediği apaçık görünüyor.

  10. 4 hafta önce

    Sayın Yazar kelimesi kelimesine çok güzel yazmışsınız. Maalesef herkes ağlıyor ama hiç kimse hiç bir şey yapmıyor ve başkasından bekliyor. İş ben kaptanım demekle olmuyor. Eğer memnun değilsen bir duruş göstereceksin, en azından sana hiç bir faydası olmayan sarı sendikadan çıkacaksın. Başka sendikaya geç demiyorum. Şöyle bir düşünün; THY ile TIS yapan bir sendika var ve hiç pilot üyesi yok. Olabilir mi böyle bir şey? Önce kaptanlar gücünün farkına varacak ve dur diyecek ki diğerleri arkasından gelsin. Maalesef en çok ölü taklidi yapanlar benim meslektaşlarım.

  11. 4 hafta önce

    Teknisyen arkadaşlarım Allah hepinize kolaylık versin. Yazı son derece dogru ve çarpıklıkları ortaya koymuş. Şimdi thy yönetimi diyorki emekli yaşını 65 çektik. İnanmayın buna daha 2022 de 52 yaşında emekli olmuş bir kişiyim. Şimdi size soruyorum normalde 60 yaşına kadar çalışma hakkım vardı. Ne oldu emekli olmaya zorlandım. İleride sizede olacak bu. İşler yoluna girdimi hadi bakalım emekli olun diyecekler. Olmazsanız verimsiz diye iş hattiniz fes edicek ler. Olan yine size yani teknisyene olucak. İnanıyormusunuz 65 yaşına kadar sizleri tutacaklarına. Koskoca bir yalan. Ben yaşadım biliyorum. Tecrübeyle sabit bu yaşananlar. Hadi bakalım thy teknik AŞ emekli olmayan teknisyene 10 yıl iş hattiniz fes edilmicek diye garanti versene. Veremezler inanın onlar sadece şuanki koltuklarından olmamak için savaşıyorlar. Teknisyeni düşünen yok. Birçok uçak alınıyor. Buda uçak başına düşen yetkili teknisyene ihtiyaç var demektir. EASA bunu çok yakından takip ediyor. Tabii bu durumda yetkili teknisyen belirli bir limitin altına düşerse o kadar uçak uçamaz. Bunu da biliyorlar. Ama garanti veremiyorlar ne diyorlar emekli yaşı 65 oldu. Ben 60 kadar çalışa bilirdim, ne oldu 52 yaşında emekli edildim. Sizede olacak bu işte hadi burda yakın arkadaşlar.

  12. 4 hafta önce

    Öncelikle teknisyen isminin kalıcı olarak değiştirilmesi gerekiyor. Sırf masa başında oturan ofis mühendisleriyle bir tutulmayalım diye, dünyanın her yerinde kabul edilen mühendis/bakım mühendisi unvanını kullanmak yerine teknisyen hatta bakım elemanı isimlerini uyduran yöneticilere dersini vermek lazım. Yine aynı şekilde, sırf bu meslek grubunun önünü kesmek için teknisyenden müdür olmaz saçmalığını uyduran çok bilmiş mühendisler, sizin birbirinizi kollamak için verdiğiniz savaşı dünya üzerinde herhangi bir meslek grubu vermemiştir. Hat Bakım Vardiya Müdürlüğünün teknisyene verilme sebebi de sırf vardiyalı olmasıdır, yoksa bu yüce mühendis tayfası gece işe gelmek zorunda kalırdı.

    Teknisyenin en büyük düşmanı yine teknisyendir. “Bunun için uçak mı yatırılır?” sorusunu soran, “AMM’de, SRM’de limit yok o zaman info kaydedelim” safsatasını uyduran yine teknisyendir. “O zaman kursa göndermeyiz, uçuşunu keseriz” tehditleriyle teknisyene zorla uçağı servise verdiren yine (baş)teknisyendir. Bırakın uçak yatsın, o zaman belki değerinizi anlarlar veya yöneticilerine yaranmak için masadan kalkıp kendileri imzalarlar, ertesi gün yine yatırın uçağı, bakalım kaç kere o riski alabilecekler… O çok yüce mühendisleri Airbus’a, Boeing’e sormadan hiçbir iş yapmazlar fakat işbilmez başteknisyenleri/mcc’leri herkese iş öğretirler.

  13. Masa başında oturan kalite memuruna torpille masa basindan lisans alip bizden cok para ver. Ben yetki almaya çalışınca önüme kaliteden bagimsiz 500 tane kural çıkar.

    Tabi gider

    • 3 hafta önce

      Bu kalite prosedürlerini hazırlayanların hangi biri bu kadar çileye katlanmış acaba hepsi Paşa bunların Paşa

      Cevapla
  14. 1.Saygınlık yok
    2.Liyakat yok
    3.Ücret yetersiz
    4.Ülke kötüleşiyor
    5.Umut yok
    Çare yurt dışına gitmek.

  15. 4 hafta önce

    Sendikayı, memuru, mühendisi beslemeye devam edin.
    Şirketin bel kemigi işi yapan uçağa CRS veren insanları hor görmeye devam edin.
    Değer vermedikçe, abuk subuk program yazan mühendislere ödül verin. Pandemide çalıştırın sektorun en düşük maaşını verin dinlemeyin.
    Devam edin.
    O çok sevdiğiniz koltuklarınızında umarım rahatsınızır

  16. 4 hafta önce

    Sizde kabin memurları gibi mini etek giyseydiniz ve alımlı hareketlerle ortada dolassaydiniz sizede ayni davranırlar di. Sizlerin eli yagli paslı kirli ama gizli kahramanlar olduğunuzu nereden bilecekler. Çünkü memlekette ara eleman kavramını kafalarda degersizlestirdiler. Tribüne oynayanlar her daim iş yapanlardan daha kıymetli hale geldi. Bu çarpık düzen sadece THY de değil her yerde aynı merak edip kahredip üzülmeyin.

    • 4 hafta önce

      Biz ara eleman değiliz Hasan Bey.
      Uçağın teknik açıdan uculabilirligine karar veriyoruz. İsci de degiliz. onaylayici personeliz

  17. 4 hafta önce

    Maaş adaletsizliği ücret paylaştırma adaletsizliği THY bunyesinde baştan aşağı var . O şirket bu şirket demiyorum beyaz yaka el üstünde mavi yaka yerlebir durumda . Neden ? Masa başında oturan alakasız üniversiteden mezun olmuş insanlar ya memur ya amir oluş . Hakim olmadiklari konularda sadece mail yoluyla iş istemeleri bütün yükü mavi yakanın omuzlarına bırakmaları tüm çözümleri mavi yakadan beklemeleri var . Kimi kısım aldığı maaşla ay sonunu getirmeye çalışıyor kimi kısım bal tutan parmağını yalıyor . Şikayetini söylüyorsun her zaman kulak arkası oluyor . Böyle bir bayrak taşıyıcı firmaya yakışmıyor

  18. 4 hafta önce

    Teknisyen niye gidiyor biliyor musunuz?Teknisyene üst perdeden bakan kibirli üst düzey yöneticiler yüzünden gidiyor.

  19. 4 hafta önce

    Size emeğinize ve bu durumu kaleme döktüğünüz yazınıza tek tek teşekkür ederim. İyi ki varsınız. Durumumuzu çok güzel özetlemişsiniz.

  20. Thy bunu hak ediyor elindeki kaliteli personeli 18 yıl emek vermiş dil sınavında başarısız hadi güle güle diyor bu yaştan sonra. Ailesi ne yapacak demiyor yazık

  21. 4 hafta önce

    akvaryum da balık var mı ?

  22. Ofistekiler işsizlikten yds kasabiliyor demiyor da teknisyene güya ingilizceleri yok demeye getiriyor :D Merak etme var ingilizcemiz madem böyle bir kanıya vardın A.B. amm okuyup anlamayacak adama yetki verildiyse git sirketin kalite birimini sorgula önce . Burası bir mro ingiliz dili edebiyatı fakültesi değil yeteri kadar cs sayısı olmasın sirketin bakım yetkisi kalmaz 145 gereği kaldı kı SHGM dıl yeterlılık sınavı diye bisey geldi haberin yoktur senin yuksek yds puanı bir ehemmiyet taşımıyor yani hic bir ofis calısanının yetkili csi gectim yetkisiz teknisyenden bile az alması gerekir tekrar soyluyorum burası bir ucak bakım sirketi bu sirketin bel kemigi uçak teknisyeni bu bütün dünyada böyle iken bir burada siz akıllısınız zaten sonra teknisyenler neden kacıyor bir hastahane dusunun danısmadakı sekreterler ıcerıdekı cerrahlardan daha degerlı welcome the TT :p

    • Biriminizi ve lokasyonunuzu paylaşın sizlere nasıl iş yaptığımızı göstermek isterim AME Bey. Aksi durumda hiç tanışanıyacqğız ve siz bizim için işsizlik yapıyor derken, bende sizin için ne yapıyoki tornavida sıkıyor diyeceğim.

      Cevapla
      • 4 hafta önce

        Memur

      • 3 hafta önce

        Sevgili A.b Herkesin yaptığı iş tabiki değerli lakin Dünyadan haberiniz var mı bir de TT de maaş skalalarından. He yoksa indeed vb. Sitelerden kendi maaş skalanız ve Mechanic ya da CS maaşlarını mukayese edip öyle yorum yapmanızı tavsiye ederim.
        Bst rgrds falan

        Cevapla
  23. 4 hafta önce

    Giden gitsin hocam, teknik piyasaya adam yetiştiriyor, teknik için iyi olmayabilir ama Türkiye için daha iyi. Tekniğin yapacağı şey gidenlerden yetkin olanların geri almanın yolunu açmak. O fırsatı kaçırıyor işte.

  24. 4 hafta önce

    bir yıllık kabin memuru neredeyse on yıllık yetkili teknisyenle aynı maaşı alıyor.

  25. 4 hafta önce

    Normaldir ankarada dayısı olanlar hep müdür iş alımlarında sanki kendileri anasının karnında öğrenmiş tecrübe arıyorlar al yetiştir dilbilmeyen kıyak müdürler ipe sapa gelmeyeni müdür edersen emekli olmuş hava alanında emekli olduktan sonrada kiyti köşede yine ise girmiş oturuyor hergun gezmelerde bun lardan kurtul.adigimiz sürece biter ne müdürün maaşı okadar olurmu niye teknik elemana az veriyorsun sen al 2 trilyon teknik eleman alsın 60bin tl oldumu allah sonumuzu hayırlı eylesin bu kafayla fazla gitmez bi doymadı gözünüz aç gözlü sunuz

  26. 4 hafta önce

    En en en beğendiğin CS sivil havacılık otoriteleri nezdinde ;üniversiteyi bitirmeleri yetmezmiş gibi WUCS, CQM, QMEC süreçlerini bitirdikten sonra tip kursu bir sürü sınavlar, teorik , pratik eğitimler , belli işleri tamamlamış olmaları, log book kayıtları ayrıca yukarda saydıklarım her aşamanın sonunda ya sınav, ya assessment … vs süreçlerini tamamladıktan sonra ancak tetikleniyor
    Malesef üzülerek söylüyorum ki; aşağıda uçağının riskli işleri iş bilmez yöneticilerin mobingleri arasında sıkışıp kalıyor.
    Üstüne üstelik ne GÖREVLİ olduğu uçuşlarda nede şirkette değer veriliyor.
    Hatta hangi vicdan, ahlak, kurum kültürüne dayanarak yapıyolar biz teknisyenler anlayacak “kapasitemiz yok tabi “aynı vardiya ve servis düzeninde çalışıp 10 dk geç kart basmaları yetmez gibi 5 dk önce kart basıp gidiyorlar.

    Şimdi teknisyen değerlimi, bu şirkette siz karar verin…
    Kabin ekibi ile teknisyenin sorumluluk ve çalışma şartlarına , yıllık gelirine girmeyeceğim burda…

  27. Okçular tepesini terk etmeyin. Diyenler… Nerdesiniz.

  28. 4 hafta önce

    Ekip terminalinde portakal suyu, kahve personele ücretsiz verilirken teknisyene yalnızca çay veriyorlar. Ayrımcılık her köşede kendini gösteriyor. Biz hakkımızı alıp değer görmek istiyoruz fazlasını değil

    • 4 hafta önce

      O yüzden güzel kardeşim uçuşa gitmeyiverin bir zahmet, bu muameleyi hak etmediğini düşünüyorsan uçuşa gitmezsin, ben bu konulara katlanamadığım için uçuşun yarısında bıraktım gitmedim, siz de gitmeyin kimse sizi zorla göndermiyor, gönderemez. He yok gidiyorsanız da sızlanmayın hiç.

  29. 4 hafta önce

    Tek çare dinamik gannt chart…

  30. Ya bu yazar kim bilip bilmeden atıp tutuyor. sen böyle yaparak şirket içi çatışma çıkarma niyetin var belli. Şirketin tüm çalışanları bu şirket için çalışıyor hepimiz aynı gemideyiz. Sen kimin gemisindesin ki çatışma çıkarmak istiyorsun. Ayrıca bilmediğin nerden belli ki şirkette en yüksek skalada olan yetkili teknisyenler bundan haberin yok. Ha desen ki teknisyen teknik destek az alıyor anlarım. Ayrıca senin yetkili teknisyen dediğin daha yds den puan alamazken yukardaki personeller kademe yükselmek için yds den 70 almak için iş dışında çalışıyor. Yds dil puanı olan yetkili teknisyenlere lafım yok arkadaşlar. Sadece bilmeden yazan bu yazara lafım. Biz bi ekibiz sizin yaptığız işi gerek planlamamız gerek takibimiz gerekse ingilizcemiz ile ilgili yerlere ulaştırıyoruz. Bu yazarın dediği gibi yetkili teknisyenlerden de yüksek maaş almıyoruz

    • Yönetici 4 hafta önce

      Değerli okurumuz,
      Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Yazımdan bu denli rahatsızlık duymanız beni düşündürdü. 17 yıldır havacılık sektörünü yakından takip eden ve çalışanların her zaman yanında olan bir yazar editör olarak, beni tanımamanız gayet doğal. Ancak bugüne kadar hiçbir yazımda çalışanlar arasında çatışma çıkaracak bir dil kullanmadım, bu nedenle son zamanlarda yaşananları dile getirmemin sizi bu kadar rahatsız etmesi açıkçası şaşırtıcı.
      Özetle, birkaç noktaya değinmek istiyorum:
      • Her şirkette eleştiriler yapılabilir ve bu eleştiriler, çatışma ortamı yaratmak için değil, var olan sorunları dile getirip daha iyi çözümler bulmak adına yapılır. THY Teknik gibi büyük bir yapıda farklı roller ve sorumluluklar vardır ve herkesin bakış açısı farklı olabilir. Ancak herkesin ortak hedefinin şirketin iyiliği olduğu unutulmamalı.
      • Yazdığım yazıdan kesin yargılara varmak yerine, bu eleştirileri yapıcı bir yaklaşımla ele almak daha doğru olur.
      • Ekibin her üyesinin katkısı kıymetlidir. Planlama, takip ve dil becerileri gibi yetkinlikler, işin başarısında kritik rol oynar. Ancak bu, maaş dengesizliği veya adaletsizlik gibi konuların yok sayılması gerektiği anlamına gelmez. Bu tür sorunlar varsa, bunların dile getirilmesi ve çözüm yollarının aranması şirketin faydasına olacaktır.
      Sonuç olarak, eleştirilerim kişisel bir saldırı olarak değil, daha iyiye ulaşmak adına bir tartışma zemini olarak değerlendirilmelidir. Hepimiz aynı gemideyiz ve her katkı değerlidir.

    • 4 hafta önce

      dayı sen ne anlatıyon hepimiz gidince kime planlayacan iner aşağı kendin yapıp mühürlersin.

      • Kimse vazgeçilmez deyin bu global dünyada. Havacılığı sadece hangardan ibaret sanmayalım arkadaşlar. Bu sektör çok büyük. Giden arkadaşlra gitmeyin demem gidebilirler. Şunu unutmasın emekliliklerine kadar(65 yaş) çalışabilecekler mi avrupada. Bunuda düşünler: şirket adam yetiştirsin yeni tc gençlerine istihdam açılsın desteklerim. Ama gidecekler kara kaşına gözüne beklemiyor gidecekleri. Unutulmamalıdır ki thy çok bir şirket ve kendisine emek vermiş çalışanlarına vefalıdır. Avrupalı gibi iki gün sonra kapı dışarı etmicek. Son söz “ balık sudan çıkmadan, suyun kıymetini bilmezmiş”

    • 4 hafta önce

      Acaba sende mi koltuğundan kaldırılmaktan korkanlardansın diye düşünmedim değil. Yazar doğruları yazmış teknisyenler gitmiyor mu ? Gidiyor . Emeklilik yaşı neden yükseltildi ? Yanlış bir yazı okumadım ben.

    • 4 hafta önce

      Pandemi donemi gördük vefayı o imzalanan tislerde cok gördük vefayı o kadar vefalılar ki sirkete yıllarını vermis yetkili ucak teknisyeni jump seat bile alınmazken bir senelik kabin memuru alınıyor vefaya gelin vefaya orda isini hakkıyla yaptıgı surece kapıya falan koymaz kimse sizi alıştıgınız muz cumhurıyetı degıl oralar zaten 5-10 yıl kalsa burada omurunu gecırdıgınden daha karlı cıkar balıgı bataklıga atmıssınız bir de sukur beklıyorlar iste buradaki zihniyetin tam ozeti de budur aslında 3-5 adam kaldı o alınan yenı cocukları kım yetıstırecek bakalım armut gibi kendı kendıne olur dıye dusunuyorlar demek kı havacılıgın h sını anlamayanları basa koyarsan sonuc bu olur zaten havacılık buyuk madem dedıgınız gıbı kımse de kara kasa kara goze katlanıp burada kalmak zorunda degıl bari gitmek isteyenleri rahat bırakın

    • 3 hafta önce

      İngilizce bilmeyen bilme zorunluluğu olmayan birçok mühendislik birimi vardır …

  31. Boşverin. Kendilerini akıllı zannetmeye devam etsinler. Her sektörde olduğu gibi. Burayı da batiracaklar.

  32. 4 hafta önce

    Kendi şirketi olmayınca,ben den sonra ne olursa olsun zihniyetiyle yönettikleri için pekte umurlarında değil..

    • Thyden Ryanaire gecen biri olarak maas siralamasinin Thy disinda cogu yerde asagi yukari ayni oldugunu belirtmek isterim
      Kaptan, yetkili teknisyen, f/o, yetkisiz teknisyen, kabin memuru
      Ayrica kaptanla aramdaki maas farki %30 tkdaki gibi %500 degil. Ve 4 gun on 4 gun off seklinde bir calisma sistemi mevcut.
      Teknisyenler icin bu sartlari sagladiktan sonra belki gocu kismen de olsa engelleyebilirler.

  33. 4 hafta önce

    Aslında bakarsan ne teknisyeni ne kalanı ne giden ne teknik destegi ne mühendisi bu olayların baş rolü kendini bilmez orayı hak etmeyen YÖNETİCİLER. İşi bilmez koltukta oturur işi bilmez ahkam keser mobing yapar . Kalanlar mecbur ,gidenler mutlu . Yani bizleri ayrıştırıyorlar bölüyorlar teknisyeni mühendise ,memuru teknisyene yani tüm çalışanları birbirni kırdırıyorlar

  34. Uçak Teknisyenleri Derneği Almanya’ya şube açıyor. Açilışa THY yönetimi davet edilmeli. Açılış kurdelesini THY yönetimi kesmeli. Eserleriyle.,..!

  35. 4 hafta önce

    Easa deneyim logbooklarını onaylamadıklarını tabiri caizse yokuş yapıldığını duydum bence doğru değildir bizim yöneticilerimiz salih müslümandır kul hakkı gözetir milletin yoluna taş koymaz değil mi ?

  36. 4 hafta önce

    Beter olabilirsiniz hahaha

  37. 4 hafta önce

    Bunları yazan thy tekniği teknisyenden ibaret sanıyor, hep onlarla oturup kalkıyor, onlar ne derse inanıyor sanırım. Memur, mühendis maaşı yetkili teknisyenden fazlaymışmış. Sen şuanki maaşlar ve sağladığı olanaklarla mühendisi tutabildiğini mi sanıyorsun? Mühendislerden de fırsatını bulan gidiyor.

    • Memur şuradan şuraya gidemez.

    • 4 hafta önce

      Bu şirketteki mühendislerin maksimum yüzde 10’u aldığı maaşı hakediyordur. Gerisi excel mühendisi çok güzel pasta dilimi grafik yaparlar.

    • 4 hafta önce

      Yapma ya kaç tane mühendis istifa etti gitti şirketten göstersene 200 civarı teknisyen istifası vardır kaç mühendis istifa etmiş bu kadar fazla memur mühendisi olan mro şirketi mi bu rahatı bırakıp gider mi yahu adam kaymak maaşa verilerle gerçeklerle gel öyle iskembeden sallama ile olmuyor bu kafa ile daha çok adam kaybedersiniz.Airbus Boeing de zaten dandirik tr universitelerinden mezun masa başı mühendis arıyordu :p

      • 3 hafta önce

        Hocam zaten airbus boeingde CS i muhendis olarak aliyor icin rahat olsun avrupadan sevgilerimle :*

    • 4 hafta önce

      Hakan nereye gidiyosunuz tuvaletemi muhendis olarak yaptiginiz maillerden corba yapip iceriz kardesim hadi afiyet olsun

    • 4 hafta önce

      Piyasada asgari ucreti zor olacak muhendisleri barındıran şirketten nereye gideceksiniz ?

      Cevapla
  38. 4 hafta önce

    Giderlerse gitsinler diyen mantık teknisyenler içinde aynı fikirdedirler
    Havacılık için tekniğin bilgi birikim ve tecrübe gerektiğini bilmiyenlerin yönetmege çalıştıklari bir dönem.

    • 1 hafta önce

      Liyakatin olmadığı yerde ibrikci başları hep kendine çalışır.hak hakkaniyet ve bayrak tasiyicimiza sahip çıkalım.daha iyilerini yapmaya çalışalım.kendi yolcu uçağımızı yamak için hep beraber mücadele edelim.dedikodular,haksızlıklar son bulsun.bizde THY uçak fabrikası kurulması için mücadele edelim.bize yakısan hak edene hakkını vermektir. Bize düşen evlatlarımıza sahip çıkarak milli yolcu uçağımızı THY bünyesinde inşaallah kısa sürede yapilmasına vesile olması dileğiyle tüm çalışanlara sağlik mutluluklar diliyorum.saygilarımla

      Cevapla
  39. 4 hafta önce

    Bu şirketin acilen toplu sözleşmeden çıkması yada performansa bağlı ödeme sistemine geçmesi gerek neden ; operasyonel tahditi olan bir arızayı kaldıranla günde 3 daily yapıp yatan adam aynı maaşı alıyor yapalım tabikide işimiz bu fakat hergün cenazeleri birileri kaldırırken birilerinin sadece daily yazıp geçmesi gerçekten komik ayın 8.de bende 3 lira alıyorum o adamda 3 lira alıyor :)))))

  40. 4 hafta önce

    Eski çalışanları geri getirmek ancak kalıcı çözümler sağlayabilir. Geri dönüşler olmadan çıkışlar engellenemez. Buraya sorunsuz yıllarca hizmet etmiş arkadaşlarımız var. Geri dönmeye ikna edilebilecek kişiler var. Yok saymak yerine yüzünüzü biraz bu tarafa çevirin. En iyi teknisyenlerinizin çoğu gidiyor. Yaptığınız için demiyorum kesin yapmıyorsunuzdur ama teknisyen ilanı açan başka şirketlere bizden teknisyen almayın baskısı falan çözüm olmadığı gibi yetişmiş teknisyenleri faydalı zamanında yurtdışına çıkmak zorunda bırakma haline getirebilir. Eski çalışanlarınızla samimi ilişkiler kurmaya çalışın. Unutmayın burada 10-15 yıl emek verdiler, efendi efendi gittiler. Doğru analizler yapın. İhtiyaçları anlayarak, basit faydalarla bir geri dönüş başlayabilir. Eski haklarını verin, sektördeki tecrübesini sayın ve burada yıllarca CS olarak çalışmış birçok kişiye mesleki fayda sağlamış kişileri işe alırken CS maaşı verin, 6 ay kalite önünde düşük maaşla süründürmeyin. Bu kişilerin de ailesi ve sorumlulukları var. Yıllarca sorunsuz THY de ve sektörde yetkili olarak görev yapmış kişileri şirkete alıştırmak için en az 6 ay bekletmek, kendi yetiştirdiği adamın yanında çırak çıkarmak ile yeniden kazanmak olmaz.

    • 4 hafta önce

      5 yıl logbook tecrübesi yapan 3 ay tip kursuna giden … 10 yıllık CS. 3 aylık hos. Değeri yoktur maalesef…

  41. 4 hafta önce

    Eski bir THY teknik personeli olarak son yıllarda gözlemlediğim sorunları bütün personele mobbing uygulama hiç bir havacılık bilgisi olmayan bilgisiz yöneticiler yeteri kadar lisanslı teknisyen olmamasi maaşların özel şirket ücretlerinin çok altında kalması yazmak gerekirse çok daha fazla sorunlar var

  42. 4 hafta önce

    Bravo sonunda gerçekleri yazan birisi. Arkadaşlarımız işe mutsuz geliyor. Her fırsatta ayrımcılık görüyorlar.

  43. 4 hafta önce

    SHGM lisansını tanıyacağı dedikodusu var, tanırsa eğer bir bu kadar daha insan istifa eder.

  44. 4 hafta önce

    Kalemine saglik

  45. 4 hafta önce

    Merhabalar
    Dünya havacılık sektöründe Pilottan sonra Yetkili Teknisyen gelir ama ne yazık ki ülkemiz de bizler en sondayız 1 ayık Kabin memuru bile bizden kıymetli, THY yönetim kurulu başkanı Pilot ve Kanin memurları ile toplantısına bakın birde bizim Teknisyen arkadaşlar ile olan toplantısına bakın ayrımcılıkığı orada göreceksiniz. Selamlar

  46. 4 hafta önce

    Kaleminize saglik az bile yazmissiniz. Tum THY yonetiminin olaylardan bire bir haberleri var. Kimsenin sirket umrunda degil sadece kendi koltugunun pesindeler.
    Daha cok gitsin kardeslerimiz abilerimiz arkada kalanlar da aglamaya ve dedikoduya devam ederler.

    • 4 hafta önce

      Bizim ülkede guzellik, cilve, dis görunus her zaman zekadan , beceriden önde degerlendirildigi sürece birakin ilerlemeyi her zaman gerilemeye mahkumdur. Bir kabin personeli 6 ayda yetisirken, ya da liseden baba parasi ile pilot olmus kendini astronot sayan pilotumsu varliklar ile sayisiz sinav , teorik egitimler ile surekli sinanan bir meslek grubunu önemsememek tabir yerindeyse kör göze parmak olarak adlandirilabilir. Kabin memuruna da uzaktak teknisyenlik becerileri egitii vererek bu CS eksikligini atlatabilirler diye dusunuyorum. Umarim ellerinde CS aplikasyonu vardir. Tabi yükelem yapacak yeri iyi secmek kaydiyla.

  47. 4 hafta önce

    Biraz hikayeyi detaylandiralim sayin yazar.. Siz typ gibi bir ucubeyle 6 aylik teknisyen yetistirip uni. Lerden mezun olanlari hic sayarsaniz pandemi nedeniyle bircok okul mezunu disarida kalir is bulamaz farkli yerlerdd calisirsa..yetisecek teknisyenler icin altyapi ve calisma suresi pareleldir.. Yani bir teknisyen tek tipte lisanslanmasi minimum 5 yil.. Tabii filoda bircok tip ve motor olunca nasilsa lisans varsa veririz tipi yetkilendiririz mantiginin sonucudur bu. Uzgunum ama ust yoneticileriniz bu konuda yetersiz.. Personel kalsin cabaniz yok.. Maas politikaniz dusuk.. Insana deger yok.. Gidenlere kal denilmiyor..

  48. 4 hafta önce

    Sayin yazar,

    Güzide sirketimizde ayrica ziraat muhendisi olup üst kademe görevlerde yer alan sadece teknisyenden degil pilotlardan bile daha fazla maas alan havaciliktan anlayan bitki , tarim tecrübesi ile ucak kompponentlerini harmanlayan, bakim ve tarim ekosistemini bir araya getiren cok yetenekli calisanlar oldugunu da unutmayin lütfen. Ziraatci ile havacilik ne kadar yan yana gelebiliyorsa üst yönetime önerim pilotluk ile moda tasarimini da ayni kefeye koyarak modaci kardeslerimizi de ust yönetime almalari gerekliligidir.
    Tecrubeli teknisye aslinda ucak bakim mühendisi dostlarimizin daha fazla yurtdisinda lobi olusturarak ülkemizde daha fazla CS i yanlarina cekmeleri konusunda destekliyorum.

    Yolunuz acik olsun.

  49. 4 hafta önce

    Bir idari personelin ne kadar aldığını biliyor musunuz da memura teknisyenden fazla maaş veriliyor diyorsunuz? belki tdp hariç böyle bir durum yok, teknisyen kadar almayı hedefleyen de yok.

    • Şaka mı bu? Yemekhane işlerini ayarlayan memuru bile uzman kadrosuna alıp o minvalde maaş veren bir şirketten bahsediyoruz burda. Adamların ofisinden 8-17 kahkaha sesleri yükseldiğini ben yıllar içindeki tecrübemden biliyorum ve bize ne denli yüksek perdeden baktıklarını da.