THY Teknik ve Onduline, KOBİ’lerle B2B Görüşmeler Yaptı

THY Teknik ve Onduline, KOBİ’lerle B2B Görüşmeler Yaptı

İTO Yan Sanayi Borsası’nın düzenlediği tedarikçi günlerine, köklü Türk firması THY Teknik ve kompozit çatı bileşenleri üreten Fransız firması Onduline konuk oldu. İki firma, online ve B2B masalarında yan sanayici KOBİ’lerle bir araya geldi.

THY Teknik Tedarikçi Günleri: İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası’nın (YSB) düzenlediği ‘tedarikçi günleri’nde iki köklü firma daha, İstanbul’daki yan sanayici firmalarla görüştü. Airbus ve Boeing uçaklarına gövde, motor, yedek güç ünitesi, iniş takımları ve komponent bakım hizmeti veren Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş., ‘THY Teknik Tedarikçi Günleri’ etkinliğiyle İstanbul’daki yan sanayici firmalarla bir araya geldi. THY Teknik; Türkiye’deki firmaların yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden 100’ü aşkın müşteriye İstanbul ve Ankara’daki bakım merkezlerinde bakım ve onarım hizmeti sunuyor.

104 Milyar Dolarlık Pazar: Dünya çapında 500’den fazla MRO (bakım onarım ve ağır bakım) kuruluşu; havayollarında faaliyet gösteren 20 bine yakın uçağa hizmet veriyor. MRO şirketleri, çoğunlukla ticari havayollarından oluşan müşterilerine hizmet sunuyor. Havayollarının bakım harcamaları, toplam harcamalarının yüzde 10’u gibi büyük bir kısmını oluşturuyor. Tüm dünyada bakım ve onarım pazarının büyüklüğü, geçtiğimiz yıl 92.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl ise 104 milyar doları bulması bekleniyor. THY Teknik, tedarikçi günleri kapsamında, kabin içi elektronik komponentler, kabin içi kablaj kitleri, plakart ve etiketler, kabin içi tekstil, kabin içi talaşlı imalat parçaları, kabin içi boya işlemleri, kompozit panel ve apart üretimleri ile kabin içi kaplama işlemleri imalatı yapan Türk sanayicilerle buluştu.

56 Şirketle Görüşme: THY Teknik özellikle, sac ve boru şekillendirme, talaşlı işleme, tel ve yay imalatı, yüzey işlem, plastik enjeksiyon, plastik ekstrüzyon, kauçuk enjeksiyon, kauçuk ekstrüzyon, elektrik, elektronik, kompozit ürünler, makine imalatı yapan firmalarla B2B masasına oturdu. Firma, ayrıca havacılık, denizcilik ve otomotiv sektöründe kabin içi VIP dönüşüm üzerine çalışan firmalarla da görüşme gerçekleştirdi. Etkinlikte, THY Teknik Üretim Organizasyonu Müdürü İsmail Aktepe de bir sunum yaptı. Tedarikçi günlerinde 56 şirket, THY Teknik ile işbirliği imkanlarını görüştü.

Honeywell ile 10 Yıllık Anlaşma: THY Teknik, Amerikan Honeywell ile Boeing 737 MAX, 737 NG ve 787 tipi uçakların ADIRU komponentlerini kapsayan 10 yıllık lisanslı bakım anlaşmasına sahip. THY Teknik, halihazırda APU, HMU, Boeing 737 MAX/NG APU Starter/Jeneratör gibi yüzlerce Honeywell mekanik ve aviyonik komponentlerini kapsayan lisans anlaşmalarına ek olarak geçen sene imzaladığı sözleşmeyle Boeing 737 MAX, 737 NG ve 787 uçaklarına ait ADIRU komponentleri için müşterilerine yetkili bakım merkezi olarak hizmet veriyor.

Uçak Tasarım Sertifikası: THY Teknik, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından verilen Part21 Tasarım Organizasyonu Onayı ile MRO sektörünün yanı sıra tasarım alanında da hizmet sunuyor. Tasarım Organizasyon Onayıyla yolcu uçaklarında kabin içi, aviyonik ve yapısal konularda minör değişiklik-bakım tasarımı gerçekleştiriyor.

Tedarikçiler Nelere Dikkat Etmeli? THY Teknik firmasının tedarikçi adaylarından beklentileri şunlar:

  • ISO 9001 ve AS 9100 belgelerinin olması.
  • Tedarikçilerin her adımının izlenebilir olması.
  • Ürünleri üretecek cihazların izlenebilir olması. (CNC, lazer kesim, lazer engraving vb.)
  • Ham malzemeler için uyumluluk sertifikasyonu hazırlanması.
  • CAD dosyalarının izlenebilir olması.
  • Tedarikçi firmanın yılsonu ya da 6 aylık periyodlarla firmanın genel raporunu oluşturması.

Fransız Çatı Kaplama Üreticisi Türk KOBİ’leri Tercih Ediyor: Fransa menşeli Onduline firması da ‘Onduline Tedarikçi Günleri’ kapsamında Türk firmalarıyla online ortamda görüşme gerçekleştirdi. Hafif çatı kaplama pazarına liderlik eden Onduline, 5 kıtada 100’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Merkezi Fransa’da bulunan ve 1944 yılında kurulan Onduline, İtalya’dan Portekiz’e, Filipinler’den Malezya’ya, Amerika kıtasının yanı sıra Türkiye’de de hizmet veriyor. Firma temsilcileri, İTO’da düzenlenen tedarikçi günlerinde polyester orto reçine, pc reçine, fiberglass ve pul grafit üretimi yapan firmalarla online olarak görüştü.

Exit mobile version