THY Teknik, Endonezya ve Malezya’dan gelen talep üzerine Uzak Doğu’da bakım merkezi açacak. Havacılığın merkezinin doğuya kaydığını belirten THY Teknik Genel Müdürü Ahmet Karaman, “Bize yönelen ciddi bir talep var. 300 uçağı olan bir firmayla görüşüyoruz. 7-8 saatlik uçuşla buraya uçak getirmek zor. Orada hangar açmak istiyoruz” dedi.
Türk Hava Yolları’nın önemli gelir getiren şirketlerinden THY Teknik, Uzak Doğu pazarına açılıyor. 2006 yılında kurulan ve hizmet ağını hızlıca geliştiren THY Teknik, 13 binden fazla Boeing ve Airbus uçak komponentine A’dan Z’ye bakım hizmeti veriyor. THY’nin 330 uçaklık filosunun yanı sıra yurt dışından da büyük talep gören şirket, yurt dışında bakım merkezi açarak bakım ve onarım operasyonlarını genişletmek istiyor.
MALEZYA’DAN DAVET VAR
Antalya’da düzenlenen Eurasia Airshow fuarında sohbet ettiğimiz Türk Hava Yolları Teknik A.Ş Genel Müdürü Ahmet Karaman, uzak lokasyonlardan gelen taleplere, yerinde teknik bakım merkezi açarak cevap vereceklerin söyledi. Yurt dışına açılmaları gerektiğini söyleyen Karaman, “Nasıl Lufthansa yurtdışında Singapur’da Malezya’da, Filipinler’de yer alıyor. Bizim de yer almamız gerekiyor. Bir kaç girişimimiz var. Endonezya ve Malezya’dan ciddi talep var. Körfez ülkelerinden de talep var. Körfez 3 saatlık mesafede. Oradan uçakları Türkiye’ye rahat bir şekilde getirebiliriz. Oysa Uzak Doğu 7-8 saat. Oradan buraya uçak getirmek zor. 300 uçağı olan şirketten talep var. 2023 yılında bin uçak hedefi bulunuyor” dedi.
HAVACILIK MERKEZİ UZAKDOĞU’YA KAYIYOR
Son olarak Romanya devlet havayolu şirketinin bakımını aldıklarını belirten Karaman, “Bugün itibariyle anlaşmaya varıldı. Bu hizmeti İstanbul’daki merkezimizde vereceğiz” dedi. Avrupa pazarının küçüldüğünü belirten Karaman, “Avrupa’da bakım yok. Havacılık Doğu’ya kayıyor. 2025-2030 yılları arasında havacılık merkezi Uzak Doğu olacak. Avrupa büyümüyor artık. Yüzde 1-2’lerde kalıyor. Doğu ülkelerinde ise büyüme oranları yüzde 7-10 arasında” diye konuştu.
SUUDİ HAVAYOLLARI İLK KEZ BAKIMA GELDİ
Geçtiğimiz yıllarda yaz aylarında boşluklar yaşandığını belirten Karaman, bu yıl yaz ayı için yüzde 60-70 doluluk oranına ulaştıklarını kaydetti. THY Teknik’in güven sorunu olmadığını vurgulayan Karaman, şunları kaydetti: “Suudi Arabistan’dan ilk kez uçak bakım işi aldık. Bu yaz 25 uçak THY Teknik hangarlarına bakıma gelecek. Doluluk oranımız yüzde 100’e yaklaştı. Daha şimdiden THY Teknik yaz programı doldu.”
YENİ HAVALİMANI İLE KAPASİTE KATLANACAK
İstanbul Yeni Havalimanı’yla birlikte THY Teknik’in kapasitesinin de katlanacağını belirten Genel Müdür Ahmet Karaman, “Yeni havalimanında THY Teknik hangarlarında aynı anda 45 uçağın bakımını yapabileceğiz. Bunların 25’i geniş gövdeli olabilecek. Bizim merkezimiz Havalimanı’nın ilk faz açılışıyla birlikte hizmete girecek. 4 geniş gövdeli uçağın bakımı yapılabilecek. 2019 yılında A bakımı yaptığımız 10 uçaklı bir hangar daha devreye girecek” dedi.
- 13 bin uçak bakımıyla 1 milyar doları aşan gelir
- Mayıs 2006’da % 100 hissesi Türk Hava Yolları’na ait olarak kurulan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., 6 bin 500’ü aşkın nitelikli elemanla hizmet veriyor. Bulunduğu bölgede bakım-onarım hizmetlerinin bir arada verildiği en büyük kuruluş olan THY Teknik’in İstanbul’da geniş ve dar gövdeli uçaklar için 5 büyük hangarı bir de VIP ve hafif uçaklar hangarı bulunuyor. Ankara’da bir dar gövdeli uçak hangarı; Aydın’da 1 eğitim uçağı hangarı bulunan şirket, 13 binden fazla Boeing ve Airbus uçak komponentine A’dan Z’ye bakım hizmeti sağlıyor. THY Teknik’in yıllık cirosu 1 milyar doların üzerinde.
Havacılıkta bakım önemli
Ana bakımların uçağın yaşına göre yapıldığına dikkat çeken Ahmet Karaman, “Bir uçağın ana bakımı iki hafta ile bir ay arasında sürüyor. Özellikle uçakta motorun belirli kısımları kritik veya ‘ömürlük malzeme’ dediğimiz malzemelerden oluşuyor. Bunlar saat, iniş kalkış sayısı veya tarihe göre takip edilir. Günü geldiği zaman değiştirilir. Bozulması veya arızalanması beklenmez. Çünkü uçak bakımı havacılık açısından çok önemli” diye konuştu.