THY, nerden koşuyor?

Malumunuz olduğu üzere,Milli havayolumuz THY 72 seneyi aşmış tecrübesi ile ülkemizin en saygın kuruluşlarından biridir..Türk sivil havacılığımızın duayeni pozisyonunda, senelerdir ne derse doğrudur mantığı ile Türk sivil havacılığını bile yönlendiren bir şirket..hatta,SHGM nin bile düne kadar THY’ye danışmadan her hangi bir karar alamadığını eski havacılar bilir.
Ülkemizde gerçek Ticari sivil havacılık ,1986 yılında İstanbul havayollarının kuruluşu ile başlar. Bu şirketimizin kuruluşu ile onlarca özel havayolu şirketi birbiri ardına faaliyet izni almış, fakat maalesef birbiri ardından faaliyetlerini değişik nedenlerden ötürü durdurma durumunda kalmışlardır..Bu faaliyetlerini neden durdukları ve nerde yanlışlar yapıldığı apayrı bir tartışma konusu olup şu anki yazacağım konu ile alakası olmadığından bu konuyu müsaadenizle başka bir yazıma ertelemek istiyorum.
Gelelim THY nin bugününe ve geleceğine yönelik yapılan eğerlendirmelere.
Şu anki THY yönetimi diyor ki, en kısa zamanda dünyanın ilk 10 şirketi arasına gireceğiz ve en kısa zamanda 124 uçaklık bir filo ile hizmetinizde olacağız.
Harika bir haber,Tüylerimiz diken diken oluyor bu iddialı konuşma karşısında. Hangi Türk vatandaşı bu güzel habere sevinmez ve desteklemez ki zaten…Demek ki ,THY artık kendini Ülkemiz sınırları dışına taşıyor ve benim rakibim Dünya devleri diyor.. Çoktandır beklediğimiz bu sevindirici haber karsısında duygulanmamak mümkün değil…
Bardağın bir yüzünden bakılarak anlatılan bu yükseliş trendine yönelik iddialı görüşler, yapılan uygulamaların beklentilere örtüşmesi açısından şaşkınlık yaratıyor. Şöyle ki, THY artık kendini Devler ligine hazırlıyorsa,davranışları ve beklentileri Dev olmaya yakışır olmalı.. Yani,kendine rakip seçtiği şirketler hepimizin yakından tanıdığı dev şirketler.CATHAY PASİFİC,DELTA,LUFTHANSA,BRİTİSH AİRWAYS,vb… Bu büyük beklenti yüzünden,oyunu kuralına uygun oynamalı,Yeni kurulan bir özel havayolunun ölmeme adına uygulamak zorunda kaldığı iç hatlardaki bilet fiyatlarındaki indirime sadece gülümsemeli ve onu kendine rakip görmemeli.. Ve onla rekabet etme yerine kendi bilet fiyatlarında bir değişiklik yapmayarak ben THY’yim diyebilmeli..
Kendi fiyat politikalarını,sefer sayılarını,uçulacak parkurları onlara göre değil THY’nin kendi politikalarına ve isminin büyüklüğüne göre belirlemeli..
Ayrıca, HABOM gibi büyük bir projeye imza atan THY, Uçak Bakım hizmetlerinden para kazanmak istiyorsa ve bunda gerçekten samimiyse su anda kendi filosuna bile yeterli olmayan tüm yetişmiş Teknisyenini kaynak israfı olacağını bile bile resen emekliliğe sürüklememeli yada zorlamamalı. Eğer, Habom projesi bir şekilde maddi olanaklar yüzünden tıkandıysa bu projeyi halka açacak çalışmalar içinde olmalı veya ,Türkiye’deki tüm özel havayolu şirketlerinin de güçleri veya büyüklükleri orantısında hisse alabilecekleri çok ortaklıklı Dev bir şirkete dönüştürülmeli..
Personel giderlerinden şikayet edip, çözümü kendince maliyeti pahalı elemanı çıkartıp yerine ucuz eleman alarak çözme yoluna gittiğinde, kaliteden ödün vereceğini bilmeli.”.Ucuz Etin Yahnisi yavan olur “atasözünü hiç aklından çıkartmamalı.
Değerli okurlar,
Hepimizin yakından tanıdığı büyük markalar vardır. Bu markalar marka olma aşamasına kadar büyük badireler atlatmış ve büyük bedeller ödemiştir. Ama sonunda marka olmayı becerebilmiştirler.
Marka dediğimizde aklıma mesela Rolex,Cartier,Piaget vb. gibi firmalar geliyor. Bu dev firmalar ürünlerini inanılmaz fiyatlara sattıkları halde hiç bir zaman iflasın eşiğine gelmedikleri gibi karlılık marjını gittikçe yükseltmektedirler.. Çünkü onların alıcı kitlesi hiç bir zaman düşmemekte aksine her gecen gün yükselmektedir..100 milyon TL’ye alacağınız saat işinizi görürken neden 35000usd vererek bir Rolex alınır anlaşılmaz gibi görünse de bu markaların bol sayıda alıcı buldukları bir gerçektir.
Yükte hafif,pahada ağır mal üretiminin en yoğun olarak uygulandığı İsviçre ve Fransa tüm dünyayı bu ve bunun gibi lux markalarıyla adeta sömürmektedir.. Dünyada satılan bütün kozmetik mamuller, parfümler, kaliteli kalem ve saatler, aksesuarlar hep bu ülkelerin mamulüdür ve bu markalaşmanın getirdiği imaj sonucudur.
Burada gelmek istediğim nokta, yukarda yazdığım konu ile aslında aynı. Marka olan Markalığına layık hareket edecek ve marka olmanın olmazsa olmazlığına göre hareket edecektir.
Milli havayolumuz THY Ülkemizde bir markadır. Kalitesi, büyüklüğü, saygınlığı tartışılmaz. Onun rakibi olabilmek Ülkemizde su anda mümkün gözükmemektedir. Başka şirketler 50 milyona uçacaksa, THY aynı hattı 150 milyona uçmalıdır. Çünkü THY’nin marka olmasının bir maliyeti vardır. nasıl bir Rolex kendini Swatch la mukayese edip onu kendine muhatap almıyorsa, THY de yeni yeni filizlenen özel havayolu şirketlerini kendine muhatap almamalıdır. Bu politika ile inanın THY daha çok kazanacak ve ben THY’yim demenin gururunu, keyfini sürdürecektir.
Aksi takdirde,100 liraya uçarken bilet fiyatını 80 liraya çekipte sonunda yolcu sayımı %20 artırdım diye gururlanırsan, birisi gelir derki, kasana giren para 100 liraya uçarken de aynıydı, 80 liraya uçarken de aynı. Artış yok. Sen bu arada üzümü yemedin, bağcıyı dövdün. Üstelik, uçağını yordun, bakım periyodunu yaklaştırdın, fazla yakıt yaktın gibi bir çok soruya muhatap olursun. . Ama dersen ki, ben hem pahalı hem de ucuz uçuş yapmak istiyorum. Her iki kitleye de hitap etmeliyim. O halde oyun tarzının değişmesi gerekiyor.
Devler Ligine şöyle bir bakalım isterseniz. THY’nin rakibi olması gereken LUFTHANSA ne yapıyor. %49,9 u kendinde olmak kaydıyla Germanwings şirketini kuruyor. Bu şirket çok ucuza carter seferleri yapacak. Gaye, burada hem LUFTHANSA markasının saygınlığı korumak o isimle ucuz uçmamak hem de başka paravan isimle ucuz bilet yolcusuna hizmet vermek yani tasarruflu uçmak.
Sen sevgili THY, madem hem Devler Liginde hem de iç piyasada oynamak istiyorsun. kur sende bir mesela Turkishwings veya başka bir isimle bir paravan şirket, hem Türkiye liginde hem de şampiyon klüplerde oyna dur..
Hatta daha da ileri git çağır, Cankut Bagana yı, çağır Ali Sabancı yı,çağır Vural Öğer’i deki onlara, bakın LUFTHANSA, Germanwings diye bir şirket kurdu..niyeti, Türkiye’ye çok ucuza uçmak ve Türkiye’deki iç pazarı ilerde ele geçirmek.
Zaten Ülkemize gelen turisti biz THY ve siz özel havayolu şirketleri hepimiz bir olsak bile karşılayamıyoruz. Pazarı onlara kaptırmayalım. Üstelik, birde birbirimizle boğuşuyoruz. Gelin hep beraber ucuz maliyetli uçuş yapabilecek bir şirket kuralım, istihdam yaratalım. Pasta büyük nasıl olsa hepimiz doyalım.. Kabul mü etmediler, o halde sen kur bu şirketi sevgili THY .Her kesime hitap et. yani portföyünde Rolex in de olsun Swatch unda..
Saygılarımla…

Exit mobile version