CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, THY Doco şirketinin sendikalaştığı gerekçesiyle işten çıkardığı 122 kişinin durumuna ilişkin TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.
İşçilerin “performans yetersizliği” bahanesiyle işten çıkarıldığının belirtildiği önergede CHP’li Erdem, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a “Hak talep etmek suç mudur?” sorusunu yöneltti.
CHP’li Erdem’in soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“12.11.2016 tarihinde THY iştiraki olan Turkish Doco şirketinde çalışan 122 kişi “performans yetersizliği” gerekçe gösterilerek çıkarılmıştır. Ancak bahsi geçen kişilerin sendikalaşma girişiminin hemen akabinde tazminatsız işten çıkarılması yazılı ve sosyal medyada THY Doco yönetiminin ‘sendika ve hak mücadelesine’ yönelik engelleme, korkutma ve gözdağı girişimi olarak yorumlanmıştır.”
Bu çerçeveden hareketle;
1. Anayasal güvence altında olmasına rağmen sendikalaşma hakkından dolayı insanların işten çıkarılması hangi hukuki mevzuata dayandırılmaktadır? Hak talep etmek suç mudur?
2.İlgili kişilerin DİSK’in Dev Turizm İş koluna üyeliği gerçekleştirmeye çalışırken tespit edilip işten çıkarıldığı haberleri doğru mudur?
ERDEM: OHAL BAHANESİYLE KAÇ SENDİKA VE DERNEK KAPATILMIŞTIR?
3.Hisselerinin bir kısmı kamuya ait olan THY Doco şirket yönetiminin etik olmayan bu işlemine karşı herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
4.Altı ayı dolmadan tazminatsız işten çıkarılan uçan aşçı ve uçan servis şeflerinin manevi zararları tazmin edilecek midir?
5.Şirketin kâr etsin diye canını hiçe sayarak terörün, iç savaşın, sıtmanın olduğu ülkelere çalışmaya gönderilen emekçilerin ekonomik kriz tablosunda en çok çalışmaya ihtiyacı olduğu zamanda çeşitli bahanelerle işten çıkarılması doğru mudur?
6.15 Temmuz itibariyle kaç sendika ve dernek OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla kapatılmıştır? Aynı tarihten bugüne bulunduğu sendikadan çeşitli nedenlerle ayrılan kişi sayısı kaçtır?