THY’nin olağan genel kurulu 26.03.2021 günü yapıldı. Şimdiye kadar her genel kurulda yer alıp şirket ile ilgili olumlu veya olumsuz gelişmeleri sorgulamanın yanı sıra temenni ve dilekler bölümünde mutlaka çalışanların sorunlarına yönelik konuşma yapmaktayım.
Başkaları gibi, haberlerinde veya köşe yazılarında atıp tutan ama iş er meydanına (genel kurul) gelince kaçacak yer arayan gazeteci bozuntularından değilimdir. Ne yazıp söylediysem arkasında olup, yazdığım cümleleri yüzlerine de söyleyebilecek ortam bulduğumda (genel kurul) mutlaka katılır ve söz alıp aynı düşüncemi yüzlerine de söylerim.
Bu genel kurulda da aynı görevi üstlendim. THY’nin pandemi sürecinin, diğer Avrupa ülkelerine göre daha başarılı göründüğünü ve pandemiye rağmen, THY’nin Avrupa’da en çok uçuş yapan şirket olmasının yanı sıra kargoda ki hamlelerinde de rakiplerinin üstünde yer aldığını belirterek, siz çalışanlara verdiğim söz üzerine konuşmamı devam ettirerek, Pandemi dönemine çalışanların ters ayak üstünde yakalandıklarını, bu nedenle daha önce normal şartlara göre yaptıkları borçları ( mülk, araba ve çocuklarının eğitim masrafları) ödeyemez hala geldiklerinden söz ettim.
Pandemi dönemi bittiğinde ve şirket düze çıktığında, çalışanların mutlaka eski pozisyonlarına getirilmesinin öneminden bahsettim.
Bu pandemi döneminde en çok Teknik A.Ş çalışanlarının mağduriyeti oluştuğunu ve ilk planda teknik çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde görüş ilettim. Çoktan çok, azdan az, ücret kesme modelini uygulayan THY’nin bu sistemde unuttuğu konu, çoktan çok, azdan az kesilme yapılırken, az ücretin minimumlarda olması nedeniyle, çok az bir kesintinin bile onları asgari ücret pozisyonuna sokacağının düşünülmemiş olması olsa gerek…
Bu konunun yanı sıra THY ile Teknik A.Ş’nin sanki ayrı bir şirket (%100 THY olmasına rağmen) gibi görülmesinin, çalışanları, üvey evlat pozisyonuna düşürdüğünü ve THY’nin pass bilet uygulamasında bu yanlışın bariz şekilde net olarak görülebileceğinin yanlışını bir kez daha gündeme getirerek, İlker Aycı’dan üstünde çalışacağım sözünü aldım.
Bu arada Genel kurulda bir yönetim kurulu üyesi değil iki yönetim kurulu üyesi resmileşti.
Bildiğiniz üzere Ogün Şanlıer’in 31.03.2020 tarihinde THY yönetim kurulundan istifa etmesi sebebiyle yerine Melih Şükrü Ecertaş atanmıştı. Bu genel kurulda ise geçici atama seçime dönüştürülmüş oldu.
Yine bugünkü genel kurulda Murat Şeker’in de yönetim kurulu üyeliği de onaylanmış durumda. Kısaca iki yönetim kurulu üyesi birlikte yönetim kurulu üyesidir.