THY

THY Gayrimenkul Yatırım AŞ Personelini İstanbul Kuzeyine Taşımalı..Teknisyenin En Büyük Düşmanı Yine Kendi Polemikleri Olmasın..Maaşına %20-30 sınav ücretine %300 Zam Adil Mi?

Değerli Okurlar,

Depremin yaralarına sarmaya acılarını azaltmaya çokça uğraştığımız bugünlerde THY’nin hem istihdam hem de konut edindirme projesi ve tahliyelere verdikleri katkı herkesçe çok takdir edilmişti. Yapılan nakdi yardım ve söz verildiği gibi kâr payının bir ay önden ödenmeye başlanması da ayrı bir memnuniyet yarattı. Dileriz taşeronlarda beklediği hayırlı haberleri bir an evvel alır ve bu hayırlı haber bu zor günlerde kendilerine rahat bir nefes aldırır.

Başta yeni havalimanı inşasıyla başlayan ve daha sonrasında çevreye etkileri açısından çokça tartışma konusu olan Kanal İstanbul Projesi depremin ardından İstanbul’daki konutlaşmanın kuzeye doğru kaydırılması konusunu tekrardan gündeme getirdi. Ulaşımın afet arama kurtarma faaliyetleri için ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu bakımdan personel hizmetlerinin aksamaması için aileleriyle güvende olmaları gerekir. Bence daha önceden gündeme gelen ama daha sonra raflara kaldırılan THY GAYRI MENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI projesi tekrardan gündeme getirilmeli.

O dönem satın alınan arazi ve şimdiki Bakan Bey’in imza töreniyle duyurulan projenin bir an önce hızlıca hayata geçirilmesi gerekiyor. THY çalışanlarına uygun ödeme seçenekleri ile o bölgelerde ikamet imkânı sunulmalı. Hatta bu imkânın Sabiha Gökçen bölgesi içinde mutlaka gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylesi sosyal ve toplumsal konularda hayati önemi olan projelerin THY gibi büyük markaların öncülüğünde yapılarak her alanda teşvik edilmesi gerekir.

Aksi halde bu fahiş fiyat ortamında çalışanların uzunca yıllar bir konut sahibi olması mümkün değil. Personelin depreme dayanıksız sağlıksız yerlerde ikametleri durumunda olası bir İstanbul depreminde personel yetersizliğinin havadaki trafiği de çok olumsuz etkileyeceği için operasyon felcinin yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Havacılık sektörünün güvenlik, arama kurtarma, insani yardım ve yolcu taşıma gibi faaliyetleri noktasındaki stratejik önemi asla göz ardı edilmemeli.

Ayrıca çalışan kadınlar ve anneler için havalimanları içinde bir yaşam habitatı oluşturulmalı. Çocukları için işyerlerine yakın güvenli okul ve kreşlerde eğitimlerinin idame edilebilmesi sağlanmalı. Sendikalar ve dernekler bu konuda mutlaka projeler geliştirerek havayolu şirketleri ile yeni şehirlerin yeni yaşam alanlarının oluşturulmasına destek vermeli. Oralardaki hizmetin aksamadan yürütülmesi için depreme dayanıklı güvenli şehirlerin kurulmasına mutlaka öncü olmalılar.

Geçtiğimiz hafta çokça eleştiri ve tepki alan SHGM düzenlemesinin yarattığı deprem halen sürüyor. Anlıyorum ki haklı gerekçelerle ya da niyetlerle personel kalitesini arttırmaya yönelik atılan bu adımın kademeli olarak aşama aşama hayata geçirilmesi bekleniyordu.

Maalesef bunu açıkça dile getirmek zorundayım eski UTED yönetimindeki bazı arkadaşlar bu Sivil Havacılık Okulu ve EASA lisanslı teknisyen ayrımını çokça dile getirip bu ayrıştırmaya neden oldular. Hatta bunu sendika ve toplu sözleşme masalarındaki taleplere yansıtacak kadar ileri gittiler. Bunu çok ama çok anlamsız kavgalara neden olacak sektöre zararlı bir anlayış olarak görüyorum.

Son yıllarda hepimizin de gururla övündüğü bu okul mezunu arkadaşlarımızın kaliteyi sadece bir diploma kağıdına indirgememesi gerektiğini düşünüyorum. Sivil havacılık okulundan da mezun olup pekala işinde yetersiz ve verimsiz insanlar olabileceği gibi başka teknik eğitim okullarından mezun olup bu mesleğe kendini adayarak büyük başarılara imza atanlarda olabilir. Bu ne okul mezunlarını değersizleştirmeye ya da kötülemeye emsal olabilir. Ne de sektöre başka okullardan gelenleri yermeye değersizleştirmeye bir gerekçe olarak sunulabilir.

Mesele şu an sivil havacılık okulundan mezun kardeşlerimiz haklı olarak bazı modüllerden muaf olarak kendi eğitim müfredatı çerçevesinde lisanlarını muafiyetle alıyorlar. Buralardaki mesleki İngilizce eğitimi ve mesleki terminoloji onlara büyük bir avantaj sağlıyor. Bu sektöre farklı mesleki okullardan gelenler ilk başta zorlandığı için doğal olarak daha çok çaba göstermeleri gerekiyor. Lisanlarını sil baştan modüllere girip, uzun ve daha zor bir süreçle alabiliyorlar. Bu nedenle sivil havacılık otoritemizin koyduğu kurallar veya sınavların zorluğu çoğu kişiyi yurtdışında EASA lisansı almaya yönlendiriyor.

Tabii burada tüm dünyanın tanıdığı bir lisansın her ülkede edinme koşulları aynı olmadığı için bu seferde paralı parasız lisans kavgası çıkarılıyor. Açıkçası yine teknisyenlerin kendi aralarında rekabetle yarattıkları bu tartışma ve kavgalar yine kendilerine katı kurallar ve yaptırımlar olarak geri dönüyor. Burada gerek dernek ve sendikalarda rolü olan arkadaşların çok dikkatli bir dil kullanması ve bu tartışmaları asla körüklememesi gerekiyordu. Sizler bölen parçalayan değil birleştiren ve uzlaştıran olmalısınız.

Gelelim mevcut düzen ve uygulamanın neden olacağı ya da yaratacağı sıkıntılara. Başta THY Teknik olmak üzere birçok MRO firmasında yetkili olup hangarda işini çok büyük bir özveri ve başarı ile yapan özellikle eski tecrübeli çalışanlar bu dil puanı olayından çok dertli.

Haklı olarak bu sınavı belli bir yaştan sonra ders çalışarak geçmek onlara çok ağır gelebilir. Bu koşulu sağlamaları çok uzun bir zamanda alabilir. Sayıları 2000’lere yaklaşan bu kişilerin önlerine daha kolay seçenekler sunulmaması durumunda ellerindeki yetkili personel sayısı düşecek, belki yetkili eleman krizi bile yaşanacak. Bence bu konunun tüm etkilerinin, paydaşlar ile konuşulup ele alınarak hayata geçirilmesi gerekir. Yoksa tabii ki hayati önem arz eden işi yapanların dil bilgisi ve eğitimi ile yetkinliği çok çok önemli. Buna kimsenin ilkesel olarak karşı çıkması zaten mümkün değil.

Başka bir eleştiri konusu da THY’nin İngilizce sınavına yapılan %300 civarında zam. Buna açıkçası çok üzüldüm. Böylesi bir uygulamada bir personelin kendi şirketi tarafından kaynak ya da müşteri olarak değerlendirilmesi sanırım çok rencide edici olsa gerek. Sınav maliyetlerinin bile talep edilirken kolaylık sağlanması gerekirken dış müşteri olarak muamele görmeleri çok büyük haksızlık olur. Sınav bedelini 300TL’lerden 900 Küsür TL’lere çıkarmak hele de bu ağır ekonomik şartlarda bence hiç adil olmamış. İnanıyorum ki şirket yetkilileri bu konuda acil bir karar alarak en azından kendi personeline bir kolaylık sunacaktır.

Son olarak THY, 2022 yılını 2,7 milyar USD Net Kâr ile tamamladı. Böylelikle THY üst üste altıncı çeyrekte de net kâr kaydetmiş oldu. Bilançoyu incelediğimizde 2019 yılına göre yurtiçi toplam uçuş sayısı, Arz Edilen Koltuk KM, Gelir Başına Yolcu KM verilerinde %10’dan fazla, yurtiçi taşınan yolcu sayısında %16.3 ve yurtdışı toplam uçuş sayısında %3 gerileme varken, yurtdışı taşınan yolcu sayısındaki %5.7, Arz Edilen Koltuk KM’deki %9.9 ve Gelir Başına Yolcu KM’deki %8.6 oranlarındaki artış ile birlikte yük taşımacılığındaki %8.7’lik tonaj artışı net karı 2019 yılına göre 585 Milyon USD’den, 2022 yılında 2,716 Milyar USD’ye getirmiş. Çok detaya inmeden yurtdışı yolcu taşımacılığında uzun mesafe uçuşların artış oranı başta olmak üzere kargo tonajındaki artış, bu büyük karı getiren başlıca sebep olmuş. Ayrıca FAVKÖK (faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar)’deki (EBITDAR) %73.1’lik artışı da unutmamak lazım. Gördüğümüz üzere THY için finansal olarak her şey iyi gidiyor umuyoruz ki bayrak taşıyıcı havayolumuz 2023 yılını da aynı şekilde finansal olarak iyi geçirecektir…
Hepinize sağlık ve huzur dolu bir hafta dilerim…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 2 yıl önce

    Konu projesi fikrini destekliyorum. THY personeline özel bir toplu konut projesi yapmalı. 20 sene maaştan keserek ödemeyi almalı.

  2. 2 yıl önce

    Bağcılar meslek lisesi de seninle aynı modellerden muaf oluyor. Fakülteyi boşuna okumussun

  3. 2 yıl önce

    thy teknik aşde modül sınavları için ilk eğitim ve sınav ücretsiz. Kim kimi neye itiyor ? bu sınavlar uçak teknisyeni olmak için var zaten. çok zor olsa da yapmamız gerekmiyor mu abiler ? ne demek zor olduğu için yurtdışından easa almaya yönlendiriliyor ?
    yahu kafayı peynir ekmekle mi yediniz. çocuklar şirketin sınavlarına çalışmak için yıllık izin alıyorlar. diğer zekiler de yunana gidip modül vermek için.
    sizi birileri çok fena kandırıyor.
    yapmayın etmeyin. bu insanların bir tane savunulacak tarafları yok. yok yok .
    kolaya kaçtılar , hile hurdayla para verip modül sınavını geçtiler şimdi mağdur oldular.
    2016da hata patladığında aklınız nerdeydi ? ben söyliyeyim size adria technik ten modül sınavı vermek için uğraşıyordunuz. bu mesleği yapmaya layık değilsiniz beyler. çok net.

27 Yorum

  1. Yapmayın Allah aşkına yaaa. Kendi dilimizdeki dokümanları kullanarak bakım yapabilir miyiz? Elbette hayır zira havacılık dili ingilizce. Peki dil yeterliliği olmadan bakım kartının steplerini nasıl doğru uygulayacağız?
    Diğer bir husus. “Modüllerdeki zorluk yüzünden esasa ya yönelim oldu” diyorsunuz. Allah aşkına kendi dilindeki modülleri geçemeyen birisi nasıl olurda easa onaylı bir kuruluştan İngilizce olarak modülleri geçebilir? Bu kişi nasıl olurda YDS den 55 puan alamaz?
    Bunun sır olamadığıni easa lisanslarının naylon sınavlarla ücret karşılığında verildiğini sağır sultan bile duymuş iken. Shgm nin duymaması, bunun için tedbir almaması akla sığar mı?
    Şahsi düşüncem 55 puan bakım yapan, task kartını okuyup anlayan ve ona göre bakım yapan bir personel için yüksek bir rakam değil. Üstelik 3 yıl içinde süre tanınması muazzam bir jest. Daha napsin Allah aşkına

  2. Bak kardeşim benim easa ve shgm lisansım var. Benim zamanımda shgm thy den sınav yetkisini aldı sadece anadolu üniversitesine gitmek zorunluluğu vardı. 9 ders (11 dahil) geçmişken sınavlar iptal oldu. Eskişehire gidemeyeceğim için bütün sınavlara easadan girdim ve önce ders işlenip sonra sınav yaptılar. Hanginiz böyle bir eğitim aldınız bilmiyorum? Şu an olaylar farklı parayı ver al herkes biliyor ama sapla samanı karıştırmayın. 8 sene olmuş ben bu sınavları vereli. Hala gözüm kapalı geçebileceğimi düşünüyorum ama hiç işime yaramayan bir ton bilgiyi unuttum haliyle. Karma diyorsunuz, Bana 2xxx çeliğinin alaşımını ısıl işlemini falan sorarsan bilemem ve çalışmak zorunda da değilim. Senin yetki verdiğin bir eğitim kuruluşundan aldığım sertifikayı şimdi tanımıyorum diyemezsin. Her türlü yasaya ters

  3. 2 yıl önce

    Allah aşkına, çakma çakma modüllere girdiniz, çakma yunanistan/romanya/bulgaristan lisanslarını aldınız. Yunanistan lisanslılar havacılık sektörü için büyük bir safety riski oluşturuyor. SHGM’nin eline sağlık. Bu konuya bir neşter atılması gerekliydi. Çok iyi de oldu çok güzelde oldu tamam mı?
    Adamlar kolaya kaçamaya o kadar alışmış ki, kuralları onların profiline göre yazılmasını istiyorlar. Oldu canım, istersen söyle yazsınlar. Sadece EASA lisanslı personel, onaylayıcı personel olabilir. EASA lisanslı personelden dil yeterlililiği aranmaz.

  4. 2 yıl önce

    Ortada bir genelge var..genelge herm karma modul sinavini hemde ingilizce seviyesini sorguluyor..karma sinav dan hic yazinizda bahsetmemissiniz..halbuki sisteme etkisi en fazla olan karma modul sinavi ,cunku 01.01.2024 ten itibaren yapilacak icerik belli degil kimleri kapsayacak belli degil nerede ne sekilde yapilacak belli degil..eski genelge iptal oldugu icin sirketler yeni yetkilendirmeyi bile yapamiyorlar..kaldiki karma dan kalan biri icin temdit edilmez denilmekte ne zamana kadar ve yaptirimi belli degil…bunun bir cezasi olmak zorunda..ya eski sisteme gore 6 ay askiya alma tekrarinda lisans iptaline gidilmesi grrekir yada baska bir sekilde tanimlanmasi gerekir..buda airwortness i etkiler..geriye donuk islerin guvenilirligini sorgulatir.e o zaman teknsiyenin eski islerinim tekrari yapilmasi gerekmez mi..kaliteler son 5 yili sakliyor ..hepsinden onemlisi easa kendisinden alinan part 147 modul sertifikasini gecemediginde ne islem uygular…yaptirimi ne olur..geri donuk nasil bir islem istenir..

    Cevapla
  5. 2 yıl önce

    thy teknik aşde modül sınavları için ilk eğitim ve sınav ücretsiz. Kim kimi neye itiyor ? bu sınavlar uçak teknisyeni olmak için var zaten. çok zor olsa da yapmamız gerekmiyor mu abiler ? ne demek zor olduğu için yurtdışından easa almaya yönlendiriliyor ?
    yahu kafayı peynir ekmekle mi yediniz. çocuklar şirketin sınavlarına çalışmak için yıllık izin alıyorlar. diğer zekiler de yunana gidip modül vermek için.
    sizi birileri çok fena kandırıyor.
    yapmayın etmeyin. bu insanların bir tane savunulacak tarafları yok. yok yok .
    kolaya kaçtılar , hile hurdayla para verip modül sınavını geçtiler şimdi mağdur oldular.
    2016da hata patladığında aklınız nerdeydi ? ben söyliyeyim size adria technik ten modül sınavı vermek için uğraşıyordunuz. bu mesleği yapmaya layık değilsiniz beyler. çok net.

  6. 2 yıl önce

    ABicim çalışın girin sınavlara , en yakın shyoludan rica edin sizi şirketin modül sınavlarına çalıştırsın.yds 75 üstü olan bir çok shyolu var. dil konusunda da yardımcı olurlar. sahtekarlıklar yaparak modül sınavını vermeye benzemez bu iş. dua edin shgm mülakata falan çağırmasın.

    fetöcülerin kpss sorularını çalmalarından ne farkınız var ? utanmadan bir de cimer e falan şikayet ediyorlar. gidin bir daha girin verin şirkette. ne ağlıyonuz

    • 2 yıl önce

      Sevgili teknisyen arkadasim..basit bir iki soruya cevap istesem…malum otorite modul sinav merkezleri olmadigi icin easa part 66 modul yerlerinden alinan modulleri kabul etti…insanlar bu modullerle lisans aldi..ardindan tip aldi(tip chapter gecis notu 75)bunlari sirketlerin kaliteleri shgm ye onaya gonderdi ve onaydan sonra teknisyenler yetkili c/s,s/s olarak crs verdiler..simdi karma modulde kalan birisi icin sen nr yapilabilir dusun derim..1 yol var..geri donuk olarsk tum islerin tekrari,el mecbur..veya yok sayma..lisans iptali…e peki adam gercekten de ucusa elverisliligi tehlikeye atmis yetersiz degilmi..gene yapilan islerin tekrari gerekmiyormu..base veya line da geri donuk islerin tekrari icin tum filonun yere indirilmesi gerekiyor…attigin tas kusu urkutuyor mu…veya basks bir yol olabilirmiydi…lutfen part 147 ve 145 gerekliliklerini karistirmayalim…easa yaptirimlarini da hatirlayalim…elbette haklisin ama bu turk sivil haavaciliginda yaratacagi tahribati da goz onune alalim derim…olay sadece ingilizce degil
      Umarim anlatabildim…yok anlamadiysaniz lutfen easa yi takip edin…ug leri ve yaptirimlarini istediginiz takdirde sizinle paylasirim

      Cevapla
      • 2 yıl önce

        Evet alttan alttan tehdiy ediyorsunuz yani ? Sen zamanında tanımıştın , bana yetki de verdiniz.Ama benim yetersiz olduğum ortaya çıkarsa uçakları yere indirmen gerekir o yüzden çok da şey yapma demek istiyorsunuz .Aman hocam sizin yetersizliğiniz ortaya çıkmasın üç maymun yapalım hepimiz .
        Bence bu işe kim göz yumduysa hepsi adalet karşısında cezasını çekmeli. Rüşvet verip kurs düzenleyen de , rüşveti alıp denetlemesini yapmayan da , parayı verip modülü geçen de , yetersiz personeli yetkilendiren de.Hepsi ama hepsi

  7. 2 yıl önce

    Tolga bey insanlar tarafından yanlış yönlendiriliyorsunuz.kimsenin kimseye düşman olduğu yok.
    Ben boardumdaki teknisyenlere baktığımda şunu görüyorum. Havacılık ile ilgili okullardan gelmeyip teknisyen olanların bie çoğu modül sınavlarını easa kuruluşlarından vermişler.biz thy teknik sınav yetkisini aldıktan sonra modül sınavı için sınava girecek kardeşlerimize çok öğütler verdik ve destekledik. Ne idüğü belli olmayan ,daha önce sorunlar yaşanan sınavlar

    • 2 yıl önce

      Sayın Okurumuz,

      Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Ben okurlarimdan gelen bilgileri inceleyip süzgeçten gecirdikten sonra yazıyorum. Yüzlerce mesaj içerisinden çıkarım yapıyorum ve siz değerli okurlarımıza destek olmak amaçlı yazıyorum. Yonlendirilme konusunu kabul etmiyorum çünkü bilgilerim dahilinde yazıyorum ve bu bilgiyi ortaya koyacak doneyi elde edebiliyorum. Kimsenin kimseye düşman olduğunu söylemedim. Ayrışma var ifadesini kullandım ve bu ayrışmanın sebeplerini yazdım. Tekrardan yorumunuz için teşekkür ediyorum,

    • 2 yıl önce

      Sevgili bas tek…lutfen kurallari tekrar gozden gecirin..sh66 yaptirimlarini easa kurallarini ve hbl66 genelgesini….sonra tekrar konusalim..
      Bas teknisyen olarak moe kursu aldiginizi dusunuyorum…yeterlilik konusu ve geri donuk olarak yaptirimlari goz onune alirsaniz ne demek istedigimi anlarsiniz.

      Cevapla
  8. 2 yıl önce

    Konu projesi fikrini destekliyorum. THY personeline özel bir toplu konut projesi yapmalı. 20 sene maaştan keserek ödemeyi almalı.

  9. 2 yıl önce

    Sivil havacılık okulu ve easa lisansi ayrımı çok ama çok yapıldı. Tubec i en iyi icraat bulan eski yönetim içini biraz olsun doldurmayı basaramadi

  10. 2 yıl önce

    Ben 2000 lere ulaşan calisanlardanim. Yorumunuz çok doğru uygulamanın yanlış olduğunu düşünmüyorum ama geçiş aşamasının beceriksizliği eski yönetim yüzündendir

  11. 2 yıl önce

    Shyo

    • 2 yıl önce

      Bağcılar meslek lisesi de seninle aynı modellerden muaf oluyor. Fakülteyi boşuna okumussun

  12. 2 yıl önce

    Gündemi çok yakından takip ediyorsunuz Tolga Bey her söylediğinizi katiliyorum. THY analizi ise çarpıcı olmus

    • 2 yıl önce

      Yönetmelik dediğiniz metin bir günde değişir.Yakin zamanda yapılan değişikliğin duyurusu yapılır.Tum mro sirketlerinde yetki bazlı gereklilik seviyesinin altında kalıyor.Easa ya bir sikayete bakar.Aksamina eski yönetmelik devam diye açıklanır

      • 2 yıl önce

        Et abicim o zaman.adam senin teknisyenliğinden şüphe duyuyor.easa gel bakalım kardeş atel olmayan yersen dumaz çıkmaz dediğinde apışıp kalırsınız ama dimi? Çünkü bu mesleğe ihanet ettiniz.

        Cevapla
  13. 2 yıl önce

    Emin olun bu dil sınavını belirleyenler masa başı işsiz gücsüz kişilerdir vede bu saçma sapan puan yukseltmeleri kendince iş yaptığını sanmasını sağlamıştır. Ya zaten 2 sene önce değistirdiniz 5 yılı dolmamış belgelerimizi yenilettirdiniz. 2 yıl geçmeden birdaha saçma sapan bir seviyeye çekerek yenilememizi istemek hangi aklma mantığa yatıyor?

    • 2 yıl önce

      Sen ki EASA onaylı bir eğitim kuruluşundan tüm modülleri İngilizce olarak vermiş birisisin. YDS 55 senin için çerez sayılır. Yok eğer alamayacağıni düşünüyorsan o zaman modülleri nasıl verdiğini düşünmeye baslarlar

  14. 2 yıl önce

    Yorumlarınıza ek olarak bakım merkezlerinin çoğunluğunu Ankara ve deprem riskinin az olduğu bölgelere kaydırılması ile bakım da çalışan insanların ve ailelerin gitmesiyle hem İstanbul adına hemde çalışanlar için iyi olacağı kanaatindeyim. Saygılarımla

  15. 2 yıl önce

    Banka promosyonu ile alakalı gelişme bekliyoruz.

  16. 2 yıl önce

    Üzgünüz bu ülke bir bizim hakkımızı vermedi . En eğitimsizler bile THY de ağlayıp ağlayıp teknisyen oldular. Okuyanla okumayanın farkı olması gerekirken herkesi teknisyen yapıp üstüne bir de teknik desteği de teknisyen yaptılar . Havacılık okullarını yazmasın kimse ailenize de ülkeye de yük. Okuyanların geleceği de zifiri karanlık. Kaç tane işsiz ve artık intihar noktasında arkadaşımı biliyorum. Emeğimiz ve kanımız helal olmasın kimseye.

    • 2 yıl önce

      Hangi hakkınız verilmedi merak ediyorum açıkcası. Mezun olduğun bölüm ile sadece uçak teknisyenliği yapabileceğini bilmiyorsan bu senin problemin. İşe alım sürecinde arkadaşların başarılı olamadı ise senin gibi bunu kendilerine sormaları gerekmiyor mu mesela.

      Cevapla
  17. 2 yıl önce

    zamanında yediğin hurmalar şimdi yavrum tırmalar

    • 2 yıl önce

      Güzel bir köşeyazısının altına böyle bir yorumu yazacak kadar eğitimsiz,kendini hala mahalle kahvesinde gören indanların havacılıkta çalışmasına üzülüyorum