THY DE HERKESİN KULAĞI AHMET BOLATTA. ÖNCE TSS OLDULAR, ŞİMDİ KADROLU OLACAKLAR.

THY DE HERKESİN KULAĞI AHMET BOLATTA. ÖNCE TSS OLDULAR, ŞİMDİ KADROLU OLACAKLAR.

Değerli Okurlar,   

İlk olarak 1912’de, Yeşilköy’de bir hangar ve küçük bir pistle kurulan TEYYARE MEKTEBİ ile Türk havacılığının bugünlere uzanan hikayesi başlar. Avrupa’ya pilotluk eğitimi için giden Fesa ve Yusuf Kenan Bey isimli Osmanlı subayları, ülkeye lisans alıp döndükten sonra bakım ve onarım işlerinin yapılması için yoğun bir çalışma yürütürler. Yılda 30-40 subayın yetiştirilmesi için Tayyare Mektebi’nde eğitim verecek öğretmen ve makinistlere ayrıca 15-20 uçağa ve müfredata uygun ekipmanların alınması içinde 40 bin liraya ihtiyaç duyulur. 

Mahmut Şevket Paşa’nın gayretleriyle Tayyare İanesi adı verilen bir kampanya ile gazetelerden bağış ilanlarıyla halktan destek istenir. Birinci cihan harbînin başlamasıyla da mili mücadelede havacılığın önemi ve ehemmiyeti halka iyice izah edilince, geniş bir yelpazede büyük bir destekle havacılığın ilk mektebinin temelleri atılmış olur.

Ardından Cumhuriyetin kurulmasıyla Atatürk’ün büyük desteği ile 27 Eylül 1932’de İstanbul Kadıköy’de Vecihi HÜRKUŞ tarafından Vecihi ilk Sivil Tayyare Mektebi kurulur. Bu okulun ilk öğrencileri arasında Sait, Tevfik, Muammer, Abdurrahman, Salih, Osman, Rıza, Hikmet, Hüseyin ve Kenan gibi erkek talebelerinin yanı sıra Vecihi Hürkuş’un kızı Eribe ile Türkiye’nin ilk kadın pilotu olan Bedriye (Gökmen) gibi kız öğrenciler de vardır. Daha sonra ise Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleri ile planörcü ve paraşütçü yetiştirmek için 3 Mayıs 1935 tarihinde Türk Hava Kurumu’na bağlı olarak Türkkuşu kurulur.

1939 yılında ise Yüksek Mühendis Nuri Demirağ’ın yoğun çabası ile Gök Okulu açılarak daha sonraları tam olarak gerçekleştirilememiş olsa da Gök Üniversitesinin kurulması planlanır. O dönemin Yüksek Mühendis Mektebi olan İstanbul Teknik Üniversitesi Makine şubesinde uçak mühendisliği eğitimi bir dal olarak verilirken, zamanla uçak mühendisliği bölümü kurularak, 1952 yılında ise Yüksek Mühendis İsmail İŞMEN’nin çabalarıyla ilk Sivil Havacılık Enstitüsünün temelleri de atılmış olur.

Yıllar evvel sivil havacılığın bakım, onarım ve pilotaj eğitimleri ile sürdürülmeye çalışıldığı düzeyden çok şükür bugün artık savunma sanayisinde kendi uçaklarını üreten, kendi hava savunma araçlarını ihraç eden, artık havacılıkta tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken bir ülke konumuna geldik. Borçlarla Fransızlardan alınan uçakların bakımı için lisanslı insan aranırken, bugün 10 binlerce gencimizle tüm dünyaya hizmet ve teknoloji ihraç eden çizgilere ulaştık. Bu başarıların gerçek mimarı, ilimin ve bilimin teknoloji ile harmanlandığı ufku bize açan, gerçek insan ustası öğretmenlerimizdir.  Bu vesile ile tüm hocalarımızın öğretmenler gününü gönülden kutluyorum. Özellikle başta baş öğretmenimiz olan Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere sektörümüze emeği geçen, insan yetiştiren, okullar ve bölümler açan tüm hocalarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum. 

Bazen hafızayı beşerî, diri tutmak ve unuttuklarımızı tekrarla hatırlatmakta fayda var. Bugünlere nasıl gelindiğini, hangi koşullardan bugünkü şartlara ulaşıldığını görmemiz lazım. Hatalarımızı ve eksiklerimizi konuşmak, bunları en cesur ve en objektif biçimde ortaya koymak gibi de bir sorumluluğumuz var. Sektörün siyasete ve kişilere bakılmadan gerçek değer yargıları ile ayakta tutulması gerekir. Biz bu boşluğu büyük bir özenle kapatmaya çalışıyoruz. Ne mamasına göre miyavlayanlardan ne de açlığı ile sağa sola sarhoşça havlayanlardan olmamaya özen göstereceğiz.

Rahatsız olsalar da gocunsalar da biz gerçeklerinin sesi, korkuların ve kaygıların cesur kalemi olmaya devam edeceğiz. Doğru ve olumlu işleri erdemle alkışlamaktan, yanlışları ve haksızlıkları tenkit etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Devletin imkanlarını kurumsal bahanelerle şahsi ikballerle kullananların korkusu olmaya da devam edeceğiz. Apoletlerine güvenerek zulmedenlerin, görevini ve yetkisini adaletsizce, haksızca kullananların daima ifşacısı olacağız… 

Yıllarca bu köşeden sorunları ve mağduriyeti sık dile getirilen taşeron sisteminin yerine hep önerdiğimiz bir hizmet şirketi kurulması çok yerinde ve doğru bir adım olmuştu. Tüm eksikliklerine rağmen Ahmet BOLAT’ın bu cesur adımı çok takdire şayandı. Şimdilerde aldığımız duyumlara göre nitelikleri ve aranan koşulları karşılayanların bulundukları iştiraklerdeki ana kadrolara geçişinde önü açılmış. Böylece aynı birimlerde aynı işleri yapanlar arasındaki ücret ve sosyal haklardaki adaletsizlik aşılmış olacak. Doğru ve adil olanda bence buydu. Bunda emeği geçen herkesin bolca hayır duası ve teşekkür alacağı kesin. 

Bazı kronikleşmiş, herkesçe sürekli konuşulan, ama bir türlü çözülemeyen sorunların bu dönemde cesur adımlarla aşılması toplumun umudu ve motivasyonu açısından çok önemli bir tavır. Yaklaşan yıl sonu ile ücretleri mevcut gelir vergisi düzeninde eriyen ve geçim sıkıntısı yaşayan tüm THY çalışanları kulağını Ahmet BOLAT’dan gelecek kâr payı ikramiyesine odaklamış vaziyette. Umarız adil, herkesi ayrıştırıp, küstürmeden eşit bir düzende dağılım olur. Özellikle düşük maaşlı çalışanlara pozitif ayrımın yapılmasından yanayım. Ama yine de farklı dengelerin bu kararlarda belirleyici olduğunu da biliyoruz.

İstenmediği için performans saçmalığı ile emeklilik dayattığınız kişilere daha dürüst ve açık bir şekilde açıklama yapabilirsiniz. Gerçekten emeğinden ve hizmetinden yeterince objektif gerekçelerle faydalanmadığınız insanlarla yollarınızı ayırmak isteyebilirsiniz. Ama bunu adamına, arkasına göre muamelelere fırsat vermeden, en önemlisi hakka girmeden yapmanız gerekir. Aksi halde bazen 1 yanlış, 3 doğruyu da kirletir… 

Hepinize sağlık ve huzur dolu bir hafta diliyorum… 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 1 ay önce

    Jump seat olayı hala çözülmedi.
    Bu ayrımcı yaklaşıma ne zaman son vereceksiniz?
    Tekrardan gündem olması olmasi için bir yazı bekliyoruz Sefa Bey saygılar

  2. 4 hafta önce

    Apronda bana verilen dandik iş kıyafetiyle tir tir titreyerek operasyonu devam ettirmeye çalışırken ki daha teknisyenin sıkıntıları say say bitmez bu heriflerin tek ve en önemli derdi nasıl jump seat olabilir hangi paralel evren bu .

  3. Saf tan %100 iştirak tss ye geçtik 13500 maas 10700 e düştü 26 gun senelik izin 14 e düştü,3 of yaparken oflar 1,5 güne düştü,suan ayda 2 gün fazla çalışıyoruz,sendika yok vurun fakirin kafasına, kırbaçlayin fakiri,ne o %100istirak yaptık kadrolusunuz artık içerde 7 gün izni olup ay sonu 3 gun iznini girmedi diye isten atılan,adam iznim var yazmayı unutmuşum babamı hastaneye yatırdım telastan aklıma gelmedi dedi ama direk attılar,bumu sizin kadro anlayışınız

41 Yorum

  1. 1 hafta önce

    Kanser hastası kadınlara bile acımayan, engelli çalışanları işten atan, makamdan mevkiden gözleri dönmüş en çok üzüldüğümüde fetö temizliği furyası esnasında fetoyle alakası olmadığı halde işten atılanlar.

  2. 1 hafta önce

    Logbook el koymak nedir bu nasıl uluslararası hukuksuzluk gerçekten böyle birşey yapıyorlarsa orası bakim hangari değil işkence merkezidir şikayet edin uluslararası otoriteler buna asla müsaade etmez.

  3. 1 hafta önce

    Thy de rekor ikramiye 200.000 TL şok şok şok pardon memursenin geçen senelerdeki haberiymiş

  4. 2 hafta önce

    EYT li Kabin ve Yer Personeli için THY den ve Hava-İş ten resmi bir açıklama bekliyoruz artık .Bir kez olsun gerçekleri gizlemeden dürüstçe bir açıklama yapın ! Fikriniz , Zikriniz ne ise onu belirtin … Zaten giden gitti , Bu saatten sonra kalanlarda kovulana kadar gitmicekler… Bu yüzden kurumsal bir firmaya yakışan resmi açıklamanızı yapın … Niyetinizi beyan edin ..

    Cevapla
  5. 3 hafta önce

    Yattığı yerden para kazanan teknik aş deki teknikerlerin durumu ne olacak? Yardımcı Personele mobbing uygulayan bu zihniyetler araştırılsın.

  6. 3 hafta önce

    SN C.B NIM SN A. BOLAT SN THY YONETICILERI SN SEFA BEY DUYURUN SESIMI NE OLUR GECE GUNDUZ KANLI YAS DOKUYORUM ALLAH RIZASI ICIN DUNYA IYISI HICBIR KOTU NIYET TASIMAYAN YETIM OGLUMU 1 HAFTA ONCE SAYGI VE SEVGIYLE THY YE HIZMET VEREN DEGER KATAN KABIN MEMURU OGLUMU ISTEN CIKARDI GOZUMUN YASI DURMUYOR HASTAYIM NE OLUR BENIM OGLUM TERTEMIZ DELIKANLI ISTIKBALINI KARARTMAYIN ALLAH ASKINA YALVARIYORUM SAYGILAR THY YONETICILERI

  7. 3 hafta önce

    Yabanci dil yeterliligi hele ki Ingilizce yeterliligi havacilik gibi uluslararasi bi sektor icin elzem ve bir cok calisan dile ne akademik ne teknik ne de konusma dili olarak hakim degil. Dil bilmeye tesvik eden lisan tazminati en azindan belli bir esik ustunde skorlari olan nadir insanlar icin daha yuksek olmali. Suan dil bilen insana verilen tazminat ozellikle ileri seviye ingilizce bilenler cok tatmin edici ve tesvik edici degildir. Lutfen bununla ilgili bir duzeltmeyi goz onunde bulundurmalari icin bizim sesimiz olun.

  8. 3 hafta önce

    Yeni yılda maaşlar (2 kat fark), Vardiya primleri (10 kata kadar fark), mazeret, yıllık izinler vs tüm haklarımızın yeniden gözden geçirilip adil bir zam ve iyileştirme ile bu ayrimlarin duzeltilmesi gerekiyor.
    Lütfen haklarımızı 100 yüz iştirake uygun olarak yüzde 100 düzenleyin.

  9. 4 hafta önce

    Sahi buna inanan varmı? Zannedersem teknik aş ye geçiş sınavını görenler bu olduğunu sandı. Öyle birşey yok

  10. 4 hafta önce

    Genç yaşta girdiğimiz şirketimizde yaşlı muamelesi görüp açmış olduğu iç ilana başvuramamak kadar saçma bi durum olabilir mi ? Lisans mezunu olmamıza rağmen teknik aş geçiş sınavına dahil edilemiyoruz. Yöneticilerimizin bu durumu göze almaları zaruridir zaten bu şirlette yaşlandık şirkette çalışma durumu 10 yılı aşkın personelin lisan mezunu olmasına rağmen kurum içi ilana başvuramaması absürtlükten başka birşey değildir. Hakkımız yeniliyor

  11. 4 hafta önce

    Az önce bir haber okudum, Kocaeli’nde çin sermayeli bir fabrika işçilerinin aldığı maaş 60 bin + 20 bin yemek fişiymis. Ben 8 yıllık uçak bakım teknisyeni olarak bu kadar maaş alamıyorum. Ahmet bey hâlâ kime ne kâr payı verileceğini de açıklamış değil. Keşke şimdiden söyleseler de biz de ona göre ödeme planı yapsak borclarimiz için.

    • 1 hafta önce

      60 bin paramı la fabrikalarda ne kadar ara eleman açığı var biliyormusun? 60 binin çok daha uzeinde alanlar var. Devir değişti herkes üniversite mezunu oldu. Montaj elemanı bir kaynak elemanı pırlanta oldu. Nitelikli bir iş iyi fabrikalar kapışıyor artık.

  12. 4 hafta önce

    Apronda bana verilen dandik iş kıyafetiyle tir tir titreyerek operasyonu devam ettirmeye çalışırken ki daha teknisyenin sıkıntıları say say bitmez bu heriflerin tek ve en önemli derdi nasıl jump seat olabilir hangi paralel evren bu .

  13. Turkish do&co ne zaman geçecek

  14. 4 hafta önce

    Tesis bakımda teknik aş personelleri ile aynı işi yapıyoruz, iki katı maaş farkı var ve vardiya pirimi 1100 alırken onlar pazar farklariyla 10-15 bin fark alıyor. Biz daha fazla çalışıyz onların yarısından daha az aliyoz. Bizde 100 de 100 iştirak istek Ahmet Bolat bey, adalet için bu haksızlığı giderin.

    • 4 hafta önce

      Vardiya primleri ve maaşların adil olması gerekir, zamanla düzelir diyoruz ama çok geçmeden Ocak ayında birçok hakkımızın düzelmesi gerekiyor. Yardım edin Ahmet başkanim, Abdülkerim başkanım.

  15. 4 hafta önce

    Havacılık yönetimi Apron memurları mağdur 4yıldır mağdur sanki atama varmış gıbı yapılıyor üç beş kişi onlarda yandaşklardır yazık günah bunca gence

  16. 4 hafta önce

    1.8 milyonu maaşı alırken vijdanın rahatmı ben hakkımı haram ediyorum

  17. 4 hafta önce

    Başkan ne zaman açıklanacak ikramiye boğulduk borçlardan bari miktarı şöyleki dahada borclanmiyalim 100 bin soylenior dorumu bir karar verin bitsin bu çile

  18. 4 hafta önce

    Thy başkanı hala Yargıtay’ın onadığı mahkeme kararını keyfe keder uygulamıyor, kul hakkı yiyerek insanlara pas bilet hakkını vermiyor !

  19. 4 hafta önce

    Thyde tek mutluluk oradan ayrılarak olur. Şükürler olsun ki o cendereden kurtuldum

  20. 4 hafta önce

    Hadi herşey hallolur da şu JUMPSEAT olayı hâlâ biz teknisyenleri rahatsız etmeye devam ediyor. O koltuğu onaran teknisyenin oraya oturamaması ironik bir durum.

  21. 4 hafta önce

    Dil kurallarına hiç dikkat edilmediğini görüyorum. Bağlaç anlamındaki -de ayrı yazılır. Saygılar.

    • 4 hafta önce

      Sayin Okurumuz yazarimiz haftalik yazilarini redakte surecinden gecirerek dikkatle yazmaktadir. de ekinin kullanımında carpici ifade kullanimi icin bazi imla hatalari olabilir. Kucuk bir duzeltme yapmak istiyorum. Bağlaç anlamindaki yerine baglac kullaniminda daha dogru ifade olacaktir. Yine de yazilarimizda daha dikkatli olmaya calisacagiz. Bilmukabele Saygilar,

  22. Saf tan %100 iştirak tss ye geçtik 13500 maas 10700 e düştü 26 gun senelik izin 14 e düştü,3 of yaparken oflar 1,5 güne düştü,suan ayda 2 gün fazla çalışıyoruz,sendika yok vurun fakirin kafasına, kırbaçlayin fakiri,ne o %100istirak yaptık kadrolusunuz artık içerde 7 gün izni olup ay sonu 3 gun iznini girmedi diye isten atılan,adam iznim var yazmayı unutmuşum babamı hastaneye yatırdım telastan aklıma gelmedi dedi ama direk attılar,bumu sizin kadro anlayışınız

  23. 4 hafta önce

    İç alımlarda bari yaşı kaldırsalar keşke. Yıllarca emek verdikten sonra şimdi yaşlı at muamelesi görmek bizleri üzüyor 🥹

  24. 4 hafta önce

    Evet ofis memuru olarak türk hava yollarının direkt işlerini en yoğun şekilde biz yapıyoruz fakat aramızda vardiya primi olsun normal maaş mesailer olsun dağlar kadar farklar var

  25. 1 ay önce

    Son IK kahvaltısına istinaden; Hat teknik için: 2x Kolombiya ayarında mont, YeDeSe su az geçirir bot, naylon çorap, muşamba yağmurluk ve ekstra olarak onaylanmayan EASA logbook süresinin 6 aydan 5 aya çekme sözü. Teşekkürler iç gezi gözlem müdürlüğü

    • 4 hafta önce

      Ayrıca hat teknik mide yakan kavurmalı sabah tostları da ayda 2ye çıkarılacakmış. Teşekkürler iç gezi gözlem müdürlüğü

  26. 1 ay önce

    Jump seat olayı hala çözülmedi.
    Bu ayrımcı yaklaşıma ne zaman son vereceksiniz?
    Tekrardan gündem olması olmasi için bir yazı bekliyoruz Sefa Bey saygılar

    • 4 hafta önce

      Tüm tasorenler tss ye geçmedi. Yemekhane çalışanlarına verilen söz tutulmadi. Hâlâ beklemedeler.

      Cevapla
    • 4 hafta önce

      Tüm tasorenler tss ye geçmedi. Yemekhane çalışanlarına verilen söz tutulmadi. Hâlâ beklemedeler.

      Cevapla
    • Şayet jump seat in kullanımı azaltilmak yada kaldirilmak istenmiyorsa sadece personelin kullanimina müsaade edilebilir. Yada kimse kullanmasın denilebilir. Birinin kullanimina açılıp, diğerine kapatılması adalet duygusuna zarar verir.

    • AO’da ofis calisani varken jumpseat sana kalir mi?

    • 3 hafta önce

      Jumpseat ile ilgili konu çözüldü. Sanırım sen biraz geriden geliyorsun. Bak abiciğim bu konu senle benle ilgili değil sigorta ile ilgili. Jumpseat’e oturacak kişinin o şirketin aktif personeli olması lazım. Bunu Böyle bil.

      Cevapla
      • 3 hafta önce

        Daha dün sadece AO personeli oturabilir, THY teknik calisani iseniz oturamazsiniz denildi. Sen çözüldü deyince çözülmüş mu oluyor?
        Bir de nereden aldınız bu duyumu bilmiyorum ama yalan