THY DAHİL 5 BÜYÜK HAVAYOLU GECİKME TAZMİNATINI REDDEDİYOR

Sivil Havacılık Otoritesi yaptığı inceleme sonucunda; American Airlines, Emirates, Etihad, Singapore Airlines ve THY Havayollarının her birinin, tüketici yasalarını ihlal ettiğini tespit etti ve harekete geçti.
CAA-Sivil Havacılık Otoritesi (Civil Aviation Authority) 200.000’den fazla yolcunun, havayolları yüzünden bağlantılı uçuşlarını kaybetme riski altında kaldığını ve böylece son varış yerine üç saatten fazla geciktiğini iddia ediyor.
Taşıyıcılar CAA’ya verdikleri beyanda; bir uçuşun ilk bacağından dolayı geciken yolculara, connection’lı (bağlantılı) hizmeti kaçırmalarına neden olan tazminat ödemediklerini doğruladılar. Yolcular gecikme nedeniyle son varış yerlerine üç saatten fazla geç ulaştılar.
CAA’ya göre böyle bir durumda tazminat ödemeyi reddetmek, yasal yolcu haklarını karşılamıyor.
Avrupa kuralları uyarınca, gecikmeler olağandışı koşullardan kaynaklanmadığı sürece, yolcular, bağlantılı bir uçuşta rezervasyon yaptırmaları da dahil olmak üzere, yolculuklarının son varış noktasına en geç üç saat geç gelmeleri halinde yasal olarak tazminat alma hakkına sahiptir. Bu haklar, havayolunun uyruğuna bakılmaksızın, bir AB havalimanından kalkış yapan her uçuş için geçerlidir.
CAA, şikayet verilerini gerekçe göstermekle birlikte, bağlantılı uçuşlarda tazminat ödemeyen Emirates’in en çok şikayet alan havayolu olduğunu duyurdu.
Türk Hava Yolları, yolcularına havayolu ile olan anlaşmazlıkları hakkında hızlı, bağımsız ve bağlayıcı kararlar verebilmek için tasarlanmış bir “Alternatif Anlaşmazlık Çözümü” hizmetine erişim imkânı sağladı ama diğer taşıyıcıların hiçbiri ADR-Alternatif anlaşmazlık çözümü (Alternative Dispute Resolution) hizmetlerine katılamadı.
CAA, ADR kullanmayan havayolları yolcularına, mümkün olan en kısa sürede şikayete bulunmaları için çağrıda bulunuyor.
CAA, ucuz bütçeli İspanyol havayolu Vueling için de eylem başlattı. İncelemede, İngiltere’de faaliyet gösteren 31 havayolunun farklı politikalarına bakıldı. Uçağa alınmama, bakım ve yardım, kaçırılmış connection’lar ve daha aşağı sınıfta uçurma (downgrade) için tazminat konuları incelendi.
CAA’nın Tüketici ve Pazarlama Müdürü Richard Moriarty, “uçuşun herhangi bir şekilde kesintiye uğraması yolcular için sinir bozucu, ancak insanların bağlantılı uçuşları kaçırmalarına neden olan gecikmeler, insanların seyahat planları üzerinde çok zararlı bir etkiye sahip” dedi. Konuşmasına devam eden Richard Moriarty son olarak; “yolcuların sistematik olarak haklarını yitirdiğine dair kanıtlar görürsek, havayollarının politikalarını değiştirmesini sağlamak için gereken tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğiz ve yolcuların hakkı olan yardımı sağlayacağız” ifadesini kullandı.
*CAA Hakkında Kısa Bilgi: 1940’lı yıllarda, havacılığın gitgide gelişmesiyle gerek görülen düzenleme, havacılıkta gelişimin ve eş güdümün dünya çapında sağlanması amacını taşımaktadır.

Exit mobile version