THY, Çin Yuanı ile Uçak Finansmanı Yapan İlk Şirket Oldu

THY, Çin Yuanı ile Uçak Finansmanı Yapan İlk Şirket Oldu

Türk Hava Yolları (THY), Çin Halk Cumhuriyeti dışında Çin yuanı döviz cinsi ile uçak finansmanı gerçekleştiren ilk hava yolu şirketi oldu. Bu yıl mayıs ve temmuz aylarında filosuna katılan 3 Airbus A350 tipi uçak, AVIC International Leasing ve CCB Financial Leasing tarafından Çin yuanı cinsinden finanse edildi.

Yeni Para Birimi ile Finansman

THY, çeşitli döviz cinslerinden elde ettiği gelirler ve doğal riskten korunma stratejileri kapsamında finansman portföyüne Çin yuanını ekleyerek, bu alanda bir ilke imza attı. Çin pazarında büyümeye devam eden THY, uçak finansmanı alanında da Çin’in önde gelen finansörleriyle çalışarak portföyünü hem coğrafi hem de para birimi yönünden zenginleştirdi.

Kur Riskinden Korunma Stratejisi

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, bu finansman yönteminin bir ilk olduğunu belirtti. Bolat, “THY olarak uçak finansmanı alanında imza attığımız başarılara bir yenisini daha ekleyerek, Çin dışında ilk kez Çin yuanı para birimiyle uçak finansmanı yapan hava yolu olduk” dedi. Bolat, bu yöntemle kur baskısından korunmayı ve finansman maliyetlerini en düşük seviyelerde tutmayı hedeflediklerini ifade etti.

Prof. Dr. Bolat, Çinli iş ortaklarının bu yenilikçi finansman modeline gösterdiği ilginin, kurumlar arası güvenin ve ülkeler arası işbirliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. THY’nin, bu başarılı ve yenilikçi finansmanlara gelecekte de yenilerini ekleyerek sektördeki öncülüğünü sürdürmeyi hedeflediğini belirtti.

Finansman Başarıları

THY’nin uçak finansmanı ekibi, çeşitli döviz cinsinden yaptığı işlemlerle sektörün en düşük finansman maliyetlerine ulaşmayı başardı. Ayrıca, yaratıcı finansman modelleri ile “Global Transport Finance, Airline Economics, Airfinance Journal ve Bonds, Loans & Sukuk” gibi dünyaca ünlü kuruluşlardan yıllık finansman ödülleri aldı. Son 10 yılda yaklaşık 16 milyar dolar tutarında finansman işlemi gerçekleştirerek 30’dan fazla uluslararası finansman ödülü kazanan THY, bu alandaki başarısını zirveye taşıdı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir