THY ÇALIŞANI BİRİNCİ AYDA % 1 İÇERİDE !

Değerli okurlar, THY çalışanlarının % 1.5 + % 1.5 zamma razı olduklarını iddia ederek işverenle el sıkışan Hava İş Sendikasının hal-i pür melalini ibretle izliyoruz. Teslimiyetin faturası daha bir ay dolmadan  ortaya çıktı. Ocak ayı enflasyonu % 2.46 olarak açıklandı. Yani 1.5’a razı olan THY çalışanı daha ilk ayda % 1 içeri girdi ! 21 ve 23 Ocak tarihli yazılarımda buna dikkat çekmiş, son 6 ayda dolar kurundaki % 30’dan fazla artışın enflasyonu zıplatacağını yazmıştım. (21 Ocak tarihli yazım İŞTE GERÇEK: THY’DE ÜCRETLER DÜŞECEK !  ve 23 Ocak tarihli yazım İŞTE THY PROTOKOLÜ: TEHDİTLE ÖZVERİ  ) Dakika 1, gol 1… Görünen o ki, bu yıl enflasyon çift hanelere çıkacak ve THY çalışanının kaybı katmerlenecek. Ne diyor adam? “Abi dolardan bize ne? Burası Türkiye, biz TL kullanıyoruz.” Öper misin, sabaha mı bırakırsın? Ne diyeyim? Isındığın doğalgazı, yaktığın elektriği, arabana koyduğun mazotu öpücük karşılığı mı alıyorsun? Elin İranlısı, Rusu, hatta gardaşım Azeri bile doların yeşilini görmeden vanayı açmıyor. Benzine zam geliyor adam “bana ne benim arabam yok ki.” diye dert edinmiyor. Sonra da pazardan portakalı zamlı aldığında şaşırıyor? Bre cahil, o portakallar Antalya’dan İstanbul’a yuvarlanarak mı geliyor? Kamyonun mazotuna zam gelince senin yediğin, adı Amerikalı kendi yerli Washington portakalı da zamlanıyor…Bu verdiğim örnek en basiti…İlacından yedek parçaya listeyi uzat uzatabildiğin kadar…
SENDİKAYA İTİBAR KAZANDIRMAK…
THY çalışanının kafasını karıştırarak ve işsizlikle tehdit ederek “sıtmaya razı eden” işveren ve sendikacılık anlayışı istediğini elde etmiş gibi görünüyor. THY çalışanının önemli bir bölümü ise, oyuna getirildiklerinin farkında. Bir bölümü de işini kaybetme korkusu ile sesini çıkaramadı. Şimdi bu anlaşmanın herkesin kazandığı bir uzlaşma olduğunu söyleyebilir miyiz? Sendikanın “işveren yanlısı” olduğu algısının iyice pekiştiği ortada. Yıl sonunda Sendika seçimi var. Ne yapmalı? Sendikaya biraz itibar(!) kazandırmalı… İşte, Lisan sınavında başarısız olduğu gerekçesi ile ücretsiz izine çıkartılan kabin memurlarının tekrar uçuşa başlatılmaları da işverenin sendikaya “suni teneffüs” yaptırmasından başka birşey değil…
HAVA İŞ PİLOTLARI HATIRLADI…
Şimdi sırada pilotlar var. Mart 2016’da kurulması kararlaştırılan komisyonlar THY Genel Kurulundan sonra rafa kaldırılmıştı. İşler zora girince şimdi tekrar raftan indirildi. İş bilir Hava iş de, Uçuş Görev Süreleri ile ilgili düzenlemelerin görüşülüp pilotların EASA FTL kriterlerine uygun şekilde görev yapmalarını sağlayacak değişikliklerin en kısa zamanda sonuçlandırılacağını açıkladı. Zamanlama manidar…İşler ayna, uçuşlar düşmüş, frekanslar azaltılmış…Zaten pilotlar az uçuyor, sen de fiili durumu kural haline getirirsin herkes mutlu olur. Yaşanan krizin en az birkaç sene süreceği dikkate alındığında, şunun şurasında 2 seneden az kalmış Toplu Sözleşmeyle uygulamayı sınırlı tutarsan olur biter. Hatta bakarsınız, THY ile Hava iş anlaşıp kademeli geçişte anlaşır ve 2017 ‘deki iyileşmeleri sınırlı tutar, 2018’de biraz daha rahatlatırsan işi kitabına uydurursun.
 
THY MUHASEBEYİ NASIL DAĞITTI?
Geçen hafta yazmıştım(Geçen haftaki yazım THY YASAYA AYKIRI NASIL TOPLU İŞÇİ ÇIKARTTI? ). 15 Temmuz başarısız kalkışmasından sonra THY’de de operasyon yapılmış ve 211 personelin işine son verilmişti. Bu furyada en fazla zayiatı veren bir ünite vardı ki, sanırım dikkatlerden kaçtı. Sorun sayısal değil, işine son verilenlerin tamamına yakını yönetici pozisyonundaydı. 21 Temmuz ile Eylül sonuna kadar Mali Genel Müdür Yardımcılığında toplam 32 çalışanın işine son verildi. Bunlar arasında kimler yoktu ki? Mali Genel Müdür yardımcısı Coşkun Kılıç, kendisine bağlı 3 başkandan ikisi Hüseyin Bağrıyanık(Muhasebe ve Mali Kontrol Başkanı) ve Eyüp Işık (Finansman Başkanı) başta olmak üzere Bağrıyanık’a bağlı 2 Başkan Yardımcısı listenin başında yer aldılar.
MUHASEBEDEKİ 25 MÜDÜRÜN YARISI ATILDI.
Müdürlük bazında bakıldığında durum daha da ilginçleşiyor. Mali Genel Müdür Yardımcılığı bünyesinde 25 Müdür görev yapıyor. Operasyon kapsamında bunlardan 12 müdür işten atılmış. Toplamda bakıldığında Mali Yardımcılıktaki 31 yöneticiden 17 yönetici kapıya konulmuş. Bununla da kalmamış, memur, uzman ve şef kadrosundaki 15 çalışan daha tazminatları ödenerek işten çıkartılmış. Eğer olay mali bir başarısızlık ise, halka açık bir şirket olan THY bunu açıklamalı. Yolsuzluk vs varsa bu da ortaya çıkartılmalı. Yok eğer operasyonu takiben THY’nin açıklamasında yer aldığı şekliyle sebep “FETÖ’ye müzahir olmak” ise, neden savcılıklara suç duyurusunda bulunulmadı? Geçelim, böyle bir iddia ve kuşku ile hareket edildi ise, bu arkadaşlar şimdi nerede ?
THY ATTI, BORAJET KAPTI…
Yanıtını hemen verelim. THY’den atılan muhasebe personeli Borajette toplanmaya başladı. Önce Hüseyin Bağrıyanık sonra iki şef Borajet’e geçti. Eminim arkası gelecektir. Garip bir durum var ortada. Bankasya’ya kirasını , elektrik faturasını yatırdı diye işten atılan insanlar bırakın mesleklerine uygun iş bulmayı hamallık bile yapamıyorken, bu arkadaşların 6 ay sonra iş bulmaları gerçekten şaşırtıcı.
Yanlış anlamayın, bu arkadaşlar FETÖ’cüdür demiyorum. Hatta bu operasyondan sonra bazı siteler “THY’de FETÖ temizliği” diye manşet atarken biz Airlinehaber olarak sağduyulu ve masumiyet karinesini dikkate alan bir duruş sergiledik. THY’ye de çağrı yaparak “Bu 211 kişiden kaçı FETÖ’cü, açıklayın.” Dedik. Ama bugün geldiğimiz nokta ilginç. Bir tek uçağı bile olmayan, değerli tek bir slotu bulunmayan, boğazına kadar borca batmış küçük bir havayolu, satışından 6 ay önce sermayesini % 42 oranında artırmışsa, SBK Holding tarafından alındığı açıklansa da, 1 ay arayla kurulan ve sermayesi sadece 1 milyon TL olan tek kişilik şirketler üzerinden satın alınmışsa ortada bir gariplik var demektir. Bu saptamalarımı, yazarımız Erdal Dursun’un bu haftaki yazısı ile birlikte değerlendirmenizi öneririm. Üstelik bu satışla ilgili gerek yaptığımız haberler ve gerekse benim dile getirdiğim iddialar konusunda Borajet’ten ve SBK holding’ten ne bir ses ne bir nefes geldi !
TOPÇU HESAP VERMEYECEK Mİ?
Borajet satışını ilginç hale getiren ilişkilerden biri de THY eski İnsan Kaynakları Başkanı Serdar Uygur’un durumu. Bu arkadaş THY’den niye çıkarıldı? Çıkar çıkmaz Hava İş sendikasına nasıl danışman oldu? TÜSHAD adındaki derneğe nasıl yönetici yapıldı? Ve nasıl Borajet’in İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı oldu? Soru basit: Bu ekibi kim toparladı? Yanıtı hepiniz biliyorsunuz, havacılık dehası Hamdi Topçu… Topçu demişken, bir anektodu da atlamayayım.
Geçtiğimiz günlerde TV’de zap yaparken TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk’a takıldım. Aynen şöyle diyordu “THY’ye 300 küsur uçak almışlar, bugün bunların önemli bir bölümü yatıyor. Bu uçakları alanlara kimse hesap sormayacak mı?” Evet bizim aylardır bu sayfalarda sorduğumuz soru da bu işte….Ye, iç, sonra da adisyonu ödemeden masadan kalk git…Var mı öyle yağma? Eğer işin içinde başka bir film yoksa ve Topçu bey “üstün havacılık zekası ve becerisine” bakılarak Borajet’te göreve getirildi ise, neler olacak diye merak edenlere formülü vereyim: Filoyu büyütecek, bölgeselden küresele taşıyacak yani bol bol uçak alacak. THY^’deki gibi reklama asılacak, sponsorluklar dağıtacak, THY’den atılan Rizeli hısım akrabayı Borajet’te toplayacak. Sonuç mu? Dediğim gibi bizim bilmediğimiz başka bir amaç yoksa Borajet 2-3 seneye kalmaz tarihe karışacak !
BATIK FİRMALARI ÖLÜ FİYATINA ALAN KORKMAZ
Borajet satışı gündeme geldiğinde “ayakkabı boyayarak” holding patronu olan Sezgin Barak Korkmaz’a ne övgüler düzülmüştü… Biz ise “bekle gör” anlayışını tercih ettik ve kafamıza takılan soruları sorduk. Öyle ya, böylesine başarılı bir iş adamı taş çatlasa 20-25 milyon dolara kurulabilecek bir küçük havayolu şirketine neden 250 milyon dolar gibi “deli para” versin ki? Bu kuşkularımızı doğrulayan yanıtı Korkmaz beyin bir haberinde bulduk. Bakın ne diyor 2012 Aralık ayındaki haberde:
Genel olarak satın aldıkları bütün firmaların banka kredisiyle kurulan ve borcunu ödeyemediği için iflasta veya iflasın eşiğinde şirketler olduğunu belirten Sezgin Baran Korkmaz, “Fonlar genellikle yılda yüzde 8-10 net kazançla yatırım yapıyor. Ama batık şirkete yatırım yaptığı için çok daha fazla kazanacak. Çünkü biz ölü fiyatına batık firmayı alıyoruz. Almak üzere ön anlaşmasını yaptığımız tekstil, turizm ve otomotiv yan sanayi şirketinde biz küçük ortak olacağız, ancak yönetim tamamen bizde yani SBK da olacak. 4 yılın sonunda fon çıkarken şirketi elden çıkardığımızda fon yatırdığı parayla yüzde 8 değil yüzde 100 kazanmış olacak” diye konuşmuştu.
 
 

Exit mobile version