THY Büyürken, 2. Pilotlar Mağdur Edilmemeli

Yazılarımda; “kurum amirlerinin, iç işlerinde yaptıkları bir uygulamanın, kurum içinde huzursuzluğa yol açtığını, bu nedenle yönergelerin/talimatların doğru uygulanmasını veya yanlış bir uygulama varsa vaz geçilerek “kişilerin özlük haklarında” kayba yol açılmamasının yarar olacağını” belirtmekteyim.
Çünkü; her kişi bir amaç ve hedef doğrultusunda işe giriyor -işe girdiği kurallar geçerli oluyor-  ve yıllar sonra çıkarılan bir kararı “geriye doğru uygulamaya” kalktığınızda  –bu Anayasa’ya ve hukuk kurallarına göre yanlıştır- huzursuzluklar baş gösteriyor.
Üniversiteler ve konservatuarlarla ilgili bir çok konuyu daha önce  dile getirmiştim. Hatırlarsanız sanatçılarla ilgili olarak 2014 yılında, Başbakanlık’ta  ilgili  Genel Müdür Yardımcısı’nın bir yanlış uygulaması ile sanatçılar 10 ay mağdur olmuş ve şikayetler üzerine  düzeltilmiş ve o kişi görevden alınmıştı.
THY son yıllarda büyük bir gelişme ve büyümeye imza attı. Yeni havalimanı ile gücünü ve performansını 4’e katlayacak. Elbette, bu büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirecek. THY, SHGM ile frekans içinde çalışmalarına devam ediyor, bu arada küçük bazı sorunlar da  çıkıyor. Şimdi konumuz THY 2. pilotları ile ilgili küçük ve çözülmesi kolay bir sorun.
Havayolları ile ilgili yazılar yazan; Güntay Şimşek, Uğur Cebeci, Sefa İnan’ın yazılarını araştırdım, nedense değinmemişler bu konuya. Ortada bir mağduriyet var ve 04.06.2014 tarihli SHGM kararı “geri doğru işletilince”, kaptan olmak için düzgün çalışan 2.pilotlar mağdur olmuş ve pilot olmaları 2-3 sene geri atmış.
SHGM çok ciddi ve başarılı çalışan bir birim. Ülkemizdeki havayolları ile ilgili tüm çalışmaları bu birim yönetiyor. Genel Müdür Bilal Ekşi, başarılı çalışmaları ile biliniyor,  fakat aşağıda bahsedeceğim konu ya “gözden kaçmış”  ya da “uygulamada” yanlış yapılmış,  ama, hemen düzeltilerek “çalışan pilotların bu mağduriyeti” düzeltilebilir. Çünkü, “ alınan kararlar geri doğru işletilemez” hukuki  bir hüküm maddesidir.
Konu şu:  04.06.2014 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ilave ekip veya ilave tam ekip ile gerçekleştirilen uçuşlarda uçuş sürelerinin uçuş kayıt defterine kayıt edilmesi adı altında bir genelge yayınlamış.
“Uzun menzilli uçuşlarda (8 saatin üzerinde Amerika, Çin, Japonya vs.) uçuş emniyetini artırmak açısından ikiden fazla kokpit ekibi (Kaptan veya 2. Pilot) planlanır ve uzun uçuşlardaki yorgunluğu azaltmak için kokpitte sürekli iki kokpit ekibi bulunacak şekilde dönüşümlü olarak istirahat edilir, böylece uçuş ekibinin sürekli konsantre olarak ve hata yapmadan uçması amaçlanır. Aynı sistem standart kabin servisini tamamlamış kabin ekibi üyeleri için de geçerlidir; onlar da dönüşümlü olarak kısa süreli olarak dinlendirilir.”
Bu genelgede özet olarak uçuş ekiplerinin “uçuş sırasında istirahat ettiği sürenin”, terfi durumlarında “uçuş saatinden sayılmaması” ve “kaptanlık kriteri olan toplam uçuş saati tecrübesinden de” çıkartılması kararının verildiği belirtilmektedir. Bu, yeni pilot olacak kişiler için geçerlidir. Ancak THY ve SHGM  yönetimi de “genelge tarihinden önceki tüm uçuşlarında bu kesintiye uğraması gerektiği” yorumu yaparak, uçuş ekiplerinin “geçmişe yönelik olan tüm uçuşlarından bu kesintiyi” yapmıştır. Bu durum, zamanı gelen 2. pilotların 1.pilot olmaması üzerine açığa çıkmış ve  9-10 yıldır 2.pilot olarak çalışanlara bir engel koyulduğu anlaşılmıştır…
Yaklaşık olarak 300 ikinci pilotun etkilendiği “bu uygulama” nedeniyle, toplamda 500-1300 saatlik kesintiler oluşmuş ve THY’de geniş gövdede uçan 2. pilotların kaptanlık hak edişleri 1.5-3 sene  geciktirilmiştir. Bu durumda; ortalama 6 senede kaptanlık hakedişi kazanmayı bekleyen 2. pilotlar, bu genelgenin “geçmişe yönelik olarak  –haksız/hukuksuz olarak- uygulanması” nedeniyle 8-9 senede kaptanlık hakedişi kazanacaklardır.
Kısaca; bu genelge yayınlandığı tarihte hali hazırda “geniş gövdede uçan 2. pilotların da uçuş saatleri” kesilmiştir. Dolayısıyla; seçilerek ve gönüllü olarak geniş gövdeye geçmiş olan bu pilotlar yıllarca uçtuktan sonra, bu genelge ile geçmişteki tüm uçuşlarında kesinti yapılarak hak mahrumiyetine uğratılmışlardır.
BİZCE ÇÖZÜM; THY ve SHGM; “genelgede yazılı olmayan” ve 2. pilotları mağdur eden bu uygulamadan vazgeçmeli,  genelgenin yayınlandığı tarihten sonraki uçuşlarda uygulama/kesinti yapmalıdır. Bu sayede, 04.06.2014’ten sonra, geniş gövdeye gönüllü gelecek 2. pilotlar “bu kesintiyi bilerek gelecekler” ve hiç kimse “herhangi bir hak mahrumiyetine” uğramayacaktır.
BİZLER UÇAĞA BİNERKEN, PİLOTLARIN; SAĞLIKLI, SORUNSUZ, DİKKATLİ, HATA YAPMADAN KOKPİT’E GİRMESİNİ İSTİYORUZ. (Göktan AY – İnternetHaber)
Yorumum; Göktan Bey’in yazdığı konuda çok büyük haksızlıkların olduğu bir gerçek. Bu konuyu belgeli olarak haftaya Salı günü Airlinehaber de okuyabilirsiniz. Göktan Bey den Salı günü bu konuyla ilgili belgeli yayınımızı okumasını diliyorum. 
Sefa İnan

Exit mobile version