THY “BENDEN SONRA TUFAN” IMI OYNUYOR- TÜRK KAPTAN NEDEN İSTENMİYOR? 14 Nisan 2014 Pazartesi
Bizim sektörümüzde kesinlikle konu sıkıntısı çekilemez. Akla mantığa uymayan ne varsa bizde var. THY’nin son zamanlardaki siyasetten etkilenen tutum ve davranışlarını beğenmiyorum ve beğenmediğimi klavye arkasından değil THY’nin genel kurulunda tüm hissedarların olduğu bir ortamda dile getirdim. Geçen hafta yine genel kurulda dile getirdiğim yanlışlardan biri tekrarlandı. Umarım bir gün doğruyu görebilirler.
Bizim sektörümüzde kesinlikle konu sıkıntısı çekilemez. Akla mantığa uymayan ne varsa bizde var. THY’nin son zamanlardaki siyasetten etkilenen tutum ve davranışlarını beğenmiyorum ve beğenmediğimi klavye arkasından değil THY’nin genel kurulunda tüm hissedarların olduğu bir ortamda dile getirdim. Geçen hafta yine genel kurulda dile getirdiğim yanlışlardan biri tekrarlandı. Umarım bir gün doğruyu görebilirler.
Bu haftayı Türk sivil havacılığının geriye gitmesine yol açacağını düşündüğüm yabancı pilot olayına ayırdım. THY son sürat F/0 ve Kaptan alımlarına devam ediyor. Yabancılara yönelik bir dolu ilanlar yayınlamaya devam ediyor. Çünkü bu yabancı hastalığımızın önü alınmazsa şimdilerde azda olsa görülen yabancı teknisyenler de hangarlarımızı doldurmaya başlayabilir.
THY’NİN UÇUŞ EMNİYETİ ARTIK UÇULAN UÇAK TİPİNDE TECRÜBEYİ GEREKTİRMİYOR !!!
Tüm Dünya Bayrak Taşıyıcılarında gördüğümüz manzara, kendi ülke vatandaşı eğer yeterli sayıda mevcut ise ( uçuculuk bazı Ortadoğu Ülkelerinde yerlileri tarafından çok rağbet gören bir meslek grubu değil. Örneğin; Katar,BAE,KUVEYT…) istihdamın YERLİ MALI YURDUN MALI,HERKES ONU KULLANMALI zihniyetinden hareketle kendi vatandaşından yana kullanmaktır.
Hatta o ülkede çalışma izni için yeterli derecede kendi dilini konuşma şartı bile aranarak, sınava tabi tutulursunuz ( Örneğin; Almanya, İngiltere…) Ülkemizde ekonomik açıdan lokomotif durumundaki şirketlerden biri olan THY’deki durum, tabiri caizse BOŞVER YERLİYİ, YABANCIDAN OLSUN ÇAMURDAN OLSUN’ a dönüşmüş durumda. Hem de onlarca kalifiye Türk Pilot sağ koltuktan sol koltuğa geçmeyi beklerken…
Type Rating’i bile olmayan ithal kaptanları Türk Pilotlarımızın önüne geçirip ne yapmak istiyorsunuz? Bir gün bu kaptanlar yurtlarına döndüğünde kaptan sıkıntısı yaşanmayacak mı? Sistemi kasıtlı sabote ediyorsunuz desem yine olmuyor. Hatta şüphelenip incelediğimde birde baktım ki, sizlerde Türk vatandaşı görünüyorsunuz.
İddia ediyorum, THY’nin üst yönetimi tamamen yabancılardan oluşsa direk yabancı pilotlara yanaşmaz ve önce elindeki yerli pilotları sisteme nasıl kazandırırız diye düşünür.
Aşağıdaki THY’nin yayımladığı ilanlara baktığınızda, Amerika’da düzenleneceği duyurulmuş ücretsiz fuarlarla pilot arayışına girileceği görülüyor. İlanlarda belirtildiği gibi THY’nin uçurduğu hiçbir uçak tipinde uçmamış, bu uçakları tanımayan ve tecrübesi olmayan pilotlara kucak açılmış olduğunu hemen görebilirsiniz. “Gel, gel, ne olursan ol yine gel, İster kafir, ister Mecusi, ister puta tapan ol yine gel…” (Mevlana) Bizim şirketimiz, sadece Türk ve Müslümanların dergâhı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da, Ateist veya Deist hatta lisanın yetersiz olsa da yine gel…( Buda benim ilavem :))
THY’deki Pilotlarımız üniversite mezunuyken, yabancı pilotlarda lise mezuniyetini yeterli görüp, 11000 uçuş saati olan ve bunun 8000 saati THY’nin uçurduğu uçak tiplerinde oluşmuş olan Kaptan üst tipe geçmeyi beklerken ona dur deyip, yabancı olsun bizim olsun der gibi aşağıdaki listede görülen ve filomuzda bulunmayan DC-9 veya B-727 gibi eski tip uçaklarda deneyimi kabul ediyorsunuz ya Pes yani…
Hali hazırda sektörde uçan, B737 tipinde 3000-5000 saat tecrübesi olan pilotlarımızı Üniversite diploması yok diye almayıp dışardan tip tecrübesi olmayan lise mezunu pilot aramak da neyin nesi oluyor?
Sevgili THY; Bu yanlış seçimler çalışanınızın şevkini, motivasyonunu ve aidiyet duygusunu incitiyor. THY’de mesleğini yapmak isteyen evlatlarımızı, kardeşlerimizi niçin sahiplenmiyoruz? Bu yapılan uygulamanın anlamı nedir?
İlanda alacağınızı belirttiğiniz ve filomuzdaki hiçbir uçak tipinde tecrübesi olmayan bu yabancıların efektif olarak THY’ye katkısı, daha 2 hafta önce Romanyalı kaptan Bodrum’da pist yerine taksi yoluna indirdiği Boeing Uçağındaki 120 kişinin hayatını tehlikeye atarak kendisini ispat etmedi mi?
İstihdam ettiğiniz Danimarkalı Kaptanın, Danimarka Pilotlar Vakfında Türklüğü ve Türk Hava Yollarını aşağılayıcı, hakaret niteliğindeki beyanatlarıyla THY nezdinde Türkiye’miz ne gibi bir ulusal çıkar ve müspet menfaat elde etmiş veya edecektir?
Hani bilirsiniz bir deyişimiz “Göz olanı Akıl olacağı görür” der. Uçuş Emniyeti Loop’unda hatırı sayılır bir yeri olan ve “chain of error” (hata zincirinde) kaza ve olayları önlemedeki en büyük kalkan olan tecrübe ve öngörü yapmak istediğiniz bu uygulama ile ikinci plana atılmıyor mu?
THY’de bir zamanlar asker kökenli pilotlar dışında kimse kokpitten içeri giremezdi. Bu ayrımcılık Hava Kuvvetleri ve Kara ve Deniz Havacılık’tan gelen pilotlar olarak da kendi içinde bölünürdü. Bunun yanı sıra ilk sivil kökenli “Yugo”lar 1989 yılından sonra kokpitlere girmeye başladıklarında asker kökenli pilotlar tarafından dışlanmışlardı. Şimdi THY’ye baktığımızda Baş Pilotlukta bir Yugo’yu (*) görüyoruz. Bu Yugo’muz kendilerine yapılan haksızlıkları çok iyi bildiği halde bu ayrımcılığa son vereceğine bu sefer kantarın topuzunu kendi tarafına doğrumu çekti acaba diye düşünüyorum.
THY kokpitlerindeki asker/sivil kargaşası süregelirken şimdi de yerli/yabancı pilot ayrımcılığı başladı ve kokpit resmen aşureye döndü. Bu yabancı hayranlığı konusunda yaptığım araştırmalarda suçlu olarak Baş Pilot gösterilmektedir. Bu iddialar doğruysa, Bu “Yugo” Baş Pilot, zamanında kendilerine yapılan yanlışların intikamını mı alıyor acaba? Diye düşünmeden edemiyorum.
Malum yabancı pilotlar yönetime girmek için değil para için ülkemizdeler. Bu nedenle Baş Pilot ve Uçuş İşletme Genel Müdür Yardımcısı makamlarına tehlike arz etmediği için mi yabancılara kucak açıyor dersiniz? İlerde Türk kaptanlar çoğalırsa koltukları kaybetme ihtimalini düşünmüş olabilirler mi?
Bu arada yabancı pilotların TL’nin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesinden sonra kur farkı istedikleri söyleniyor. THY’miz birde bakarsın bu aşure olmuş sisteme ilave olarak, yabancı pilotlara Euro-Dolar ile maaş ödemesine başlar ve dananın kuyruğu bu sefer tam kökünden kopar.
Sonuç olarak; Uçuş İşletmenin üst yöneticilerinin yanı sıra THY Genel Müdürü hatta bilhassa Hamdi Topçu ile birlikte araziye ( Pilot odalarına) insinler ve ortamı dinlesinler.
Bu yabancı hayranlığınızdan önce elimizdeki işsiz pilotları bir şekilde değerlendirin. Bu işsiz pilotları, DLR ve HTA’ya sokalım. Kısaca bir şans daha verelim. TALPA bu işe öncülük yapsın. Öncelikle kendi öz kaynaklarımızı kullanalım. Tüm kaynaklar kullanıldıktan sonra hala pilot açığı devam ediyorsa işte o zaman bu ithal pilot konusu kabul edilebilir.
Aksi takdirde Türk Sivil Havacılığının geleceği bizi ilgilendirmiyor. Bizler ticari bir şirketiz ve bugüne bakarız diyerek, “Benden sonra tufan” demiş olursunuz.
SHGM-TALPA ve Uçuş Okulları; Sizler uyuyor musunuz? THY’nin bir yandan gençlerimizi teşvik edici pilot alım ilanı verirken diğer yandan da yabancı kaptan ve şimdi de F/O aramaya başladığını göremiyor musunuz? Hele hele uçuş okulları bu şartlara ne diyorlar merak ediyorum.
Bir başka duyuma göre, THY Genç Türk Pilot adaylarını kasıtlı olarak HTA (CRM) sınavlarından eleyip SHGM’den Türk Pilot bulamadığı iddiası ile F/O kotasının kaldırılmasına çalışıyor olabilir mi? SHGM böyle bir durumda ne yapar merak konusu?
Yabancı Pilotlar, ülkemizde edindikleri tecrübeleri bir gün mutlaka kendi ülkelerine geri götüreceklerdir. Yerli Pilotlarımız desteklenmez, yarının kaptanları şimdiden koruma altına alınmazsa Yabancı Pilot ve Öğretmen üzerine kurulmuş olan Türk Sivil Havacılığının çöküşü kaçınılmaz olur.
Bakanlığa ve SHGM ye çok önemli TARİHİ bir görev düşüyor. Bilmem anlatabildim mi?
(*) Yugo: Yugoslavya’da eğitilen ilk sivil pilotlarımız.
İşte THY’nin ilanı…
Sigma Aviation Services, the preferred flight crew supplier to Turkish Airlines is happy to advise that we are now accepting application for Non Type Rated Captains with JAA(EASA)/ICAO/FAA licences to be type rated onto the A320 or B737
Candidates must meet ALL requirements to be considered for these rules. Suitable applicants will receive full details pertaining to terms and conditions for these rules upon receipt of a completed application form.
Assessments will be conducted in Istanbul with flights and accommodation provided to those approved to attend.
General Qualifications
Between the ages of 30-60 on the date of the employment,
Minimum high school diploma,
No written penalty due to flight default or lack of discipline,
No history of criminal record.
Technical Qualifications
Must be a current Commander/Captain,
Minimum 6.000 total flight hours,
Minimum 4.000 PIC total flight hours,
Minimum 1.000 PIC flight hours on one of the mentioned aircraft types:
BAe-146, CRJ-100, 200, 700, 705, 900, 1000, ERJ-190/195, B 717, B727, B737 CLASSIC, DC-9-50, F-100, MD-80/88/90, B757
Must have flown on type in the previous 6 months
Health Conditions
Meeting the required health conditions of the Airlines Transportation of the ICAO Annex-1 and JAR FCL 3 on Airline Transportation Pilot.
Foreign Language (English) Requirements
ICAO Level 4 in English,
Passing the English Exam which will be conducted in Istanbul by Turkish Airlines,
JAA /EASA, ICAO and FAA licences are acceptable.
Dear Fellow Crewmember
Paramount is pleased to announce that Turkish Airlines is now accepting NON-RATED pilots for the following aircraft types:
A-320
A-330 / 340
B-737NG
B-777
Please visit our website for complete details and requirements.
Also, please remember that Turkish Airlines will hold several FREE Pilot Job Fairs in the US this month:
Los Angeles 14-15 April 2014 at 2.00pm
Venue: DoubleTree by Hilton Hotel Torrance
Chicago 18-19 April 2014 at 2.00pm
Venue: Hilton Chicago O’Hare International Airport
New York 22-23 April 2014 at 2.00pm
Venue: The Radisson Martinque Hotel
To RSVP please email Ms. Anne Petty at anne.petty@paramountarg.com
Best Wishes

Exit mobile version