THY'NİN 2018 YILINDAKİ KARLILIĞININ SIRRI?

Bildiğiniz üzere THY KAP’a verdiği ilk bilanço bilgilerinde 8 milyar TL civarında zarar açıklamıştı. Tabii ki bizim yerli medya hemen bu habere atladı ve THY 2018 i zararla kapattı dedi. Bu konu her sene yenileniyor ve her sene aynı yanlış bilgiler havada uçuşuyor.
Airlinehaber olarak her zaman sizlere doğru bilgileri sunuyoruz. Sizlere verdiğimiz 8 Milyar TL zarar açıkladı haberinin içeriğine bu Türk vergi usul kanununa göre yapılmış bir bilanço olduğunu yazmış ve THY’nin 2018 de değil zarar 800 milyon dolar karlı kapatacağını iletmiştik. Tabi ki sonuçta tahminimiz 50 milyon dolar farkla gerçekleşti idi ve Thy 2018 yılını 750 milyon dolar civarında karla kapattı.
Çünkü THY UFRS (Uluslararası finansal raporlama)  verilerini açıklıyor. Sadece THY’mi bunu yapıyor?  Tabii ki hayır.
Bu İki bilanço arasındaki farklılık, hesap yöntemlerindeki farklılıktan kaynaklanıyor.Türkiye UFRS sistemine geçmemiş olsa hem Maliye’ye hem de borsaya zarar açıklayacaktı. 8 milyar TL ye yakın zarar açıklayacaktı.
Ancak öyle olmadı…
Avrupa Birliği 2002 yılında borsalara açık tüm şirketlerin mali tablolarında Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) kullanılmasını kararlaştırmıştı. 2005’ten itibaren Avrupa’daki borsalar, bu yönteme geçmeye başladı. Tabii Türkiye de geçti.
Türk muhasebe yöntemiyle UFRS arasında birçok farklılık var. Temel farklardan biri, uçak finansmanında. Maliye bilançosunda uçak finansmanı 10 yıla bölünürken UFRS’de bu süre 25 yıla çıkıyor. (Yani satın alınan uçakların yıllık maliyeti UFRS’de daha düşük.) Bildiğiniz üzere THY’de uçaklarının ömrünü 25 sene olarak hesaplıyor.
Ayrıca THY’nin UFRS bilançosunda kullandığı fonksiyonel para birimi, Amerikan Doları. Maliye’ye ise TL  li bilançoyu sunuyor.
İki bilançoda kur farkı zararları da değişik şekilde hesap ediliyor.
“Kur farkı” ne demek? Eğer döviz cinsinden borcunuz varsa (Ki var) , TL aşırı değer kaybettiğinde borcunuz durduk yerde katlanır. Geçen yıl Türkiye’de olduğu gibi.  Bu nedenle bir çok Türk şirketi kur zararı yazmıştı.
THY’nin 2018 cirosu, yani toplam satışları 39 milyar TL’den 62 milyar TL’ye çıkmış. Yani ciroda yaklaşık % 60’lık artış var.
THY’nin kârı ise, 2017’de 639 milyon TL’den 2018’de 4.045 milyar TL’ye yükselmiş durumda. Yani ciro yüzde 60 artarken kâr neredeyse yüzde 700 artmış! Güzel netice…
Tabii ki bu arada THY’nin borçları da artmış: Kısa vadeli borçları 16.2 TL’den 27.2 milyar TL’ye yükselmiş. Yani o da yaklaşık yüzde 60 artmış. Uzun vadeli borçlar 32 milyardan 51 milyara yükselmiş. Burada da yüzde 60 artış var.
2017’de THY’nin 3.9 milyar TL finansman gideri 2018’de 2.8 milyar TL’ye inmiş durumda görünüyor.
THY’nin karlılığını hesaplarken dikkatimizi çeken Finansman giderlerindeki düşüş olmuştu.
Finansman gideri demek,Faiz ve döviz kurundan kaynaklı giderler oluyor. THY ilginç bir sistemle finansman giderlerini azaltmış. (Bu sistemi genel kurulda sormak lazım)

Exit mobile version