Atatürk Havalimanı Muhabirlerini ziyaret eden Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı “2017 yılına çok daha ümitli giriyoruz” ve “Ayağımızı yorganımıza göre uzatarak, yaralarımızı sarmış olarak 2017’ye girdik” dedi. Bunlar tabii ki motive edici güzel temenniler. Her Türk vatandaşı olarak THY’nin bu kötü günleri atlatmasını bizlerde isteriz. Ancak, istemekle, düşlemekle, konuşmakla olmuyor bu işler.
Medyadan takip ettiğim kadarıyla bakalım daha neler demiş İlker Beyimiz.
Gazetecilerin, “2016 yılı çok zor bir yıl oldu 2017 yılında THY için beklentileriniz nelerdir? THY büyümeye devam edecek mi?” şeklinde sorusuna ise, 2017 yılının çok daha iyi bir yıl olacağını söylemiş ve devam ederek,”2016 yılı çok zor bir yıldı ülkemiz içinde sektörümüz içinde dünyada herkes için kolay bir yıl değildi ama çok şükür aldığımız tedbirler ve tasarruf tedbirlerinin yanı sıra, yaptığımız yeni kapasite planlamaları ve uygulamalarımızla genel müdürümüz ve yönetim kurulumuz ile birlikte yaptığımız çalışmalarla yılı çok büyük oranda bunu telafi ederek kapattık.
İnşallah Mart’ta açıklayacağımız bilançoda da bunu en iyi şekilde göreceksiniz diyor Sayın Aycı
( Tabii ki doların artışıyla kur farkınızı kapattınız.) Kısaca, doların beklenmeyen artışı, THY’nin astronomik bir rakamla zarar açıklamasını önledi diyebiliriz. Bunu zaten Dolar değer kazanmaya başladığında öngörmüş ve Doların artışı THY’ye yaradı demiştim. Kısaca, bu sene beklenen kur farkı zararı 558 Milyon dolar neredeyse sıfırlandı gibi bir durum söz konusu. ( Yazıya buradan ulaşabilirsiniz )
Bunun yanı sıra uçak amortismanlarını 20 yıldan 25 yıla çıkartarak daha az amortisman gideri yazdırmayı planlamışsınız. Her ne kadar bu amortisman hesabı 2017 Bilançolarına yansıyacak ise de 2017 de THY’yi kurtarmaz ama rahatlatır. Tabii ki bunlar pansumanı tedbirler olup, unutmayın ki 25 yıl maksimum rakamlardır. 30 yıla çıkartacak haliniz yok ya. Tabii ki birde rakip şirketlerinizin amortisman senelerine bakmakta fayda var. Rakip firmalara bakalım. Air France-Klm Group: 20-25 yıl arası. Lufthansa 20 sene. Singapore 20 yıla kadar. Emirates 15 Yıla kadar
Hani enflasyon çok çıkmasın diye fasulye pahalandığında onun yerine bamya koyup enflasyonu aşağı çekmeye çalışırlar ya işte böyle bir uygulama.
Sayın Aycı devam ediyor…
İnşallah çok zor bir dönemde neleri yaptığımız daha iyi anlaşılacak. Yine aynı şekilde 2017 yılına çok daha ümitli giriyoruz çok daha ümit vari giriyoruz. Tasarruf tedbirlerimizi ve gardımızı hiçbir şekilde açmadan aklı başında ayağımızı yorganımıza göre uzatarak, yaralarımızı sarmış olarak 2017’ye girdik” demiş. Konuşma olarak mükemmel ama sadece konuşmak için konuştuysa o başka.
Bu cümleleri okuyunca acaba havacılık sektöründe son dönemde bir takım gelişmeler oldu, biz mi kaçırdık diye düşündüm. Veya THY maliyetlerini o kadar kontrol altına aldı ki, rüzgar artık ne yandan eserse essin THY’ye zarar veremeyeceğini iddia ediliyor diye düşündüm. Belki de bizim göremediğimiz ama onların gördükleri vardır diye de düşünmedim değil hani…
2017 yılı için yapılan ileri rezervasyonlara bakıldığında 2016 yılından daha iyi olmadığı sektörde herkesin malumu. Ancak İlker Aycı’nın 2016 yılı için de büyük beklentileri vardı. Ancak, gerçekler beklentileri karşılayamadı.
Hatırladığım kadarıyla, Aycı, THY’nin 2016 beklentileri hakkında da şöyle demişti. Bu yıl 72 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini dile getiren Aycı, “62 milyon yolcu hedefi geçen yılındı. Bu yıl bunu artırarak 72 milyona çıkartacağız. Gelirle ilgili 12,2 milyar dolarlık beklentimiz var. Bu sadece ana şirket, iştirakleri de sayarsak 5,5 milyar dolar da oradan gelir.
Büyüyoruz, gelişiyoruz. 2023’te hedef 30 milyar doları yakalamak. Bunun için 450 uçak yetmez” demişti. Resmen ağzı bal yapmış Sayın Aycı’nın.
Bu hedeflerin hepsi değişti, tutmadı desem ne dersiniz…
Demek ki THY 2016 yılında yara almış bunu bizzat THY Yönetim Kurulu Başkanı söylüyor. Yıl bittikten sonra daha gerçekçi, öncesinde umut dolu konuşmalar yapmak adetten olsa gerek.
2017 yılının da havacılık açısından iyi bir yıl olacağını düşünmeyenlerdenim. Sanırım şirketler 2017 yılını zarar bütçelemişlerdir. THY’nin ne bütçelediğini de merak etmiyor değilim.
Neyse…
Sayın Aycı’nın görüşlerine yer vermeye devam edelim
Aycı, “Dünyada eşdeğer verilere baktığımız zaman küresel operasyon yapan bizimle eşdeğer şirketler bunların dünyadaki reklam bütçeleri cirolarının yüzde 10 ile yüzde 20’si arasında değişiyor” diyor
Devam ediyor Sayın Aycı;
“THY bugün bu dev bütçeler karşısında reklam yapan mesajını yayınlayan, markasını parlatanlara karşı cirosunun yüzde 1 ile 2 arasında 1,5’larda bir oranla bunlarla mücadele etmeye çalışıyor. Yani bu anlamıyla baktığınız zaman biz her yıl reklam bütçemizi büyütmek yerine son iki yılda giderek üzerinde daha fazla tasarruf yapıp ilerliyoruz.” İnanırmısınız bir anda kıpkırmızı oldum. Sponsorluk ve reklam harcamalarını en çok eleştiren biri olarak utandım(!).
Neymiş THY’nin rakipleri, cirolarının %10-20 arasında reklam ve promosyon giderlerine ayırıyormuş. THY ise çok cüzi rakamlarla reklam yapıyormuş. Bu cümle doğru ise ya THY rakiplerinden çok az reklam yaparak başarılı olmaya çalışıyor ya reklam bütçesini öyle etkin kullanıyor ki, rakipleri bile buradaki iş bilmeyi çözemiyor ve uygulayamıyorlar.
Keşke bu söyleminin altını doldursa ve cirosunun yüzde 15’ini,yüzde 20’sini reklam gideri olarak harcayan havayollarından birkaç örnek verebilseydi.
İnternetten biraz araştırınca hava yollarının gelirlerinin %10-20 arası reklam ve promosyon harcaması yapanına rastlayamadım. Lufthansa göründüğü kadarıyla THY’den yüzde olarak daha az harcıyor. İlker Bey şayet kendi ulaştığı rakamları bize gönderirse buradan memnuniyetle yayınlarız.
Ben bulabildiklerimi Sayın Aycı’ya yolluyorum. O da bana yollar olur biter.
https://www.statista.com/statistics/304793/costs-of-advertising-and-promotion-for-major-united-kingdom-uk-airlines/
https://investor-relations.lufthansagroup.com/fileadmin/downloads/en/financial-reports/financial-statements/LH-FS-2015-e.pdf
Batman vs Superman kampanyasıyla ödül aldıklarını söyleyen Aycı, “Kötü filmden nefis bir kampanya çıkardıysak bu başarıdır. Warner Bros’cular bize film teklif ediyor. Gelin beraber çalışalım diyorlar” dedi.
Hava yolu kar etmiyor film işine mi girmeyi düşünüyorsunuz? Yapmayın, etmeyin İlker Bey lütfen. THY’yi başıboş bırakmayın. Hollywood taraflarında da pek dolaşmayın. Olur ya bir film şirketinden teklif falan gelir ve yeni çekmeyi planladıkları BADMAN filmi için sizi ayartabilirler. (Pardon Batman olacaktı)
Ancak sizi tebrik(!) edeceğim bir eyleminiz var. Bir filme sponsor oldunuz ve yüklü bir miktarda para ödediniz. Ancak bu kadar masrafa, film en kötüler arasına girdi.
Ancak siz bu işi o kadar iyi biliyor ve yapıyorsunuz ki yılların filmcileri size beraber film yapalım diyorlar. Sizce neden diyorlar, hiç düşündünüz mü? Düşünmedinizse ben söyleyeyim, hovarda insanlar, parası bitinceye kadar, her zaman sevilir de ondan
Umarım film işine girmezler. THY, kimsenin heva ve heveslerine göre yönetilmeyecek kadar milli ve güzide bir firmamız.
İlker Aycı sanki masal anlatıyor, bizim göremediklerimizi görüyor, bilmediklerimizi biliyor. Olsun.. Ne de olsa bu bir masal.. Masallarda gerçeklik değil, hayal gücü zenginliği aranır.
Her masalda, gerçekliğe tekabül eden bazı unsurlar da bulunur. Yoksa çocuklar, anlatılan masalı zihinlerinde canlandıramazlar.
İnsanlar bazen çocukken okudukları Batman ve Superman film kahramanlarına özenirler ve hayal dünyalarını gerçeğe dönüştürmek isterler. Bu bazen aktörlük olur bazense maddi katkı yapmak olur. Geçici bir mutluluk sarar insanı. Hele gala gününde kırmızı halının üzerinde yürümek bir ömre bedeldir.
Lütfen uyanın artık Sayın Aycı. O bir filmdi geçti gitti. Şimdi gerçek dünyadayız.
NOT/ Az kalsın unutuyordum. Yazının bütünlüğü bozmak istemedim. Not olarak yazmayı uygun gördüm. Bu vereceğim rakamlar masal değil gerçek.
THY’nin 2015 yılı ilk 9 ayında reklam ve promosyon giderleri,124 Milyon dolar iken,2016 yılında bu rakam 182 Milyon dolara çıkmıştır. 58 milyon dolar fazla daha fazla harcamışınız. Bu 58 milyon doları nereye harcadınız?
Reklam stratejiniz nedir? THY olarak hangi mecralara reklam harcaması yapmak istiyorsunuz? Şirketi nasıl konumlandırıyorsunuz? Kurumsal kimliğinizle reklam mecrası örtüşüyor mu? Geri dönüşüm ölçümlemesini nasıl yapıyorsunuz?
“Superman Batman’a karsı” nın durumu belli. Bence Superman sizsiniz. Milyon dolarları bir anda harcayarak bu filime sponsor olabilmek için mangal gibi yürek lazımdı. Oda sizde var Maşallah..
İs bilenin kılıç kuşananın diye boşa dememişler. Sn Aycı, Cumhurbaşkanına ne cevap verebilirim diye düşünme vaktidir. Yoksa genel kurul geliyor “av mevsimi” ne dönmesin bu başarısızlık. Bir avantajınız genel kurulun referandum oylaması zamanına gelmesi. Nasıl olsa arada kaynayıp gider rahat olun.