THY’nin daha önce 1 Milyar dolar civarında kar edeceğini belirten bir yazı yazmıştım. https://airlinehaber.com/thy-2015-yili-icin-1-milyar-dolar-kar-aciklayabilir/ THY mevcut yönetimi, atamaları taksit taksit yapmayı ve bilançoları mesai bitiminden sonra yayınlamayı adet haline getirdi. (Sanırım SPK gereği) Benim gibi diğer haber siteleri de THY’nin ne açıklayacağını bilmediğinden merakla beklemişler. Tabii ki hep birlikte yayınladık. Şimdiye kadar THY’nin tüm bilanço dönemlerini detaylı yayınlamıştım. Bu sefer her haber sitesi birden yayınlayınca kısa da olsa şimdiye kadar yaptığım üzere yorum getirme gereği duydum. Bu nedenle detaylı yayınlama hakkımı ileri ki bir tarihe atarken en azından önemli bazı noktalara değinmeye çalıştım.
Bilançoda THY’nin Vergi öncesi 1 Milyar 407 milyon dolar karı gözüküyor. Bu rakam vergi sonrasında 1 Milyar 69 Milyon dolara düşüyor.
Aşağıda linkini verdiğim bilançolara baktığınızda THY’nin vergi sonrası karlılığı yaklaşık % 10 olduğunu görebilirsiniz.. Bu rakam 2014 de %7.6 idi Gelir 2014 yılına göre azalmış görünmesine rağmen karlılığı artış durumda. Bence bu karlılığın artışındaki etkenlerden biri,Euro’nun Dolar karşısında değer kaybetmiş olması olsa gerek.
Tabii ki bu bilançoda keramet yakıtta.
Neden mi?
THY’ nin 2014 yılında daha az uçakla 3.806 milyon dolar yakıt gideri var iken 2015 yılında daha çok uçakla yakıta harcadığı 2.997 milyon dolar. Yani yakıta 809 Milyon dolar az ödenmiştir. Birde uçak sayısı artışını düşündüğümüzde bu rakamın artacağı kesin.
Cask ve Rask her ikisi de %17 düşmüş. Yakıt fiyatı tek başına yaklaşık %31 azalmış.Bildiğiniz üzere,bir havayolunun en büyük gideri yakıttır. Şüphesiz,yakıt harici maliyetlerinde kontrol edilmesi gerekir.Çünkü yakıt fiyatı yükselirse THY bu tür karlı bilançoları görmekte çok zorlanacaktır.
THY Para biriminden ne kadar hedge karı ettiğini ballandıra ballandıra anlatmış. Tebrikler…Keşke yakıt Hedge’den de ne kadar kaybettiklerini de açıklasalardı daha objektif olurlardı.
Sonuç olarak; 2015 bilhassa havayollarının en büyük maliyet kalemi yakıtın altın yılı olduğundan şirketler kar yazdı. Ancak bu altın çağ böyle gitmeyecek gibi görünüyor. Bizim gibi petrolü dışarıdan almak zorunda olan ülkeler için her an yakıt açısından zor günler gelebilir. Sonuç olarak, Karlı bir sene. Sevinmemek elde değil. Tebrikler….