featured

THOMAS COOK’UN BATIŞI BİZİ NASIL ETKİLER?

Değerli okurlar, yeteri kadar sorunumuz yokmuş gibi bir de Thomas Cook krizi çıktı başımıza. her yıl başta İngiltere, Almanya ve Rusya’dan olmak üzere yaklaşık 1.000.000 turist getiren şirket taaa 5 ay önceden sinyallarini vermeye başladığı sürecin sonunda iflas etti. Mayıs ayında şirketin açıklanan zararı 1 milyar sterlini geçmişti.

DİJİTAL OPERATÖRLÜK KAZANDI.

Hatırlarsınız bundan birkaç yıl önce Türkiye, booking.com internet sitesini yasaklamıştı. Isa sürede binlerce acentanın sunduğu fiyatları karşılaştırarak tüketiciye en uygun paketleri sunan booking.com ve benzeri dijital operatörler karşısında Thomas Cook hala yüzyıl öncesindeki geleneğinde ısrar ediyor ve klasik turizm operatörlüğünü sürdürüyordu.. Tüketici ile birebir temasın sağlandığı yüksek maliyetli 600’e yakın ofisi vardı. Bir yanda ofisler aracılığı ile hizmet veren klasik operatör anlayışı diğer yanda interneti kullanan dijital anlayış. Sonunda kaybeden Thomas Cook gibi klasik anlayışta ısrar edenler oldu. Aslında Thomas Cook benzer bir krizi daha önce de yaşamıştı. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından iflasla karşı karşıya kalmış, 1948’de kamulaştırılmıştı. Cook’un kamu statüsü 1972’ye kadar sürmüştü.

BATAN ŞİRKETİ KURTARMAYA YANAŞMADI.

Thomas Cook’un iflasının şu ana kadar Türkiye’ye faturası 150 milyon euro. Bu rakamı 350 milyon euroya kadar çıkaran turizmciler de var. Parasını tahsil edemeyen otelciler yüzlerle ifade ediliyor. Bu noktada mağdur olan ve ülkelerine dönemeyen turistler konusunda İngiliz hükümetinin tavrı son derece çarpıcı. Cook’un iflas noktasına geldiğinde 200 milyon sterlini vermeyen hükümet, ortaya çıkan olumsuzluğun özel bir şirketi ilgilendiren ticari bir mesele olduğunu belirtmiş ve şirketin batışından etkilenen tüketicilerin sivil havacılık sigortası kapsamında koruma altında olduğunu açıklamıştı. Yani sıkışan veya batan şirketleri kurtarma gibi bir yaklaşımları yok İngilizlerin…

2020 TURİZMİ SIKINTILI…

Sonuçta tatilleri zehir olan binlerce turist için kurtarma operasyonları başlatıldı. Ülkemizde bu operasyonlarda bildiğimiz kadarı ile Turizm Bakanının kardeşine ait olan Atlasjet de görev aldı. Peki bundan sonra ne olur diye bakarsak karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. Önümüzdeki yıl ciddi bir kapasite boşluğu doğacak. Bunu doldurmak isteyen Türkiye doğal olarak operatörlere daha uygun şartlar sunacak. Tunus ve Yunanistan bu çalışmayı hemen başlattı. Dolayısı ile, daha düşük fiyatlara razı olarak Thomas Cook’un boşalttığı kapasiteyi doldurmaya çalışacağız. Bundan otelcilerimiz de zarar görecek, turist taşıyan havayollarımız da. Hiç kuşkusuz ekonomimizdeki açığın da büyümesine sebep olacak.. Turizm bakanlığımız ise çareyi Asya ülkelerine odaklanmakta bulmuş. 2023 Strateji belgesinde bu noktaya vurgu yapılmış. Bekleyip görelim…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir