THK Kayyum Heyeti Başkan Vekili Abdullah Kaya, kurum bünyesinde çalışabilir durumdaki 6 yangın uçağının 4’ünün revizyonu için TUSAŞ ile anlaştıklarını belirterek, “TUSAŞ, bu uçakların malzeme tedarikini ücretsiz olarak yapmaya başladı. Böylece uçaklarımızı, yangın sezonuna hazır hale getireceğiz” dedi. Sosyal medyada ‘çok geç kalındı’ yorumları yapıldı.
Türk Hava Kurumu (THK) Heyeti Başkan Vekili Abdullah Kaya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ‘hurda’ olarak nitelendirdiği THK uçaklarının TUSAŞ tarafından revize edileceğini ve ‘yangın sezonu’na hazır hale getirileceğini açıkladı.
Kaya’nın bu açıklaması sosyal medyada ‘Bugüne kadar neredeydiniz?’ sorusunun sorulmasına neden oldu. Geçtiğimiz ağustos ayında çıkan, Ege ve Akdeniz bölgelerini etkisini altına alan orman yangınlarında THK’nın envanterindeki yangın uçaklarının atıl durumda bırakılması nedeniyle tam 178 bin hektar ormanlık alan, yangınlara geç müdahale edildiği için kül olmuştu. Bakanlığın fahiş fiyatlara Rusya’dan kiraladığı uçakların ise Türkiye’nin dağlık yapısına uyum sağlayamaması nedeniyle yangınlarda istenilen başarıyı gösteremediği ortaya çıkmıştı.
Kaya, THK bünyesindeki 9 yangın söndürme uçağından 3’ünün büyük bakımlar ve malzeme ihtiyacı nedeniyle atıl duruma düştüğünü, bu uçakların yeniden uçabilmesi için kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtti. Söz konusu kaynağın sağlanamaması nedeniyle 9 uçaktan 6’sının orman yangınlarıyla mücadele faaliyetlerine katılabildiğini söyleyen Kaya, geçen yıldan itibaren 6 yangın uçağını, yangın söndürme faaliyetlerine katılması için ihaleye hazırladıklarını ancak istenen “turbo motor” şartı nedeniyle katılamadıklarını bildirdi.
‘UÇAKLARIN REVİZYONLARINA YENİ BAŞLANDIĞI İÇİN YANGINLARA MÜDAHALE EDEMEDİK’
Kaya, geçen yıl yapılan uçaklar üzerinde yorulma kontrollerini içeren revizyona işaret ederek, göle veya denize inerek yaklaşık 12 saniyede depolarını suyla dolduran uçakların, iniş-kalkış esnasında yorulan kanat-gövde bağlantılarının güçlendirilmesi gerektiğini, bu amaçla da üretici firma tarafından uçaklara revizyon uygulanması için servis bülteni yayımlandığını söyledi.
THK bünyesindeki “CL-215” yangın uçaklarının revizyonlarına bu yılın başında başlanılması nedeniyle yangınlara müdahale edemediklerini belirten Kaya, revizyon için önemli oranda bütçeye ihtiyaç duyduklarını ve kurumun içinde bulunduğu mali problemler nedeniyle bunu karşılayamadıklarını, bu yüzden ülkede faaliyet gösteren başka kurumlarla iş birliği arayışına girdiklerini söyledi.
‘YANGIN SEZONUNA 2 UÇAK DAHA HAZIRLAMAK İÇİN 2,5 MİLYON DOLAR LAZIM’
Kaya, bu kapsamda öncelikle uçabilir durumdaki 6 uçaktan 4’ü için TUSAŞ ile anlaşma sağladıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
“Söz konusu anlaşma kapsamında TUSAŞ, 4 uçağın revizyon malzemelerinin tedarikini ücretsiz olarak yapmaya başladı. İmzaladığımız sözleşme gereği, mevcut malzemelerden depolarında bulunanları teslim ettiler. Depolarında bulunmayan malzemeler için de tedarik yaptığımız yurt dışı firmalarla irtibata geçerek ve bu malzemeleri kısa sürede temin ederek bize teslim edecekler. THK olarak yangın sezonuna yetiştirmek üzere 4 uçağımızı hazırlayacağız. 6 uçaktan geriye kalan 2 yangın söndürme uçağı için 2,5 milyon dolar gibi bir paraya ihtiyacımız var, bunu da karşıladığımız takdirde 6 uçak da yangın söndürme sezonuna hazır hale gelebilecektir.”
SOSYAL MEDYADAN ‘GEÇ KALINDI’ TEPKİSİ
Konuyla ilgili sosyal medyada bazı kullanıcılar, gelişmenin ‘geç kalınmış bir karar’ olduğuna dair yorumlarda bulundu.
Bir kullanıcı, “Biraz acele etmişsiniz bekleseydiniz yeni bir yangına kadar” diyerek İzmir’deki 500 hektarlık alanın yandığı orman yangınına müdahale edilememesine göndermede bulundu.
Bir başka kullanıcı “Ülkenin yarısı yandıktan sonra güzel hareket” şeklinde paylaşım yaptı.
Bir başka kullanıcı ise “Hurdalar düzelir mi acaba?” diyerek Bakan Pakdemirli’nin ‘THK’nın uçakları hurda’ sözlerine göndermede bulundu.
NE OLMUŞTU?
İzmir’in Karabağlar ilçesinde çıkan, 3 gün boyunca kontrol altına alınamayan yangında 500 hektarlık alanın yanmasının ardından, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bugünkü şartlar itibariyle THK’nın elinde olan 6 uçağın 3’ünün motor yuvalarında motor yok. Faal olan 3 tanesiyle ring kurma ihtimali yok. Bugün itibariyle Türkiye bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor. THK’da 20 uçak olduğu söyleniyor ancak bu doğru değil. Uçaklar 1960’lı modellerde ve teknik olarak iyi seviyede değiller. Bunun yanı sıra teknik özellikleri son derece kısıtlı ve sınırlı. Uçakları konu edip siyasi ranta çevirmek istiyorlar” demiş ve uçaklar için ‘hurda’ demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, bu yıl Ağustos ayında peş peşe çıkan devasa orman yangınlarıyla tekrar gündeme gelen THK uçaklarıyla ilgili “Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak yok” ifadelerini kullanmıştı.