TGS ÇALIŞANLARINDAN SESSİZ ÇIĞLIK…

 
Airlinehaber olarak; TGS çalışanları tarafından yazılan  bir mektubu sizlere noktasına virgülüne dokunmadan aynen yayınlıyoruz…
TGS (TÜRKİSH GRAUND SERVİS)
2010 Yılında yaklaşık 2500 civarındaki sayı bugün 12 bin lerin üzerinde ve Türkiye’de birçok havalimanında ağırlıklı olarak THY’ nin Havalimanındaki yer hizmetlerini  yürütüyor.
Artan yolcu ve uçuş sayısı TGS Çalışanlarının çalışma ve sosyal koşullarını oldukça zorluyor. Buna rağmen çalışanlar bu zorlukları büyük özveri ve fedakarlıkla yerine getirmeye çalışıyorlar.
Özelleştirilen tüm kurumlar gibi, TGS de ücretler düşük, çalışma şartları ağır, dayısı olanın hiç bir iş yapmadan şirketin sırtında kambur olduğu bir süreç yaşanıyor.
TGS 11 ayrı ana birimi ve binlerce personeli ile 2019 yılına da maaşlarının düşük olduğu,sendikasız,Toplu sözleşme hakkı olmayan, güvencesiz şartlarda giriyor.
Yeni Havalimanı taşınma sürecinin de yaşanacağı bu yıl, TGS çalışanları bakımından zor ve belirsizliğin artacağı bir yıl olmaya aday görünüyor.
ÇALIŞANLAR MUTSUZ..
Yolcu Hizmetleri Memuru, Bilet Satış, Harekât, Şut, Kargo, Uçak temizlik, Genel Havacılık, Genel Müdürlük, Atölyeler ve Melbusat birimlerinden oluşan TGS birimlerinde yaklaşık 12 bin civarındaki çalışan, 400 civarında ise yönetici kadro var.
THY Yer işletme Başkanlığı zamanında tek başkanlık ve bağlı istasyon müdürlükleri ile yönetilen TGS’nin bugün yüzlerce sayıda yöneticisinin olmasına rağmen sorunların sümen altı edildiği dikkatlerden kaçmıyor.
Çalışanlar mutsuz, sorunlarını dile getiremiyorlar, getirdiklerinde orta kademe yöneticiler tarafından işten atılmakla tehdit ediliyorlar.
Geçen hafta çalışanların sorunlarını dile getiren ve bu konuda  TGS İnsan Kaynakları yöneticisine, işçilerin dertlerini dinledinizmi,hiç aprona inip bu arkadaşlarımız nasıl çalışıyor diye sordunuz mu diye açıklama yapan Selim TARTAN (Yolcu Hizmetleri Şefi) iş yasası 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. İşten çıkarma gerekçesi ise TGS Logosunu sosyal medya ve internet ortamında kullanılması olarak gösteriliyor. TGS logosunu onurla paylaşmak ne zamandan beridir işten atılma gerekçesi yapılmaktadır.
Selim TARTAN yaklaşık 5,5 yıldır TGS de çalışıyor. Dosyası ödül ve başarılar ile dolu.TGS de az sayıdaki nitelikli personellerden biri  ve 2 yabancı dil biliyor.(İngilizce,arapça)
Sendikalı olmak Anayasal hakkımız, bizlerde TGS de sendika üyesi olmak ve Toplu sözleşme ile haklarımızı almak istiyoruz dediği için İnsan Kaynakları tarafından cezalandırıldı ve iş akdi fesh edildi.
En domokratik ve  insani bir hakkı bile dile getirmeyi işten atarak cezalandıran TGS yönetiminin çalışanlara ve alınterine bakış açısıda bu olayla gün yüzüne çıkmıştır.
TGS ÇALIŞANLARININ ACİL TALEPLERİ.
Maaş zammını en az asgari ücret oranında artmasını  talep ediyorlar.(%26)
Yemek ve kumanyalar çok kötü. Zaman zaman zehirlenmeler yaşanıyor.
Yönetici kadro büyük oranda iş bilmiyor ve takip etmiyor.
Çalışanların onurları kırılıyor,Yolcu ve çalışan sorunlarında çalışanlara sahip çıkılmıyor
Baskı ve Tehdit mekanizması sürekli devrede
Şirket aidiyeti yok,ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor.
THY çalışanlarının yararlandığı haklardan yararlanamıyorlar.(Pas bilet ,ikramiye,özel sigorta vs.)
Verilen kıyafetlerin mevsimsel dönemlere uygun olmaması ve kalitesiz oluşu,
Aynı işi yapan personele farklı maaş uygulaması,
Dinlenme ve yemek sürelerinin yeteri kadar kullandırılmaması,
Meslek Hastalık larının (rapor alınsa bile) dikkate alınmaması,
Mazeret izinlerinin kullandırılmaması veya zorlaştırılması,
Hamile kadın işçilerin ağır koşullarda çalıştırılmaya devam ettirilmesi,
Taşra istasyonlarındaki personelin daha düşük ücretlerle çalıştırılması.(ANK,İZM,AYT)
Devam primlerinin 12 yerine sadece turizm sezonunda yatırılması.(AYT)
Görev alanı dışındaki işlerde çalıştırılma,( Herkes her işi yapacak anlayışı)
Yaz yoğunluğu, (12 saate varan fazla çalışma düzeni)
Bu sorun ve talepler TGS nin olduğu İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Antalya gibi önemli istasyonlar da yaşandığı dile getirilmektedir.
Türk Sivil Havacılığı 2019 yılında İstanbul Havalimanının taşınma işleminin gerçekleştirilmesi ile beraber yeni bir döneme hazırlanıyor. Bu dönemin karıncaları TGS çalışanları olacaktır. Çalışanlarının sorunlarını çözmemiş bu konuda vizyon sahibi olmayan bir yönetim anlayışı bu ağır yükü kaldıramayacaktır.
TGS Çalışanları uyarıyor, sesimizi duyun.
Şirketimizi ve işimizi seviyoruz.
Alın terimizin karşılığını istiyoruz,Anayasal haklarımızı biliyoruz..
TGS ÇALIŞANLARININ SESİ..

Exit mobile version