ABD istihbaratının, terörist grupların havaalanı güvenliklerinden bazı ekipmanlar çaldığı ve bununla testler yaptığı yönünde edindiği bilgiler ABD’ye gidecek uçakların kabininde laptop yasağı getirtti
ABD ve İngiltere’nin, içlerinde İstanbul’un da bulunduğu bazı şehirlerden kalkan uçaklarda uygulamaya koyduğu, akıllı telefondan büyük elektronik eşyaların kabine alınmama uygulamasının altında ABD istihbaratının elde ettiği bilgiler olduğu iddia edildi.
CNN International’da yer alan habere göre, ABD istihbaratı bazı terörist grupların havaalanlarında güvenlik için kullanılan bazı ekipmanları ele geçirdiğini düşünüyor. İstihbarat kaynakları, terörist gruplarının bu ekipmanlarla testler yaparak, dizüstü bilgisayarların içerisine sığacak boyutta yeni patlayıcılar geiliştirmeye çalıştığına inanıyor.
“HAVA TAŞIMACILIĞI HEDEF ALINACAK”
Ortadoğu ve Afrika’daki 8 ülkede bulunan 10 havaalanından kalkan uçaklar için uygulanan yasağın, FBI’ın ABD Başkanı Donald Trump’a sunduğu rapor sonrası geliştirildiği belirtildi. FBI’ın raporda, laptop içerisine gizlenen bomba düzeneğinin fark edilmesinin çok güç olduğunu belirtiği kaydedildi.
Konuyla ilgili CNN’e bir açıklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, “Prensip olarak, özel bir istihbaratı kamuoyuyla tartışmayacağız ancak elde ettiğimiz bilgiler terörist grupların hava taşımacılığını hedef alacağını ve bunu elektronik cihazların içerisine saklanan patlayıcılarla yapabileceklerini işaret ediyor.” ifadelerini kullandı.
EŞ ŞEBAB’IN BOMBASI FBI’I UYANDIRDI
FBI’ın konuyla ilgili olarak ilk istihbarat faaliyetini yürüttüğü tarih olarak ise Şubat 2016 gösteriliyor. Şubat 2016’da El Kaide’nin bir kolu olarak kabul edilen Eş Şebab, Mogadişu’da Cibuti’ye giden bir uçağa patlayıcı sokmayı başarmıştı.
Olayda, havaalanındaki x-ray cihazından geçen bir dizüstü bilgisayarın DVD sürücüsünün söküldüğü ve yerine patlayıcı yerleştirildiği anlaşılmıştı. Havaalanı personelinin de bombacıya yardım ettiğinin anlaşıldığı olayda, bomba patlamış ancak uçak acil iniş yapabilmişti. Uzmanlar, uçağın belli bir irtifaya yükselmiş olması durumunda olayın bir faciayla sonuçlanabileceğini belirtmişti.(haberturk)
Eğer FBI’ın bu bulgusu gerçek ise, durum kötü… Çünkü laptopların optik sürücüsü çıkartılıp içine patlayıcı sığdırılabiliyorsa, bunun kontrolu zor. Tek çare laptopu çalışır hale getirip içine disk alıp almadığını kontrol etmek. Ancak burada bile sorun var: zira bu optik sürücüler gerçekten de fazla kullanılmıyor. Bunları söküp, bir aparat yardımıyla laptop içine 2. bir hard disk takılabiliyor. Hadi şimdi karar versinler, laptopun içine böyle 2. bir hard disk mi var yoksa bomba düzeneği mi?
Ancak yine de bu tedbirler, Ortadoğu’dan ve Türkiye’den kalkacak/varacak uçaklara ve buranın havayollarına karşı alınmakta? Cingöz terörist, Amerika’dan Çine, Japonya’ya gidecek uçakta da benzer bir eylem gerçekleştiremez mi? Ya da Singapur veya Hong Kong’tan Amerikaya giden uçaklarda?