Musul’da yenilginin eşiğindeki terör örgütünün ürettiği uzaktan kumandalı insansız hava aracı ve patlayıcı yüklenebilen küçük araçların fotoğrafları, sosyal medyaya yansıdı
Birleşmiş Milletler (BM), terör örgütü IŞİD’in kaybetmek üzere olduğu Musul’dan 200 bini aşkın sivilin daha kaçabileceğini duyurdu. Çarşamba günü açıklama yapan uluslararası örgütün İnsani Koordinatörü Lise Grande, “Askeri operasyonlar yoğunlaştı ve Eski Şehir’e doğru çok yaklaştı. 200 binden fazla insanın kaçmasını bekliyoruz” dedi.
Reuters haber ajansı, sadece Salı günü çatışma bölgesinden yaklaşık 10 bin sivilin kaçmayı başardığını bildiriyor. Çatışmanın ortasında kalan sivillerden yaya olarak güvenli bölgelere gitmeleri isteniyor. Uçaklardan atılan bildirilerde, motosikletler dahil sokaklarda hareket eden her aracın vurulacağı duyuruldu.
Kuşatma altındaki bölgenin çıkışlarına terör örgütü bombalar yerleştiriyor. Söz konusu bilgiyi, Irak ordusu ve görgü tanıkları verdi.
Nehri geçemediler
Terör örgütünün sıkıştığı bölge, 12 kilometrekarenin altında. Dicle Nehri kıyısından kuzeye yaklaşık altı kilometre uzunluğunda, iki kilometre genişliğinde bir alanı kapsıyor. On binlerce sivilin rehin kaldığı yedi mahallenin doğu kenarı, Dicle Nehri’yle çevrili. Yerel kaynaklar, kaçan sivillerin nehri geçmekte büyük zorluk çektiğini aktarıyor. Son günlerde birçok kadın ve çocuk, nehrin karşısına ulaşamadan boğularak can verdi.
17 Ekim’de başlayan büyük operasyonda bugüne kadar evini terk etmek zorunda kalanların sayısı 700 bini buldu. Çatışmalardan kaçan yüz binlerce insanın büyük kısmı çevredeki çadır kentlerde barınıyor, bazıları ise diğer kentlerdeki akrabalarının yanına sığındı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana 8 bin sivil öldü veya yaralandı.
IŞİD’in yeni silahları
Sürekli gerileyen IŞİD teröristleri, yoğun çatışmalara sahne olan Rufai, 17 Temmuz ve Ureybi mahallelerinde bomba yüklü araçları patlatarak tutunmaya çalışıyor. Yedi mahalledeki teröristlerin sayısı 1000’in altında. Etrafı sarılan örgüt mensuplarının büyük çoğunluğu yabancı, bu yüzden bir ölüm-kalım savaşı veriliyor.
IŞİD’lilerin kendi ürettikleri uzaktan kumandalı insansız hava aracı ve patlayıcı yüklenebilen küçük araçların fotoğrafları, sosyal medyaya yansıdı. İntihar saldırılarında kullanılan uçağın bugüne kadar terör örgütünün ürettiği en büyük insansız hava aracı olduğu belirtiliyor.
Bombalı cep telefonu
Irak ordu birliklerine ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyon hava saldırılarıyla destek veriyor. Uluslararası ajansların geçtiği son fotoğraflarda, birçok noktadan gökyüzüne siyah dumanların yükseldiği görülüyor. Reuters ayrıca, teröristlerin patlayıcı yerleştirdiği eski tip bir cep telefonunun fotoğrafını servis etti.
Irak ordusu, hafta başında yaptığı açıklamayla IŞİD’in kutsal Ramazan ayı başlamadan Musul’da yenileceğini ilan etti. IŞİD karşıtı koalisyonun ABD’li sözcüsü Albay John Dorrian ise, Musul’da kaçacak yeri kalmayan terör örgütünün bozgunun eşiğinde olduğunu resmen açıkladı. Dorrian, “Düşman tamamen yenilginin eşiğinde” dedi.
Musul’u kurtarma operasyonuna ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret kuvvetlerinin de yer aldığı 100 bin silahlı güç katılıyor. Bugüne kadar Irak güçleri 774 kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı.
Öldürülen teröristlerin sayısı 16 bin 400’ü geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul’da 6 bin kadar IŞİD’linin bulunduğu tahmin ediliyordu.
En stratejik nokta
19 Şubat’ta başlayan batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü’nü IŞİD’den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart’ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.
Eski Şehir’in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin Haziran 2014’te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.
Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.
Topraklarının üçte ikisini kaybetti
Musul, terör örgütü IŞİD’in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul’un yanı sıra Rakka’da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı’yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.
IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014’ten bu yana Irak’ta kaybettiği alan ise yüzde 65’in üstünde. Irak’ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul’u da kaybetmesi halinde yalnızca Suriye’deki kalesi Rakka’ya sıkışacak.(finansgundem)