Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Habertürk’te katıldığı canlı yayın programında Türkiye’nin yerli imkanlarla üretimine hazırlandığı ‘Milli Muharip Uçak’ (MMU) projesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Kotil, Milli Muharip Uçak projesi ve özellikleriyle ilgili şu bilgileri verdi;
”Bu uçak radardan korunacak. Radar bu uçağı görmüyor,
Milli Muharip Uçak F-35 ayarında. Beşinci nesil savaş uçağı. Bombalar altında kapaklarında saklı.
Radardan kaçınması için geometrisinin doğru yapılması gerekiyor.’
MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ
Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanmaktadır.
Proje’de yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu vb. teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alacaktır.
MMU’nun, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girmesi planlanan F-35A uçakları ile birlikte görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir.
İLK UÇUŞ 2025’te
TUSAŞ’ın üstlendiği Türkiye açısından en kritik projelerden biri olan savaş uçağı projesi Milli Muharip Uçak MMU’nun, 18 Mart 2023 yılında hangardan çıkışı, 2025’te ise ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.
MMU’nun 2029’da Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi öngörülüyor.
Iste feraset, işte cesaret, işte fazilet, işte adam gibi adamlık