Teknofest’te gövde gösterisi: Savunma sanayimiz düşman çatlatıyor

Teknofest’te gövde gösterisi: Savunma sanayimiz düşman çatlatıyor

Donanmanın gücüne güç katacak üç yeni ASELSAN ürünü, MİLGEM 5. gemi ile birlikte bu yıl envantere alınacak. Millî muharip uçak KAAN, 2023 içinde ilk uçuşu gerçekleştirecek. İnsansız atış platformu ise seri üretime gün sayıyor.

Deniz Kuvvetlerinin gücüne güç katacak üç yeni ASELSAN ürünü, MİLGEM 5. gemi ile birlikte bu yıl envantere kazandırılacak.

ASELSANTEKNOFEST İzmir’de, özgün mühendisliğin gücüyle geliştirilen yerli sistemleri sergiledi. Festivalde, ASELSAN’ın bu yıl ilk defa envantere giren ve geliştirme çalışmaları sürdürülen deniz sistemleri de tanıtıldı. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, son dönemde Deniz Kuvvetlerinin platformları için yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını belirterek Açık Deniz Karakol Gemisi ve MİLGEM Projesi’nin devamında kullanılmak üzere bu yıl üç ürün geliştirdiklerini söyledi. GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi’nin geçen günlerde MİLGEM 5. gemiye entegre edildiğini bildiren Akyol, üç ülkeyle de şu ana kadar ihracat sözleşmesi imzaladıklarını belirtti. Akyol, GÖKDENİZ ile yakın mesafede hava ve su üstü hedeflerini parçacıklı mühimmatla etkisiz hâle getiren bir sistemi, radarı, elektro-optiği, atış kontrol algoritmaları ve akıllı mühimmatıyla millî olarak Deniz Kuvvetlerine kazandırdıklarını kaydetti.

AKREP RADARI DA TAMAM

Önceki yıllarda yurt dışından alınan, zaman zaman dax temininde güçlükler yaşanan geminin üst direğindeki hava savunma radarlarını millileştirme çalışmalarını da bu yıl tamamladıklarını ifade eden Akyol, CENK radarının MİLGEM 5. gemide yerini aldığını dile getirdi. Akyol, CENK’in geminin hava savunma radarı görevini üstlendiğini kaydetti. Ahmet Akyol, “CENK radarı son derece yüksek bir teknoloji. Aktif taramalı radar teknolojisiyle bu yıl Deniz Kuvvetlerinin envanterine giriyor” dedi.

Deniz Kuvvetlerine bu yıl kazandırılacak bir diğer ürünün AKREP atış kontrol radarı olduğunu ifade eden Akyol, geçmişte değişik ülkelerden alınan ve angajmanı sağlayan radarın da MİLGEM 5. gemiye entegre edildiğini bildirdi. Ahmet Akyol “Deniz Kuvvetlerinin gücüne güç katacak üç ürünü bu yıl envantere kazandırıyoruz” diye konuştu.

Bunun yanında su altında çalışmalarının aynı yoğunlukta devam ettiğini belirten Akyol, Türkiye’nin ilk otonom su altı aracı DERİNGÖZ’ün de envantere girmek üzere olduğunu ifade etti. Bu arada Katmerciler ve ASELSAN tarafından geliştirilen Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP) seri üretime hazırlanıyor. Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci “Orta sınıf 2. seviyede yaptığımız 4. prototipimiz. Kara Kuvvetlerinin isteklerine göre ürünü sürekli güncelliyoruz. Artık son safhasına geldik. Kısa süre içinde kalifikasyonu bitip seri üretime geçecek” dedi.

GENÇ BEYİNLER DAMGA VURDU

TEKNOFEST’in yıldızları gençlerimiz oldu. Meşe palamudundan, tabiatta 45 günde çözülen 20 kat dayanıklı plastik ürettiler. Afet anında cep telefonuna telsiz işlevi kazandıran cihaz tasarladılar. Yazılım, yapay zekâ, sağlık ve çevre projeleri ile herkesi hayran bıraktılar.

KAAN, BU YIL KANATLANACAK

Türkiye’nin en önemli teknoloji projesi millî muharip uçak KAAN’ı bu yılki ilk uçuşa hazırlamak için yoğun mesai harcanıyor. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TEKNOFEST İzmir’de sergilenen millî muharip uçak KAAN’’ın uçuş için gün saydığını söyledi. Kotil “KAAN mekanik testlerden geçiyor. Takvime devam ediyoruz. Bu yıl içinde Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi ilk uçuşu gerçekleştireceğiz. Program aynen devam ediyor. Herkeste on numara heyecan var. Bize hizmet veren firmalar da çalışıyor. Sözümüz söz, Allah tutmayı nasip etsin” dedi. Savunma sanayinin ihracat performansındaki artışın sürdüğünü ve bu yıl yaklaşık 6 milyar dolar rakamının görüleceğini kaydeden Temel Kotil, “Çok kontrat imzalıyoruz. Türkiye’ye önümüzde üç-dört yıllık çok güzel siparişler geçiliyor. Bunları gerçekleştirince üç yıl sonra diyelim 20 milyar dolarları görürüz. Türkiye, savunma sanayisinde dünyada oyuncu oluyor” diye konuştu.

Exit mobile version