Teknisyen çiftesi serttir. Dikkat edin… Hünkâr hazretleri Teknikte amacına ulaştı anlaşılan… Ucube değişikliği kimse anlamış değil… Teknisyenin ateşi yakar. Klimalı odalarınız cehenneme döner.

Teknisyen çiftesi serttir. Dikkat edin… Hünkâr hazretleri Teknikte amacına ulaştı anlaşılan... Ucube değişikliği kimse anlamış değil... Teknisyenin ateşi yakar. Klimalı odalarınız cehenneme döner.

Değerli Okurlar,

Yazıma öncelikle THY Boeing 777 Filosu Kaptan Pilotu Mustafa Erol’a Allahtan rahmet, ailesi ve sevdiklerine de başsağlığı dileyerek başlamak istiyorum.

Bu hafta baba yadigarı Teknik A.Ş. den yeni geçilen ücret skalaları nedeniyle epeyce sitem ve şikayetler aldım. Konuyu birçok kişiyle görüşüp detaylı bilgiler edinmeye çalıştığımda çok çarpıcı ve hatta can sıkıcı bilgiler edindim. İnsanlara ne sendika ne de şirket yetkililerince doğru düzgün açıklama dahi yapılmadan, detayları anlatılmadan oldu bitti bir değişikliğe gidilmiş. Sendika temsilcilerinin bile ne anladığı ne de anlatabildiği garip bu ucube değişikliği kimse anlamış değil. Rahmetli babam geçmişte hep yıllarca kendini üst yönetime ispatlamaya ve yaranmaya çalışan Personelciler yüzünden şirkette başımıza gelmeyen kalmazdı derdi. İş bilmez deneme yanılma yoluyla abuk sabuk değişikliklerle iş yaptığını sanan beceriksiz insan kaynakları yöneticilerinin gider gelir her zaman teknisyenin ya maaşıyla ya izniyle ya da sosyal haklarıyla uğraşıp durduklarını söylerdi. İktidarsız sendikacılarında ya kuklalara çevrilip ya da oğlunu kızını işe alma vaadi gibi ufak tefek cv işleriyle himaye ederek pasivize edildiklerini anlatırdı.

Günümüzde anlaşıldığı üzere bu tablo pek de değişmemiş. Hava İş zamanında Teknik A.Ş. de ek protokollerle yapılan hak infazlarını Çelik İş’le uygulamaya geçiren TEKNİK İNSAN KAYNAKLARI, teknisyeni ve mühendisi o dönemde tabiri caizse çim gibi biçtiler. Önce THY A.O. olmayan personellere düşük ücret skalaları uygulayarak binlerce insanı eskiden yeni işe başlayan birinin ücretinin neredeyse yarısından az maaşa işe aldılar. Habom diye bir şirket kurup herkesin hakkını kısarak orada milleti toplama fikri tutmayınca, bakım yetki sorunu ve çakışan sistemler nedeniyle yine herkesi Teknik A.Ş. ye geçirdiler. Kimsede bu beceriksiz yöneticilerden hesap sormadı. Sorsak kendileri hesap uzmanıydılar oysa kasap uzmanı gibi doğradılar herkesin haklarını…

Orada yaşanan hak kayıplarına kıdem ve ücret düşüşleriyle vurulan darbe yetmez gibi bir de geriye dönük ne izin ne de tecrübeleri sayılmadı. Herkesin sıfırdan işe alınmış gibi ücreti belirlendi. Açılan davalar, ödenen tazminatlar ve bir sürü şirket birleşiminde işten gerekçesizce atılanları saymıyorum bile. Kuru kuruya açılan birkaç dava dışında sendikalarıyla hiçbir mesafe kat edilemedi. Davayı mahkemede kazanan teknisyenler, işverenin masada tehdidiyle baş başa bırakılıp yine kaybettiler. Genelge mağdurlarının hiçbir hakkı iade edilmedi. Daha bu hak infazının kanı kurumamışken şimdi de tecrübeli mühendis ve uzmanları hedef almaya başladılar. Mühendis ve CS teknisyeni maaşına takık daha A.O. da şef müdürken bile defalarca buna bilenmiş hünkâr hazretleri Teknikte amacına ulaştı anlaşılan…

Ey insafsız İnsan Kaynakları. Kendini şirketin sahibi, işverenin sopası olarak gören her türlü pisliğini yetkilerinin arkasına sığınarak örten vicdansızlar. Bu toprak elbet sizi de çağıracak tek tek hesabını soracak bu kullarının haklarını…

Sorgusuz sualsiz müdürünün taciziyle işten atılmış bir personeliniz ulaştı bana. Ailesine bakmakla yükümlü, kredi borçları olan bunalımda genç bir insan, neredeyse intiharın eşiğine gelmiş, sesini duyuramamış, kendisini ifade dahi etmelerine fırsat verilemeden güya yukarıdan gelen icra kararı ile işten çıkarılmış. Size daha önce şikayetini yöneticisinin kişiselleştirildiği sorununu anlatmasına rağmen neden destek olmadınız? Biriminin dahi değişmesine imkân vermeyip, bu mobbingin ve baskının devam ederek atılmasına gerekçe hazırlanmasına fırsat verdiniz. Harcanması daha kolay diye yöneticisine inanıp, çalışanı yargıladınız. Bu tarz kararları sanki göklerden inmiş gibi tee yukarılardan icradan geldi diyerek insanlara sabahın bir saatinde güvenlikler eşliğinde çağırıp, fesih kağıdını imzalatarak korku salmaya alışıksınız hangarlarda.

Duydum ki aynısını teknisyenlere de yapacakmışsınız. Bu sürekli üsten bakışınızla, çalışanı aşağılayan tavrınız, aldığı maaşı onlara çok gören anlayışınızla buralarda ne kadar başarılı olabilirsiniz. Bakın ben büyüklerimden çok dinledim o hangarların hapşırığı var ya sizi odalarınızda çok ağır hasta eder. Hangarların tansiyonu biraz yükselirse sizi teknisyenin ateşi yakar. İnanın klimalı odalarınız cehenneme döner. Ben büyüklerimin sözüne de nasihatine de çok değer veririm. Hoş siz personelinizin tecrübesine saygı duymamış, bordrosuna bakıp beğenmezlerse kapı orada demişsiniz. Ama size tavsiyem bir an önce dönün bu hatadan yoksa bu kaosun sonuçları çok daha ağır olabilir.

Ben Ahmet Bey’in sizin bu eksiklerinizden ve herkese ilan ettiği %41 zammı bütün çalışana uygulamadığınızdan haberi olduğunu asla düşünmüyorum. Kimsenin hak kaybına müsaade etmeyeceğini herkese eşit muameleden yana olduğunu her defasında her platformda söyleyen bir adam olarak gördük kendisini…

Yeni skalaları anlatmadan ücret intibakını yaptık oldu bitti demekle oldu mu şimdi? Hiç açıklama yapmadan sendikayı bile sallamadan bu uygulamayı nasıl dayatırsınız insanlara? Öyle kuru bir maille ya sev ya terk et der gibi yeni ücretiniz bu demekle uygulama başarı ile hayata mı geçmiş oldu? Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim Temmuz ayı beklenerek ücretlerdeki düşüşün ya da yaşanacak kayıpların üstünü örtmeye çalışmışsınız… ne oldu şimdi gizleyebildiniz mi rezaleti… Bazı personellere %60’a yakın artış yansırken, yüksek kademe tecrübeli çalışanların iş gruplarında geldikleri kıdem, şirket hafızası ve elinizdeki tecrübeli iş gücünün ücret artışını hangi mantıkla %20’lere kadar düşürdünüz?

Mikail Bey herkes sizi adaletli ve dümdüz doğru bir yönetici olarak telaffuz ediyor. Bunlardan detaylı biçimde haberiniz var mı? Buna şirkete mühendis olarak başlamış bir yönetici olarak vicdanınız el verdi mi?

Ey üyesini doğru dürüst bilgilendiremeyen hatta dünyadan bile bi haber Çelik İş’çiler… Bu değişiklikler yapılırken siz neredeydiniz? Siz ne işe yararsınız? Hep düşük ücretlilere fazla zam istemekle meşhur mücadelenizi neden bu tecrübeli insanlar içinde vermediniz…? Oysa size en yüksek aidatı ödemiş üyeleriniz değil mi bunlar? Bunun hesabını soracak cesaretiniz mi yok ya da basiretiniz mi yok anlayamadık? Bariz kandırılmışsınız düşük maaşların iş tazminatına +5 puan zamla gözlerinizi bağlamışlar. Üst gruplardan çalmışlar. Bu İK’cılara kanarsanız daha çook burnunuz çıkmaz pislikten.

Şimdi hangarları da iyice huzursuz etmeyi başardınız. Sırada teknisyenler varmış. Lise mezunu memuru kıdemli uzman yapan akılsızlar, yine aynı lise mezunu depo işçisini neden memur maaşına çıkarmamış ve eğitim düzeyiniz nedeniyle olmaz demişsiniz. Ebe taklacı İK’cılar normalde lisans mezunu olmayanı uzman yapılamazken lise mezunu memuru nasıl kıdemli uzman yapıyorsunuz… Demek ki yaptığınız işi yüzünüze gözünüze bulaştırmışsınız. Onlarca bordro, mail ve mesaj yağdı. Sayenizde bir sürü kişi ile konuşarak bizde öğrenmek zorunda kaldık sisteminizi. İsterseniz ücretsiz danışmanlık verebiliriz. İstemediğinizi lider ve kıdemli lider grubuna almamak için besbelli maaşları düşürmüşsünüz. Onları mevcut ücretinden düşük alt skalalara koyduğunuz için aldıkları zamlar da erimiş ve ücretleri düşmüş. Bu yaptığınız aynı zamanda hukuki bir hak ihlali. Sözleşme ile imzaladığınız zammı yansıtmayarak açık bir suç işliyorsunuz. Belli ki toplu sözleşmesine sahip çıkıp size hesap soracak kimsede yok ortada nasılsa, meydan boş istediğiniz gibi at koşturuyorsunuz.

Rahmetli Babamdan çok duymuşumdur. Teknisyen çiftesi serttir. Dikkat edin…

Hepinize sağlıklı, mutlu ve adaletli haftalar diliyorum…

Exit mobile version