TBMM’den Yeni Sivil Havacılık Yasası Geçti

TBMM'den Yeni Sivil Havacılık Yasası Geçti

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Türk Sivil Havacılık Kanunu ile ilgili değişiklikler

YOLCULARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK TESİSLER İÇİN HAVALİMANLARINA İZİN VERİLECEK

Yeni yasa ile havalimanlarında yolcuların zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık, otel, motel, lokanta, dini tesis, alışveriş üniteleri gibi tesislerin yanı sıra akaryakıt istasyonu, lojistik kargo tesisleri, yönetim ve idari binalar, geçici konaklama tesisleri ve terminal binalarına izin verilecek. Bu tesisler havalimanı sınırları içerisinde kalmak kaydıyla faaliyet gösterebilecek. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’nün yapacağı demir yolları ve ilgili tesisler için de izin verilecek.

ULUSLARARASI DENETİMLER VE SERTİFİKALANDIRMA DÜZENLEMELERİ

Yeni düzenlemeyle, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın denetçileri, denetimlerin yanı sıra incelemeleri de kapsayacak şekilde yetkilendirilecek ve uluslararası havalimanlarının sertifikalandırılması düzenlenecek. Ayrıca, yurt içinde veya yurt dışında sivil havacılık faaliyeti gerçekleştiren tüm yerli ve yabancı kişiler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün denetim ve incelemesine tabi olacak.

YOLCULAR İZİN ALMAKSIZIN ARANABİLECEK

Havalimanlarında güvenliği sağlamak amacıyla, gizlilik bilgilerine erişim sağlayacak kişiler ve havaalanlarının güvenlik bölümlerine yetkisiz erişim sağlayabilecek kişiler güvenlik kontrolüne tabi tutulacak. Özel güvenlik görevlileri, şüpheli gördükleri kişileri havaalanı mülki idare amirinin yazılı emrine dayanarak kolluk gözetiminde üstlerini, bagajlarını ve mallarını teknik cihazlarla veya gerektiğinde elleriyle kontrol edebilecek. Yasaklı nesneler emanete alınarak Ceza Mahkemesi Kanunu’na uygun şekilde adli aramaya tabi tutulacak.

HAVAALANI GÜVENLİĞİNİ RİSKE ATACAK YAPILAR YASAKLANIYOR

Havaalanlarının çevresinde hava trafiğini veya seyrüsefer yardımcı cihazlarını engelleyecek, havacılık emniyetini tehlikeye düşürecek yapılar yasaklanacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, tehlike arz eden yapıların kaldırılması için yerel idare amirleri aracılığıyla müdahale edebilecek.

SİVİL HAVACILIK KURALLARINA UYMAYANLARA YÜKSEK CEZALAR

Ticari hava işletmelerinin gerekli izinleri almaması, tarifelerdeki değişiklikleri bildirmemesi, Türk sivil hava araçlarının tescil edilmemesi gibi durumlarda ceza miktarları artırıldı. Buna göre, daha önce 500 liradan başlayan cezalar, yeni düzenlemeyle 10 bin liradan 500 bin liraya kadar çıkarıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün düzenlemelerine uymayanlara da 500 bin liraya kadar ceza verilecek.

Exit mobile version