Tayland’dan Kalkan İsrail Uçağı Saldırıya Uğradı: İletişim Ağı Ele Geçirilmeye Çalışıldı

Tayland'dan Kalkan İsrail Uçağı Saldırıya Uğradı: İletişim Ağı Ele Geçirilmeye Çalışıldı

İsrail’in ulusal havayolu şirketi El Al, geçtiğimiz hafta içinde Tayland’dan kalkan bir uçağının saldırı girişimine uğradığını doğruladı. Cumartesi gecesi Phuket’ten Ben-Gurion Havalimanı’na gitmekte olan bir El Al uçağının iletişim ağının ele geçirilmeye çalışıldığı ve uçağın varış noktasından saptırılmaya çalışıldığı belirtildi. Uçak, mürettebatın hızlı tepkisi ve alternatif iletişim araçlarına geçmesi sayesinde güvenli bir şekilde varış noktasına ulaştı.

Saldırı girişiminin İran destekli Husilerin etkin olduğu bir bölgede gerçekleştiği ifade edilirken, kaynaklar, bu olayın sorumlusunun Somali’deki de-facto devlet Somaliland’da faaliyet gösteren bir grup olduğunu iddia etti. Saldırı girişimi sırasında mürettebata belirlenen rotadan farklı talimatlar verildiği, bu durumun uçağa zarar verme, tehlikeli bölgelere yönlendirme veya kaçırma girişimi olabileceği endişelerini artırdı. Ancak mürettebat, talimatlara uymayarak hızlı bir şekilde alternatif iletişim araçlarına geçti ve yanlış yönlendirildiklerini fark etti.

El Al’dan yapılan açıklamada, yaşanan aksaklıkların El Al uçaklarını hedef almadığı, güvenlik olayı olmadığı ve mürettebatın profesyonelliği sayesinde kesintinin uçuşun normal seyrini etkilemediği vurgulandı. Yetkililer, yaşanan olayın sadece El Al uçakları için değil, Tayland genelinde tüm hafta boyunca iletişim kesintilerinin yaşandığını belirtti. Resmi makamların pilotlara, böyle bir durumda talimatları dinlememeleri ve alternatif iletişim yöntemlerine geçmeleri yönünde talimat verdiği ifade edildi. Bu tür saldırı girişimleri nedeniyle pilotlara ek talimatlar verildiği ve uçuş güvenliğini artırmak adına önlemler alındığı bildirildi.

Exit mobile version