Havalimanlarında önünüze gelen yiyecek ve içeceklerin nasıl bir serüvenden geçtiğini merak ediyor musunuz?
1990’larda yabancı ikram şirketlerinin adeta bizimle dalga geçtiği bu alanda Türkiye’nin kaydettiği mesafenin gerçekten gıptayla incelenmeyi hak ettiğine dikkatinizi çekmek istiyorum. Ve sizi somut bir başarı hikâyesinde yolculuğa davet ediyorum. TAV Havalimanları Holding’e bağlı olarak 1999 yılında kurulan BTA Yiyecek ve İçecek Servis Grup İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur’la geldikleri noktayı ve gelecek planlarını konuşmak üzere İstanbul Hadımköy’deki tesislerinde buluştuk. Yiyecek ve içeceklerin aranan tadını muhafaza ederek, talepleri karşılamak için hizmete soktukları Cakes&Bakes üretim tesisinde en son teknolojiyle el emeği, göz nurunun nasıl buluşturulduğunu inceleme şansım oldu. Buyurun daha fazlasını Sadetten Cesur’dan dinleyelim.
TAV Havalimanları, 2 yıl önce makas değiştirdi ve kendisine bağlı hizmet şirketlerini serbest bırakarak TAV’ın olmadığı havalimanlarında da faaliyet göstermesine karar verdi. Biz de BTA olarak Atatürk Havalimanı’nda edindiğimiz bilgi birikimini yurtdışına taşıyoruz. 8 ülkede toplam 16 havalimanında yiyecek-içecek hizmeti veriyoruz. Şu an içinde bulunduğumuz Cakes&Bakes üretim tesisini 2006’da kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere kurduk. Bugünse dünyaca ünlü zincirlerin de aralarında olduğu 130’dan fazla markaya hizmet veriyoruz. 23 bin metrekare alana yayılan bu modern tesiste 780 çalışanımızla 7/24 üretim yapıyoruz.
Yolcuları cinsiyeti, milliyeti ve yaşına göre kategorize ederek profillerini çıkarıyoruz. Mesela, Avrupalı yolcuların çoğunluğu “a la carte” restoranları tercih ederken, ABD’li yolcular genellikle “fast-food” servisi tercih ediyor. Türk yolcular ise her ikisini tek bir çatı altında istiyor. Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Amerika, Uzakdoğu’yu tanıyoruz ve 17 yıllık birikimimizi kullanıyoruz.
Zaman içinde havalimanındaki lezzetlerimizin şehirde de görülmek istediği yönünde talepler aldık. Havalimanları dışına ilk kez İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ile çıkmış olduk. İDO’nun yıllık 50 milyondan fazla yolcusu bulunuyor. İskele, arabalı vapurlar, deniz otobüsleri ve hızlı feribotlarda 75 noktada BTA lezzetlerini misafirlerimizle buluşturuyoruz. Kantin, Cakes&Bakes, Tadında Anadolu ve Seferi gibi kendi yarattığımız konseptlerimizi İDO’ya da taşıdık. Maslak’ta kurulan yaşam alanı Uniq’te kendi markalarımızı bilinen, sevilen ve hizmet standartlarını bizim kadar yüksek tuttuğundan emin olduğumuz markalar birlikte konumlayarak yaklaşık 60 bin metrekarelik bir alanda “Foods in the Woods” adıyla çok keyifli bir food-court yarattık.
Yine bu yıl Umman Maskat Havalimanı’nın yiyecek-içecek alanlarının 10 yıllığına işletmesi için açılan ihalede tercih edilen marka olduk. Bu ihaleye çok iyi hazırlandık, kendimize inandık ve dünya devlerinin katıldığı ihaleyi kazanan biz olduk. 2017’de hizmet vermeye başlayacağız. Amacımız, Türkiye’de ve yurtdışında büyümeyi sürdürmek.
Amacımız, endüstriyel ölçekte butik üretim yapan bir marka oluşturmaktı ve bunu başardık. Üretimimizi havalimanı dışına taşımaya karar vererek kurduğumuz Cakes&Bakes fabrikasında ayda 6 milyon adet ürün, 1.500 aktif reçetemizin yanı sıra yılda 2.500’e yakın reçete çalışıyoruz. Ürünlerimizi, Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin 500 noktada tüketicilerle buluşturuyoruz. Türkiye’deki ürünlerimizle yüzde 65 pazar payına sahibiz.
Cakes&Bakes, Türkiye’de lokum üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini tek başına yapıyor. Büyük çoğunluğu da yabancı yolculara satılıyor. Fabrikamızda ayda 90 ton lokum üretiyoruz. Bununla birlikte, lokum üretiminde çalışanların yüzde 63’ü kadın. Ayrıca Cakes&Bakes binası, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden tescil belgesine sahip ve havalimanı statüsünde. Kullandığımız IT teknolojisiyle ürünlerin son kullanıcıya ulaşana kadar izlenebilmesini sağlıyoruz.
Tadında Anadolu konseptini geleneksel lezzetlerimizi ve yöresel ürünlerimizi geleceğe taşımak amacıyla yola çıktık. Modern yaşam koşulları, binlerce yıla dayanan önemli bir değer olan mutfağımızın unutulmasına yol açıyor. Bu nedenle, hem geleneksel reçetelere bağlı kalarak üretim yapan üreticilerimizi desteklemek, hem de bu kültürel değerlerimizi canlı tutmak ve tanıtmak amacıyla Tadında Anadolu’yu oluşturduk. Türkiye’nin 60 şehrinden 600’den fazla ürün sunuyoruz.
Tadında Anadolu çok ciddi ilgi gördü. Daily Meal tarafından “Dünyanın En İyi Havalimanı Restoranları” arasında gösterildi; ayrıca bu yıl The Moodie Report tarafından düzenlenen Airport Food&Beverage (FAB) Conference’da “yerel kimliği en iyi yansıtan konsept” kategorisinde ödüle layık görüldü.
BTA dünyanın her yerinde en üst standartta yiyecek-içecek hizmeti verebilecek yeteneğe sahip. Önümüze çıkan her türlü fırsatı değerlendiriyoruz. Üçüncü havalimanı da çok güzel bir havalimanı, projelerini de inceliyorum. BTA olarak yiyecek-içecek alanlarının işletilmesi için yakında açılacak olan ihaleye katılacağız. Büyük bir titizlikle de ihale sürecine hazırlanıyoruz. Amacımız girdiğimiz her yerde en iyisi olmak. Buna inandığınız ve altyapıyı kurduğunuz sürece başarı geliyor. Şu an Avrupa’da da böyle bir üretim tesisi yok.